Follow us

Μάθε παιδί μου κρασί!

Είστε οινόφιλοι και θέλετε να μάθετε περισσότερα για το κρασί ή επαγγελματίες που αναζητάτε να ενισχύσετε τις γνώσεις σας; Βρείτε τη σχολή ή το πρόγραμμα σεμιναρίων που σας ταιριάζει ανάμεσα στις όλο και περισσότερες προτάσεις της αγοράς.

Μάθε παιδί μου κρασί!

Είναι η εποχή που οι νέοι φίλοι του κρασιού αρχίζουν να αναζητούν το χώρο που θα φιλοξενήσει τις οινικές τους αναζητήσεις. Πρόκειται για καταναλωτές που θέλουν να μάθουν περισσότερα για το κρασί, να το επιλέγουν και να το απολαμβάνουν με παρέα που έχει τα ίδια ενδιαφέροντα με αυτούς. Κάποιοι επίσης ενδιαφέρονται επαγγελματικά για τη γευσιγνωσία στη λογική της απευθείας επαφής με τον καταναλωτή στο εστιατόριο ή στην κάβα. Τέλος υπάρχουν και οινοποιοί ή οινολόγοι, με ανησυχίες, που θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους.
Ανάλογα λοιπόν με το ενδιαφέρον που έχετε υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις. Για όλους υπάρχει η κατάλληλη σχολή. Στη συνέχεια θα αναφερθούμε στα «σχολεία» που τις προτείνουν και κυρίως, (το πιο σημαντικό) στους ανθρώπους που τις έχουν δημιουργήσει και διδάσκουν σε αυτές. Πρόκειται για άτομα που προέρχονται τόσο από τον παραγωγικό όσο και τον χώρο της προώθησης ενώ σχεδόν όλοι γράφουν και μιλάνε δημόσια για το κρασί.

Wine Plus – σταθερή αξία στη Θεσσαλονίκη

Μάθε παιδί μου κρασί!

Η Μαρία Νέτσικα έχει πρακτικά το μονοπώλιο στην πόλη. Ανάλογα με το είδος δοκιμών συγκεντρώνει διαφορετικό κοινό. Είναι χημικός, οινολόγος και δημοσιογράφος με μεγάλη εμπειρία στο χώρο τον οινοποίησης αλλά και στη διοργάνωση εκθέσεων, οινικών εκδρομών και γαστρονομικής αναζήτησης. Με βάση τα πιο πάνω μπορεί να χειριστεί κάθε θέμα που αφορά το κρασί και ενδιαφέρει τον καταναλωτή. Επί πλέον στο Wine Plus γίνονται μαθήματα αρμονίας κρασιού και φαγητού αλλά και μαθήματα μαγειρικής από έμπειρους μαγείρους. Η Wine Plus ξεκίνησε να λειτουργεί το2002. Παράλληλα λειτουργεί και το Wine Club THESSALONIKI'96.

www.wineplus.gr

Οίνος ο αγαπητός - Ο πρώτος διδάξας

Η σχολή του Δημήτρη Χατζηνικολάου είναι η παλιότερη σε συνεχή λειτουργιά στη Ελλάδα (1990). Είναι οινολόγος και διδάκτορας οινολογίας από το πανεπιστήμιο του Μπορντώ. Εργάστηκε για αρκετά χρόνια στη Γαλλία και είναι ο άνθρωπος που στο πλαίσιο της Ελληνικής Ακαδημίας Οίνου, η οποία δεν υπάρχει πλέον, μετέφερε μαζί με άλλους ομοϊδεάτες του τη σύγχρονη αισθητική για την γευσιγνωσία, τη δημοσιογραφία και την προβολή το κρασιού στην Ελλάδα. Είναι συγγραφέας βιβλίων με θέμα το κρασί δημοσιογράφος και πολύ γνωστός από τις εκπομπές του στο ραδιόφωνο. Τα μαθήματα του περιλαμβάνουν όλα το θέματα που ενδιαφέρουν τόσο επαγγελματίες όσο και καταναλωτές. Συχνά διοργανώνει εκδρομές οινικού ενδιαφέροντος και έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της δραστηριότητας στην ιστορική και πολιτιστική διαδρομή του κρασίου δημιουργώντας το μελωδικό πολυθέαμα «οίνος και πνεύμα» με ερμηνευτή τον μουσικοσυνθέτη Βασίλη Χατζηνικολάου. Με τον τρόπο του καταφέρνει να μεταφέρει στους μαθητές του το πάθος του για το κρασί.

