ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Παστίτσιο με Σπανάκι και Κιμά

Η κουζίνα της Πόλης από παλιά ήξερε πόσο ταιριάζει ο κιμάς με το σπανάκι. Εκεί μαγειρεύουν και τα δύο στο τηγάνι, σπάνε από πάνω και αυγά και συνοδεύουν το φαγητό με γιαούρτι.

ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΚΙΜΑ

Υλικά

1½ κιλό φρέσκο σπανάκι χοντροκομμένο

½ φλιτζ. ελαιόλαδο

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 μεγάλο πράσο σε ροδέλες

1 μικρό ποτηράκι λευκό κρασί

1 μικρό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι

Για τον κιμά

1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά

1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

½ φλιτζ. ελαιόλαδο

1 συσκευασία κονκασέ περασμένο από το μούλτι

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 κ.σ. μείγμα μπαχαρικών για κρέας

3-4 μπαχάρια

1 ξύλο κανέλας

1 κ.γλ. ζάχαρη

αλάτι, πιπέρι

Για την μπεσαμέλ με γιαούρτι

3 κ.σ. βούτυρο αγελάδος

3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 λίτρο φρέσκο γάλα χλιαρό

1 γιαούρτι στραγγιστό

μοσχοκάρυδο στη μύτη του κουταλιού

1 αυγό

1 φλιτζ. τριμμένο κεφαλοτύρι (ή οποιοδήποτε σκληρό πικάντικο κίτρινο τυρί) και λίγο επιπλέον για την κρούστα

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά μαραίνουμε το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια το σκόρδο και το πράσο.

Προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε υπομονετικά μέχρι να μαραθεί.

Αλατοπιπερώνουμε, σβήνουμε με το κρασί και χαμηλώνουμε αρκετά τη φωτιά.

Μαγειρεύουμε για 10' περίπου ή μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά των λαχανικών και να μείνει το σπανάκι με το λάδι του. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον άνηθο και ανακατεύουμε.

Για τον κιμά, σε μια μεσαία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε τον κιμά με την κανέλα, το μείγμα μπαχαρικών, τον πελτέ και τα μπαχάρια.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και φέρνουμε δυο τρεις βόλτες.

Σβήνουμε με την ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τη ζάχαρη και 1 ποτήρι νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε το σκεύος και αφήνουμε τον κιμά να μαγειρευτεί για ½ ώρα, μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του.

Για την μπεσαμέλ, σε αντικολλητικό κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε με το σύρμα το βούτυρο με το αλεύρι. Μόλις ομογενοποιηθούν, προσθέτουμε ανακατεύοντας με το σύρμα λίγο λίγο το γάλα, μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το τυρί, το γιαούρτι, το μοσχοκάρυδο και το αυγό και με γρήγορες κινήσεις τα ενσωματώνουμε με το σύρμα στην μπεσαμέλ.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Σε ένα μέτριο ταψί απλώνουμε το μισό σπανάκι, συνεχίζουμε με τον κιμά και τελειώνουμε με μια στρώση σπανάκι.

Απλώνουμε ομοιόμορφα την μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με τυρί και ψήνουμε για 30' περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Tip

Μπορούμε να προσθέσουμε και σέσκουλα, μυρώνια, καυκαλήθρες ή άγρια χόρτα που έχουμε βράσει από πριν.

Επίσης...

Λουκανικοπιτάκια με Υπέροχη Ζύμη

Η πορτοκαλάδα και το ξίδι κάνουν όλη τη διαφορά στο σπιτικό ζυμάρι, που ανοίγει εύκολα.

Ρολάκια Καισαρείας

Η παστουρμαδόπιτα είναι από τις πιο αγαπημένες πίτες. Στην εκδοχή "μπουκίτσα" γίνεται ακόμα πιο νόστιμη και λαχταριστή.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Ζαμπονοτυροπιτάκια με Ψωμί του Τοστ

Πιο τραγανά δε γίνονται! Πιο νόστιμα επίσης!

Η Φρουτάλια της Άνδρου "Αλλιώς"

Μία εκδοχή για τη φρουτάλια της Άνδρου, που γίνεται πανεύκολα, κάπως αλλιώς.

Ατζέμ Πιλάφι με Συκωτάκια Πουλιών

Τα συκωτάκια πουλιών είναι μια πολύτιμη πρώτη ύλη, οικονομική και πεντανόστιμη.

Κουνελάκι με Μελιτζάνες και Κύμινο

Υγιεινό, ελαφρύ και καθαρό κρέας, το κουνελάκι 'παντρεύεται' εύκολα στην κατσαρόλα με όλα τα λαχανικά.

Φασόλια Χάντρες με Λαχανικά και Λουκάνικο

Στην κατσαρόλα τα φασόλια αγαπιούνται από όλους.

Πίτα με Κεφτεδάκια

Η συνταγή για πίτα με κεφτεδάκια.

Ένα Αλλιώτικο Παστίτσιο

Η συνταγή για ένα εναλλακτικό παστίτσιο.

Τραγανές Αβγοκροκέτες με Κιμά

Πώς θα φτιάξεις αβγοκροκέτες με κιμά.

Γιουβαρλάκια με Βλίτα

Η συνταγή για γιουβαρλάκια με βλίτα.

Σφουγγάτο με Κιμά

Η συνταγή για σφουγγάτο με κιμά.