Follow us

Tα ακριβότερα ελληνικά κόκκινα κρασιά

Το ακριβότερο είναι και το καλύτερο; Συχνά, ναι. Ποτέ άλλοτε δεν έχουμε δώσει τόσο υψηλές βαθμολογίες σε ελληνικά κρασιά… Οίνοι με φιλοδοξίες υψηλές όσο και η τιμή τους, οι οποίοι, παρά τις όποιες επιφυλάξεις, μας γεμίζουν αισιοδοξία για το μέλλον της ελληνικής οινοποιίας.

Tα ακριβότερα ελληνικά κόκκινα κρασιά

Ήταν από τις πιο ευχάριστες και γεμάτες αντιθέσεις γευστικές δοκιμές, από αυτές πού δύσκολα ξεχνάς. Δεν είναι λίγο να έχεις μπροστά σου μερικά από τα καλύτερα κρασιά που φτιάχτηκαν ποτέ στην Ελλάδα. Η ομάδα μας ήταν ιδιαίτερα χαρούμενη, γιατί στη δοκιμή αυτή συμμετείχαν τόσο οι «παραδοσιακές» οινοποιητικές δυνάμεις όσο και μερικοί από τους πιο αξιόλογους «νεοφερμένους» των τελευταίων χρόνων, έμπρακτη απόδειξη της συνεχούς προόδου και ανανέωσης της ελληνικής οινοποιίας. Η ευχαρίστηση και η ικανοποίησή μας κορυφώθηκαν γιατί, όπως θα δείτε, ποτέ άλλοτε δεν είχαμε δώσει τόσο υψηλές βαθμολογίες σε ελληνικά κρασιά.

Φάνηκε ότι σε όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις είχαμε κρασιά υψηλών φιλοδοξιών. Και αν μερικά δείγματα παρουσίαζαν ατέλειες και ελαττώματα, και σε κάποιες –ακραίες– περιπτώσεις το στιλ των κρασιών ή η επιτυχία οινοποίησης δεν δικαιολογούσαν την «τσουχτερή» τιμή τους, αυτό σημαίνει ότι τα καλύτερα δεν τα είδαμε ακόμη και ότι την ελληνική οινοποιία περιμένει «πεδίο δόξης λαμπρόν»…

Ποιες ήταν, λοιπόν, οι πιο χαρακτηριστικές και εξειδικευμένες επισημάνσεις μας από τη γευσιγνωσία; Κατ’ αρχάς, το πολύ σκούρο χρώμα των περισσότερων δειγμάτων δεν έδειχνε απλώς μια αισθητική προτίμηση ή ένα τρόπον οινοποίησης. Ήταν από τους δείκτες που κατά τη γνώμη μας φανέρωναν τις υψηλές φιλοδοξίες των οινοποιών και την επιθυμία τους να φτιάξουν κρασιά με πραγματικές δυνατότητες παλαίωσης. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, αυτή η επιθυμία/δυνατότητα υποστηριζόταν και από εμφανή αλλά σωστή οξύτητα.

Μας ευχαρίστησε, επίσης, που διαπιστώσαμε αρκετά διαφορετικά στιλ οινοποίησης και συνεπώς προσωπικότητες κρασιών, από εύσωμα και στιβαρά μέχρι πιο φινετσάτα, και από ευρωπαϊκού στιλ χαρακτήρα μέχρι και απόπειρες που «μύριζαν» Νέο Κόσμο: ο αισθητικός πλούτος, οι μοναδικότητες και η ποικιλομορφία είναι που κάνουν το κρασί συναρπαστικό.

Ήταν, ωστόσο, ασυνήθιστο σε μια γευστική δοκιμή κρασιών με τόσο μεγάλες φιλοδοξίες και τόσες υψηλές βαθμολογίες, να παρουσιαστούν και τόσα δείγματα με ατέλειες και ελαττώματα. Επισημάναμε, σε αρκετές περιπτώσεις, αρχές οξείδωσης (αρώματα κομμένου μήλου) ή αναγωγικά αρώματα (τη χαρακτηριστική οσμή υδροθείου, που δεν έφευγε με τίποτα) και παραξενευτήκαμε ιδιαίτερα από αυτά τα ελαττώματα, καθώς τα περισσότερα δείγματα μάς παρουσιάστηκαν «φρέσκα», μια και προέρχονταν από πολύ πρόσφατες χρονιές.

