ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Παστίτσιο με Σπανάκι και Κιμά

Η κουζίνα της Πόλης από παλιά ήξερε πόσο ταιριάζει ο κιμάς με το σπανάκι. Εκεί μαγειρεύουν και τα δύο στο τηγάνι, σπάνε από πάνω και αυγά και συνοδεύουν το φαγητό με γιαούρτι.

ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΚΙΜΑ

Υλικά

1½ κιλό φρέσκο σπανάκι χοντροκομμένο

½ φλιτζ. ελαιόλαδο

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 μεγάλο πράσο σε ροδέλες

1 μικρό ποτηράκι λευκό κρασί

1 μικρό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι

Για τον κιμά

1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά

1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

½ φλιτζ. ελαιόλαδο

1 συσκευασία κονκασέ περασμένο από το μούλτι

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 κ.σ. μείγμα μπαχαρικών για κρέας

3-4 μπαχάρια

1 ξύλο κανέλας

1 κ.γλ. ζάχαρη

αλάτι, πιπέρι

Για την μπεσαμέλ με γιαούρτι

3 κ.σ. βούτυρο αγελάδος

3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 λίτρο φρέσκο γάλα χλιαρό

1 γιαούρτι στραγγιστό

μοσχοκάρυδο στη μύτη του κουταλιού

1 αυγό

1 φλιτζ. τριμμένο κεφαλοτύρι (ή οποιοδήποτε σκληρό πικάντικο κίτρινο τυρί) και λίγο επιπλέον για την κρούστα

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά μαραίνουμε το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια το σκόρδο και το πράσο.

Προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε υπομονετικά μέχρι να μαραθεί.

Αλατοπιπερώνουμε, σβήνουμε με το κρασί και χαμηλώνουμε αρκετά τη φωτιά.

Μαγειρεύουμε για 10' περίπου ή μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά των λαχανικών και να μείνει το σπανάκι με το λάδι του. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον άνηθο και ανακατεύουμε.

Για τον κιμά, σε μια μεσαία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε τον κιμά με την κανέλα, το μείγμα μπαχαρικών, τον πελτέ και τα μπαχάρια.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και φέρνουμε δυο τρεις βόλτες.

Σβήνουμε με την ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τη ζάχαρη και 1 ποτήρι νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε το σκεύος και αφήνουμε τον κιμά να μαγειρευτεί για ½ ώρα, μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του.

Για την μπεσαμέλ, σε αντικολλητικό κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε με το σύρμα το βούτυρο με το αλεύρι. Μόλις ομογενοποιηθούν, προσθέτουμε ανακατεύοντας με το σύρμα λίγο λίγο το γάλα, μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το τυρί, το γιαούρτι, το μοσχοκάρυδο και το αυγό και με γρήγορες κινήσεις τα ενσωματώνουμε με το σύρμα στην μπεσαμέλ.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Σε ένα μέτριο ταψί απλώνουμε το μισό σπανάκι, συνεχίζουμε με τον κιμά και τελειώνουμε με μια στρώση σπανάκι.

Απλώνουμε ομοιόμορφα την μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με τυρί και ψήνουμε για 30' περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Tip

Μπορούμε να προσθέσουμε και σέσκουλα, μυρώνια, καυκαλήθρες ή άγρια χόρτα που έχουμε βράσει από πριν.

Επίσης...

Πίτσα με Λαδένια Ζύμη, Ζαμπόν και Μανιτάρια

Πώς θα φτιάξεις πίτσα με λαδένια ζύμη, ζαμπόν και μανιτάρια.

Φιλέτο Χοιρινό με Κρούστα Αμυγδάλου και Αρωματικά Βότανα του Άγγελου Μπακόπουλου

Μία θαυμάσια συνταγή από τον Executive Chef των εστιατορίων στα Katikies Mykonos & Santorini Hotels.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Κιμαδόπιτα Ρολό με Μελιτζάνες

Ο συνδυασμός κιμά και μελιτζάνας, όταν δροσίζει με την ευωδιά του μαϊντανού, φτιάχνει μια πολύ φινετσάτη πίτα.

Στήθος Πάπιας με Sesame Tofu​​​​​​​ του Σπύρου Μαυροειδή

Μία ιαπωνοπερουβιανή συνταγή με μακρινή καταγωγή από την Γαλλία από τον executive chef του Nikkei.

Ριζότο με Κιμά στο Φούρνο

Η συνταγή για το πιο νόστιμο ριζότο με κιμά στο φούρνο.

Κότσι Χοιρινό με Πατάτες Φούρνου

Πώς θα φτιάξετε κότσι χοιρινό με πατάτες φούρνου.

Απίθανες Κροκέτες με Κιμά

Πώς θα φτιάξετε τις πιο νόστιμες κροκέτες με κιμά.

Μοσχάρι με Σάλτσα Σετσουάν

Μία κλασική κινέζικη συνταγή, καυτερή και γλυκιά ταυτόχρονα.

Ρολό Κιμά με Αυγά

Πώς θα φτιάξετε ρολό κιμά με αυγά.

Χοιρινή Τηγανιά με Σάλτσα Τυριού και Μουστάρδα

Πώς θα φτιάξετε χοιρινή τηγανιά με σάλτσα τυριού και μουστάρδα.

Πατάτες Hot Dog, Γεμιστές με Λουκάνικα και Μουστάρδα

Hot Dog χωρίς ψωμάκι, με την πατάτα να παίζει αυτόν το ρόλο.

Cubano Σάντουιτς

Η απόλυτη συνταγή για το Cubano.