Υλικά
¼ φλιτζ. ελαιόλαδοΥλικά
1,5 κιλό ψαρονέφρι
6 μεγάλα κρεμμύδια
(κομμένα σε ροδέλες)
4 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο
Αλάτι
Πιπέρι
½ φλιτζ. νερό
½ φλιτζ. καστανή ζάχαρη
(τη μαλακή)
2 κλωνάρια δεντρολίβανο
Για τον πουρέ
50 γρ. βούτυρο
½ φλιτζ. γάλα
Αλάτι
½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
1 κιλό καρότα (βρασμένα
και λιωμένα στο μούλτι)
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα φιλέτα, τα αφαιρούμε από τη φωτιά, τα βάζουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος και τα σκεπάζουμε.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε 2 κ.σ ξίδι, το αλάτι, το πιπέρι, το νερό, τα φιλέτα, το δεντρολίβανο, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 15 λεπτά.
Εντωμεταξύ σε ένα μπολ ανακατεύουμε το υπόλοιπο ξίδι με την καστανή ζάχαρη.
Αφού έχουν περάσει 15 λεπτά, αφαιρούμε το καπάκι της κατσαρόλας και δυναμώνουμε τη φωτιά.
Περιχύνουμε με τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει μια βράση για περίπου 6-7 λεπτά.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την αφαιρούμε απ’ τη φωτιά.
Όταν κρυώσει το κρέας, το κόβουμε σε ίσα κομμάτια και το ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα.
Για τον πουρέ
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε το γάλα με το αλάτι, το βούτυρο, το μοσχοκάρυδο και τη ζάχαρη.
Ανακατεύουμε με έναν αναδευτήρα.
Μόλις λιώσει το βούτυρο, ρίχνουμε τα λιωμένα καρότα και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να πήξει ο πουρές.
Ανακατεύουμε συνεχώς για να μην κολλήσει το μείγμα.
Από το βιβλίο "Χριστούγεννα στο σπίτι", oδηγός για γιορτινά καλέσματα της Anna - Maria Barouh