Κι έτσι, στερηθήκαμε τη χαρά να υιοθετήσουμε ως τίτλο των εντυπώσεων μας την έκφραση «Χαράς Ευαγγέλια»…

Κατά τα λοιπά, οι τρεις μεγάλοι stars (Anny’s Animus 2000, Μικροκλίμα Παπαϊωάννου 2001 και ο απόλυτος κυρίαρχος Αβαντίς Syrah Collection 2004) άφησαν μακράν πίσω τους αντιπάλους τους, να τους κυνηγούν λαχανιασμένοι. Μας ικανοποίησαν όμως και η ποιότητα και οι επιδόσεις κρασιών, όπως το Άβατον Γεροβασιλείου 2003,το Μαγικό Βουνό 2002 του Νίκου Λαζαρίδη, η Βιβλία Χώρα Merlot 2003, το Αυλοτόπι (Cabernet Sauvignon) και ο Κοκκινόμυλος (Merlot) 2003 του Γιάννη Τσέλεπου και ο Νόστος Syrah 2004 του Μανουσάκη.

Και αν στα 29 κρασιά της γευστικής μας δοκιμής, αν στα 29 από τα καλύτερα και ακριβότερα κόκκινα κρασιά της Ελλάδας, υπήρχαν περισσότερα με χρήση ελληνικών ποικιλιών σταφυ-λιού, ε, τότε, θα μπορούσαμε πραγματικά να συμπυκνώσουμε τις εντυπώσεις μας στην έκφραση «Χαράς Ευαγγέλια». Μακάρι αυτό να συμβεί πολύ σύντομα!

Avantis Collection Syrah 2004

Tα ακριβότερα ελληνικά κόκκινα κρασιά


Μαυροπόρφυρο χρώμα. Αρώματα υπέρπυκνα και κομψά, σε όλο το φάσμα κόκκινων φρούτων, βιολέτας, και πιο ώριμα σύκου και σταφίδας, με νότες πιπεριού, κακάο και σοκολάτας. Στόμα πληθωρικό, έξοχα δομημένο, με γλυκό ξεκίνημα και μαγική οξύτητα, αίσθηση ξύλου, καπνού ως την επίγευση. (Aνθίδης 210 6613920, Οινογεύση Εμμανουηλήδη 210 2911987, Αφοί Βουζουνεράκη 210 2911987)
92,25/100

Anny’s Animus Cabernet Sauvignon 2000


Χρώμα σκούρο κόκκινο, με σαφείς ενδείξεις κεραμιδιάς ωριμότητας. Μύτη με βάθος και πολυπλοκότητα, ντελικάτος συνδυασμός μαρμελάδας μαύρων φρούτων, κερασιού και δαμάσκηνου, συν γλυκόριζα και λουλουδάτος καφές, φρεσκοκαβουρδισμένος. Στόμα μαλακό και γενναιόδωρο, με έξοχη οξύτητα που το κρατά ζωντανό και αναδεικνύει τις ζουμερές ταννίνες. (Ιντερβίνο, 210 2852903-8)
90,75/100

Μικροκλίμα 2001 Κτήμα Παπαϊωάννου

Βαθύ κόκκινο χρώμα. Σύνθετα και ευδιάκριτα αρώματα από λικέρ καφέ, μαρμελάδες κόκκινων φρούτων, κουτί πούρων, σβησμένο τζάκι, κέδρο και γραφίτη. Στο πλούσιο στόμα το φρούτο γίνεται ακόμη πιο ευδιάκριτο και συμπυκνωμένο. Νόστιμες, ισχυρές και κλασάτες ταννίνες, εξαιρετική επίγευση και μεγάλη αρωματική διάρκεια. (Ιντερβίνο)
90/100

Avaton 2003 Κτήμα Γεροβασιλείου

Μαυροκόκκινο χρώμα. Σφριγηλό και πυκνό μαύρο φρούτο, μύρτιλλα, αίσθηση μελανιού, μολυβιού και κέδρου, βανίλιας που φτάνει μέχρι το πιπέρι και τη σοκολάτα. Στόμα σε εκπληκτική αρμονία γλυκιάς θηλυκότητας και κλασάτου ανδρισμού, στιλ «007», χάρη στις υπερ-νόστιμες ταννίνες του. (Ιντερβίνο, Ανθίδης, Οινοδιάσταση 2310 869678)
89,25/100

Κοκκινόμυλος Merlot 2003 Κτήμα Τσέλεπου

Σκούρο ερυθρό χρώμα. Αρώματα που ξεκινούν από σοκολατούχο γάλα,
συνεχίζουν σε συνδυασμό συμπυκνωμένων φρούτων, όπως το κεράσι, και καταλήγουν σε αίσθηση καπνού, κέδρου και πιπεριού. Στόμα σκληρό ακόμη αλλά γενναιόδωρο, με στέρεες ταννίνες που σχεδόν τις μασάς. (Κτήμα Τσέλεπου, 2710 544440)
88,5/100

