ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Παστίτσιο με Σπανάκι και Κιμά

Η κουζίνα της Πόλης από παλιά ήξερε πόσο ταιριάζει ο κιμάς με το σπανάκι. Εκεί μαγειρεύουν και τα δύο στο τηγάνι, σπάνε από πάνω και αυγά και συνοδεύουν το φαγητό με γιαούρτι.

ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΚΙΜΑ

Υλικά

1½ κιλό φρέσκο σπανάκι χοντροκομμένο

½ φλιτζ. ελαιόλαδο

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 μεγάλο πράσο σε ροδέλες

1 μικρό ποτηράκι λευκό κρασί

1 μικρό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι

Για τον κιμά

1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά

1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

½ φλιτζ. ελαιόλαδο

1 συσκευασία κονκασέ περασμένο από το μούλτι

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 κ.σ. μείγμα μπαχαρικών για κρέας

3-4 μπαχάρια

1 ξύλο κανέλας

1 κ.γλ. ζάχαρη

αλάτι, πιπέρι

Για την μπεσαμέλ με γιαούρτι

3 κ.σ. βούτυρο αγελάδος

3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 λίτρο φρέσκο γάλα χλιαρό

1 γιαούρτι στραγγιστό

μοσχοκάρυδο στη μύτη του κουταλιού

1 αυγό

1 φλιτζ. τριμμένο κεφαλοτύρι (ή οποιοδήποτε σκληρό πικάντικο κίτρινο τυρί) και λίγο επιπλέον για την κρούστα

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά μαραίνουμε το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια το σκόρδο και το πράσο.

Προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε υπομονετικά μέχρι να μαραθεί.

Αλατοπιπερώνουμε, σβήνουμε με το κρασί και χαμηλώνουμε αρκετά τη φωτιά.

Μαγειρεύουμε για 10' περίπου ή μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά των λαχανικών και να μείνει το σπανάκι με το λάδι του. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον άνηθο και ανακατεύουμε.

Για τον κιμά, σε μια μεσαία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε τον κιμά με την κανέλα, το μείγμα μπαχαρικών, τον πελτέ και τα μπαχάρια.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και φέρνουμε δυο τρεις βόλτες.

Σβήνουμε με την ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τη ζάχαρη και 1 ποτήρι νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε το σκεύος και αφήνουμε τον κιμά να μαγειρευτεί για ½ ώρα, μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του.

Για την μπεσαμέλ, σε αντικολλητικό κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε με το σύρμα το βούτυρο με το αλεύρι. Μόλις ομογενοποιηθούν, προσθέτουμε ανακατεύοντας με το σύρμα λίγο λίγο το γάλα, μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το τυρί, το γιαούρτι, το μοσχοκάρυδο και το αυγό και με γρήγορες κινήσεις τα ενσωματώνουμε με το σύρμα στην μπεσαμέλ.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Σε ένα μέτριο ταψί απλώνουμε το μισό σπανάκι, συνεχίζουμε με τον κιμά και τελειώνουμε με μια στρώση σπανάκι.

Απλώνουμε ομοιόμορφα την μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με τυρί και ψήνουμε για 30' περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Tip

Μπορούμε να προσθέσουμε και σέσκουλα, μυρώνια, καυκαλήθρες ή άγρια χόρτα που έχουμε βράσει από πριν.

Επίσης...

Πατατο-Μουσακάς µε Γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο-μουσακά με γιαούρτι.

Ιτσλί µε Αρνάκι και Μοσχάρι

Πώς θα φτιάξεις ιτσλί με αρνάκι και µοσχάρι.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Πλούσια Σούπα Γιουβαρλάκια µε Λαχανικά

Η συνταγή για πλούσια σούπα γιουβαρλάκια µε λαχανικά.

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Μπιφτέκια Γεµιστά στο Τηγάνι

Η συνταγή για γεμιστά μπιφτέκια στο τηγάνι.

Η πιο Εύκολη Κιµαδόπιτα µε Λαχανικά

Πώς θα φτιάξεις την πιο εύκολη κιμαδόπιτα με λαχανικά.

Ρολό Κιµά µε Σάλτσα Ντοµάτας

Πώς θα φτιάξεις ρολό κιµά µε σάλτσα ντοµάτας.

Ρολό Κιµά µε Τρία Είδη Κρέατος

Η συνταγή για ρολό κιµά µε τρία είδη κρέατος.

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.

Κοκκινιστό Κουνουπίδι µε Κιµά

Η συνταγή για κοκκινιστό κουνουπίδι µε κιµά.

Μπιφτέκια µε Πατάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για τα νοστιμότερα μπιφτέκια με πατάτες στο φούρνο.

Μπιφτέκια Σπετσιώτικα

Πώς θα φτιάξεις σπετσιώτικα μπιφτέκια.