Follow us

Πόσο επικίνδυνο είναι το χύμα τσίπουρο;

Αλήθειες και μύθοι για το δημοφιλές απόσταγμα. Από τον Αργύρη Τσακίρη.

Πόσο επικίνδυνο είναι το χύμα τσίπουρο;

Συχνά ακούμε και διαβάζουμε για τους κινδύνους που υπάρχουν από την κατανάλωση του χύμα τσίπουρου. Το πόσο έντονες είναι οι καταγγελίες και το πόσο μεγάλοι είναι οι κίνδυνοι εξαρτάται από τις επαγγελματικές ομάδες που τα εκφράζουν. Σύμφωνα με τους ποτοποιούς το μεγαλύτερο μέρος του τσίπουρου παράγεται και διακινείται ως χύμα. Να σημειωθεί ότι η διάθεση του δεν είναι παράνομη αφού ο νομός το επιτρέπει στους λεγόμενους διήμερους αποσταγματοποιους. Ως διήμεροι αποσταγματοποιοί, σύμφωνα πάντα με τον νόμο, εννοούνται οι αμπελουργοί που διαθέτουν άμβυκα μέχρι 130 λίτρα και μπορούν να τον δουλέψουν για 4 επί 2 ημέρες (εξ ου και η ονομασία «διήμεροι»). Αυτό βέβαια δεν αποκλείει την παραγωγή και διάθεση μεγαλύτερων ποσοτήτων από αυτές που δικαιούνται να παράγουν αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

Το τσίπουρο ήταν πάντοτε μια αγροτική μεταποίηση που απαιτούσε μεγάλο χειρωνακτικό έργο για να παραχθεί, εξ ου και για πολλά χρόνια παρέμεινε μία αγροτική απασχόληση χωρίς μεγάλο βιομηχανικό ενδιαφέρον. Αυτό δημιούργησε ισχυρές ρίζες, που σήμερα η πολιτεία, με σκοπό να αυξήσει τα κρατικά έσοδα, δυσκολεύεται να ξεριζώσει. Στο παρόν σημείωμα δεν θα σταθούμε στο κατά πόσο το κατ’ αυτό τον τρόπο παραγόμενο (χύμα) τσίπουρο είναι πραγματικά αυτό που λέει το όνομα του αλλά στο κατά πόσο είναι επικίνδυνο.

Η πρώτη απάντηση είναι άμεση και στηριγμένη στην επιδημιολογική παρατήρηση. Δεν έχουμε καμία καταγεγραμμένη περίπτωση δηλητηρίασης από μέταλλα. Δεν έχουμε επίσης καμία επιδημιολογική παρατήρηση για τυφλώσεις από την μεθανόλη που περιέχουν. Τα τελευταία κρούσματα πρέπει να συνέβησαν στον περιοχή του Τίρναβου πολλές δεκαετίες πίσω. Τέλος δεν υπάρχουν μικροβιολογικά προβλήματα, αφού κανένας παθογόνος μικροοργανισμός δεν μπορεί να επιζήσει στα αλκοολούχα ποτά, όπως άλλωστε και στο κρασί. Εδώ λοιπόν θα τελείωνε αυτό το σημείωμα αλλά για το καλό της υγείας σας θα πρέπει να διαβάσετε και τη συνέχεια.

Το χύμα τσίπουρο είναι όπως το νέφος. Κάνει κακό αλλά δεν σκοτώνει φανερά. Τα βαρέα μέταλλα όπως κασσίτερος, μόλυβδος ή χαλκός που περιέχονται σε ορισμένα «χύμα» τσίπουρα αντιστοιχούν σε ποσότητες που δεν είναι μεν αρκετές για να μας σκοτώσουν αλλά είναι ικανές να προκαλέσουν βλάβες. Βέβαια είναι κάπως δύσκολο για εσάς να ελέγξετε τα τοιχώματα του αμβυκα από τον όποιο προήλθε το τσίπουρο σας. Επίσης η μεταφορά του χύμα τσίπουρου σε πλαστικά δοχεία, για λογούς ευκολίας, το εμπλουτίζει με καρκινογόνες ουσίες (κυρίως φθαλικές ενώσεις). Έχει ήδη γίνει γνωστή μια περίπτωση απόσυρσης (εμφιαλωμένου) τσίπουρου για το συγκεκριμένο λόγο. Φανταστείτε τι γίνεται στο ανώνυμο χύμα για το όποιο το Γενικό Χημείο του Κράτους έχει σημάνει συναγερμό. Έχουμε επίσης και τα φυτοφάρμακα (αυτό ισχύει και για τα εμφιαλωμένα) τα οποία όμως (δυστυχώς) σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε από την διατροφική αλυσίδα. Τέλος, υπάρχει και η περιεκτικότητα σε μεθανόλη η οποία είναι ανεξέλεγκτη (όχι κατ’ ανάγκη υπερβολική) και ο βαθμός της βλάβης που μπορεί να προκαλέσει εξαρτάται από την ποσότητα που θα καταναλώσετε.

Μετά από όλα αυτά η συμβουλή μας έχει ως εξής: Εάν πίνετε χύμα τσίπουρο καλό είναι να μην προέρχεται μόνιμα από τον ίδιο παραγωγό. Με αυτό τον τρόπο δεν θα επιβαρυνθείτε συσσωρευτικά με τις ίδιες βλαπτικές ουσίες. Λίγο μέταλλο και μεθανόλη από το ένα και λίγα φθαλικά από ένα άλλο θα σας βλάψουν λιγότερο. Προτιμήστε, με μέτρο πάντα, το εμφιαλωμένο τσίπουρο που παράγεται (κατά τεκμήριο) κάτω από πιο ελεγμένες συνθήκες, σε άμβυκες από καθαρό χαλκό ή ακόμη καλύτερα σε ανοξείδωτους άμβυκες και υπάρχει έλεγχος για την περιεκτικότητα σε μεθανόλη ώστε να είναι κάτω από τα όρια που προβλέπει ο νομός. Σίγουρα θα συνεχίσετε να βλέπετε για πολλά χρόνια ακόμη. Όπως ίσως γνωρίζετε η μεθανόλη μπορεί να προκαλέσει τύφλωση.

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.