Λεωφόρος Πηγής 15 - Μελίσσια
www.oinosoagapitos.gr

Wine & Spirit Professional Center (WSPC) - Για επαγγελματίες

Ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης πριν δημιουργήσει την σχολή του στην Ελλάδα δούλεψε πολύ συστηματικά για αρκετό καιρό. Πέρασε από τα θρανία του σομελιέ στο ιστορικό Bajazzo και με πολύ αφοσίωση κατάφερε να γίνει Master of Wine στο Λονδίνο, κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο. Άλλωστε μέχρι στιγμής είναι ο μοναδικός Έλληνας κάτοχος του εν λόγω τίτλου. Δημιούργησε τo εργαστήριο ελευθέρων σπουδών WSPC (2004), Επαγγελματικό Κέντρο Οίνου & Αποσταγμάτων, αντιπρόσωπο του Wine & Spirit Education Trust (WSET) που εδρεύει στο Λονδίνο. Στην Ελλάδα μετέφερε μια άλλη προσέγγιση του κρασιού προσαρμοσμένη στην ανάγκη επαγγελματικής κατάρτισης ανθρώπων που θέλουν να ασχοληθούν αυτό. Για το σκοπό αυτό υπάρχει μια πειθαρχία που ξεφεύγει από την ατμόσφαιρα παρέας και κινείται καθαρά στον επαγγελματικό χώρο.

Λεωφ. Αμφιθέας 70 Παλαιό Φάληρο
www.wspc.gr/επίπεδα-σπουδών

LE MONDE - Για οινοχόους

Ο εκπαιδευτικός όμιλος LE MONDE, από το 2004 διοργανώνει ένα εξαμηνιαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την απόκτηση του πτυχίου του sommelier (οινοχόου). Σε αυτό διδάσκουν μια σειρά γνωστών οινολόγων και sommelier όπως η Μαρία Τζίτζη, ο Πάρης Κυπαρισίου, η Μαρία Δήμου, η Χρύσα Γιατρά, ο Γιώργος Φλούδας και άλλοι. Απευθύνονται σε νέους που έχουν βάλει ως επαγγελματικό στόχο το συγκεκριμένο τομέα απασχόλησης. Ιδιαίτερο βάρος δίνουν στην αρμονία με το φαγητό, σε συνεργασία με την σχολή μαγείρων της LE MONDE. Παράλληλα λειτούργει και μια ενότητα με την επωνυμία Wines Friends με θέματα που αφορούν τους φίλους του κρασιού.

Θεσσαλονίκης 45, Μοσχάτο
www.lemonde.gr/Σπουδες/Επαγγελματικη-Εξειδικευση/Sommelier.aspx

Genius in Gastronomy – με τη ματιά ενός σομελιέ

Ο Γιώργος Λούκας ξεκίνησε απευθυνόμενος κυρίως σε αυτούς που επιθυμούν να μάθουν περισσότερα για το κρασί να το γευτούν και να το απολαύσουν. Από φέτος μπαίνει στα πιο βαθιά αφού ξεκινά το πιστοποιημένο Wine Professionals Course διαπιστευμένο από τον διεθνή φορέα πιστοποίησης επαγγελματιών STAREGISTER Ο Γιώργος Λούκας, βραβευμένος ως καλύτερος Έλληνας σομελιέ (2002) έχει δημιουργήσει ένα καλαίσθητο χώρο (από το 2007) όπου οι συμμετέχοντες μπορούν να παρακολουθήσουν τόσο σειρές σεμιναρίων για περισσότερο ή λιγότερο προχωρημένους όσο και μεμονωμένες γευσιγνωσίες. Επί πλέον οργανώνει σεμινάρια για αλκοολούχα και για τη μπύρα.

Καστελλίου 17, Γαλάτσι
www.geniusingastronomy.gr

Όπως προκύπτει ο αριθμός των διευθύνσεων που μπορούν να βοηθήσουν ένα ενδιαφερόμενο οινόφιλο κάθε άλλο παρά μικρός είναι για τα ελληνικά δεδομένα. Αν μάλιστα λάβουμε υπ’ όψιν μας και τις μεμονωμένες εκδηλώσεις που διοργανώνουν τα δίκτυα διανομής κρασιού, ορισμένες κάβες και κάποια εστιατόρια (κυρίως γευστικές δοκιμές και αρμονία κρασιού-φαγητού) μπορούμε να πούμε ότι οι προτάσεις είναι ουκ ολίγες. Εσείς δεν έχετε παρά να επιλέξετε αυτή που σας ταιριάζει.

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.