ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Παστίτσιο με Σπανάκι και Κιμά

Η κουζίνα της Πόλης από παλιά ήξερε πόσο ταιριάζει ο κιμάς με το σπανάκι. Εκεί μαγειρεύουν και τα δύο στο τηγάνι, σπάνε από πάνω και αυγά και συνοδεύουν το φαγητό με γιαούρτι.

ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΚΙΜΑ

Υλικά

1½ κιλό φρέσκο σπανάκι χοντροκομμένο

½ φλιτζ. ελαιόλαδο

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 μεγάλο πράσο σε ροδέλες

1 μικρό ποτηράκι λευκό κρασί

1 μικρό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι

Για τον κιμά

1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά

1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

½ φλιτζ. ελαιόλαδο

1 συσκευασία κονκασέ περασμένο από το μούλτι

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 κ.σ. μείγμα μπαχαρικών για κρέας

3-4 μπαχάρια

1 ξύλο κανέλας

1 κ.γλ. ζάχαρη

αλάτι, πιπέρι

Για την μπεσαμέλ με γιαούρτι

3 κ.σ. βούτυρο αγελάδος

3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 λίτρο φρέσκο γάλα χλιαρό

1 γιαούρτι στραγγιστό

μοσχοκάρυδο στη μύτη του κουταλιού

1 αυγό

1 φλιτζ. τριμμένο κεφαλοτύρι (ή οποιοδήποτε σκληρό πικάντικο κίτρινο τυρί) και λίγο επιπλέον για την κρούστα

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά μαραίνουμε το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια το σκόρδο και το πράσο.

Προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε υπομονετικά μέχρι να μαραθεί.

Αλατοπιπερώνουμε, σβήνουμε με το κρασί και χαμηλώνουμε αρκετά τη φωτιά.

Μαγειρεύουμε για 10' περίπου ή μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά των λαχανικών και να μείνει το σπανάκι με το λάδι του. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον άνηθο και ανακατεύουμε.

Για τον κιμά, σε μια μεσαία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε τον κιμά με την κανέλα, το μείγμα μπαχαρικών, τον πελτέ και τα μπαχάρια.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και φέρνουμε δυο τρεις βόλτες.

Σβήνουμε με την ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τη ζάχαρη και 1 ποτήρι νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε το σκεύος και αφήνουμε τον κιμά να μαγειρευτεί για ½ ώρα, μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του.

Για την μπεσαμέλ, σε αντικολλητικό κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε με το σύρμα το βούτυρο με το αλεύρι. Μόλις ομογενοποιηθούν, προσθέτουμε ανακατεύοντας με το σύρμα λίγο λίγο το γάλα, μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το τυρί, το γιαούρτι, το μοσχοκάρυδο και το αυγό και με γρήγορες κινήσεις τα ενσωματώνουμε με το σύρμα στην μπεσαμέλ.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Σε ένα μέτριο ταψί απλώνουμε το μισό σπανάκι, συνεχίζουμε με τον κιμά και τελειώνουμε με μια στρώση σπανάκι.

Απλώνουμε ομοιόμορφα την μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με τυρί και ψήνουμε για 30' περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Tip

Μπορούμε να προσθέσουμε και σέσκουλα, μυρώνια, καυκαλήθρες ή άγρια χόρτα που έχουμε βράσει από πριν.

Επίσης...

Burger Al Mercato

Η συνταγή για ένα από τα πιο νόστιμα burger που έχεις δοκιμάσει ποτέ.

Μοσχάρι Φέτες

Πώς θα φτιάξετε πεντανόστιμο μοσχάρι σε φέτες.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Κεφτεδάκια με Ρύζι

Η συνταγή για τα πιο νόστιμα κεφτεδάκια με ρύζι.

Γιουβαρλάκια Κατσαρόλας με Πατάτες

Η συνταγή για τα πιο νόστιμα γιουβαρλάκια κατσαρόλας με πατάτες.

Πιλάφι με Κιμά στο Φούρνο

Η συνταγή για το πιο νόστιμο πιλάφι με κιμά στο φούρνο.

Μαρμελάδα Μπέικον με Bourbon

Η συνταγή για την πολύ ιδιαίτερη αλλά πεντανόστιμη μαρμελάδα με μπέικον και αμερικανικό ουίσκι.

Το Επικό Cheeseburger

Μία επική συνταγή για το καλύτερο cheeseburger που θα φτιάξεις ποτέ.

Σπαγγέτι Μπολονέζ του Quentin Tarantino

Ποιος δεν θα ήθελε μερικούς αιματοβαμμένους κεφτέδες με μακαρόνια στο πιάτο του;

Κριθαρότο με Αρακά και Απάκι

Το απάκι και το σύγκλινο είναι δυο εξαιρετικά ελληνικά αλλαντικά, που χάρη στο κάπνισμα και στα βότανα με τα οποία αρωματίζονται δίνουν έντονη νοστιμιά στη μαγειρική.

Ρολό Γεμιστό με Σουσάμι

Η συνταγή για το πιο νόστιμο γεμιστό ρολό με σουσάμι.

Γιουβαρλάκια Αυγολέμονο με Πράσα

Η συνταγή για τα πιο νόστιμα γιουβαρλάκια αυγολέμονο με πράσα.

Κεφτεδάκια με Ρεβίθια και Κόκκινη Σάλτσα

Η συνταγή για τα πιο νόστιμα κεφτεδάκια με ρεβίθια και κόκκινη σάλτσα.