Αυλοτόπι Cabernet Sauvignon 2003 Κτήμα Τσέλεπου

Βαθύ ερυθρό χρώμα, με κάποιες νεανικές αποχρώσεις. Πυκνά αρώματα δέρματος, μελανιού, γλυκιάς σοκολάτας, καραμέλας γάλακτος, με ζεστά σαρκωμένα φρούτα και καπνό. Στόμα γλυκό, πληθωρικό, θερμό και γενναιόδωρο. καλή δομή, αισθητές νόστιμες ταννίνες και μακρά επίγευση. (Κτήμα Τσέλεπου)
88/100

Merlot 2003 Kτήμα Βιβλία Χώρα


Μαυροκόκκινο χρώμα. Πυκνό φρουτώδες άρωμα, με ευγενή φυτικότητα και ψευδοψυκτικά αρώματα μέντας, αρκετή δόση από βαρέλι, καπνό και βανίλια, κέδρο και πιπεράτες νότες. Στόμα πλούσιο και καλοδομημένο, με έντονο ακόμη βαρέλι, που όμως οι ταννίνες του χρειάζονται χρόνο για να ημερέψουν.
(Ανθίδης, Ιντερβίνο, Οινοδιάσταση)
87,5/100

Ράχες Γαλανού 2003 Κτήμα Χατζημιχάλη


Βαθύ ερυθρό χρώμα. Πολύπλοκη και πρωτότυπη μύτη από αρώματα μελιού, κέικ με μπαχαρικά, λουλούδια –η βιολέτα ξεχωρίζει–, μαρμελάδα φρούτων, σταφίδα. Στόμα γεμάτο και γλυκόπιοτο, με εξίσου αισθητή την οξύτητα, ωραίες ταννίνες που χρειάζονται χρόνο, μεγάλη αρωματική διάρκεια.
(Λ. Δ. Χατζιμιχάλης, 210 8076705)
87,25/100

Τerra Leone Merlot 2003 Κτήμα Παλυβού

Βαθύ πορφυρό χρώμα. Ελκυστική μύτη πυκνού φρούτου, ξινό δαμάσκηνο που συνοδεύεται από έντονο βαρέλι, μπαχαρική αίσθηση και νότες πιπεριού. Στόμα μαλακό με ζουμερές ταννίνες, νόστιμη γεύση, σχετικά ήπιο παρά τη ζωντανή οξύτητά του, και καπνιστή επίγευση. (ΜΑΝΤΙΣ ΑΕ, 210 5512500)
87/100

Μαγικό Βουνό 2002 Νίκος Λαζαρίδης

Σκούρο κόκκινο χρώμα. Αρώματα γήινα, με νότες ζωικές και ελιάς να συνυπάρχουν με κακάο και ξηρούς καρπούς, αφήνοντας το φρούτο στο βάθος. Στόμα που κερδίζει τις εντυπώσεις από τη μύτη, με άφθονη γλύκα αλκοόλης, γευστική αρμονία και εξαιρετικής ποιότητας ταννίνες. (Αίολος, 210 9887341)
87/100/100

Nostos Syrah 2004 Μανουσάκης


Μαυροκόκκινο με ιώδεις αποχρώσεις. Μύτη με έντονα καπνιστό βαρέλι σε πυκνό, φρουτώδες φόντο και νότες καφέ μαζί με πιο βαριές αποχρώσεις, ζωικές και φυτικές. Στόμα νεοκοσμίτικου χαρακτήρα, πολύ έντονη γλύκα, μαλακές ταννίνες που τελικά το κάνουν ευκολόπιοτο.
(Οινοτράπεζα, 210 98300000)
86,75/100

Cava Amethystos 2002 Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη

Μεσαίου βάθους ερυθρό χρώμα με κεραμιδιές αποχρώσεις. Σύνθετη, κομψή και εκφραστική μύτη φρούτων, μαρμελάδας δαμάσκηνου, μπαχαρικών, πιπεριού, με νότες δέρματος και σοκολάτας. Στόμα γεμάτο, με ωραία δομή, σφιχτοδεμένες ταννίνες, ακόμη αισθητές, και ζωντανή οξύτητα.
(Οινοτράπεζα, Ανθίδης)
86,5/100

Terra Leone Syrah 2003 Κτήμα Παλυβού


Βαθύ λαμπερό κόκκινο χρώμα. Αρώματα καρυδάτα σαν από σέρι amontillado, μαζί με πυκνό σιρόπι βύσσινου και κερασιού, σε φόντο καπνού και σοκολάτας. Πλούσιο στόμα, με έντονη και αυστηρή οξύτητα, σφιχτοδεμένες ταννίνες, καλή διάρκεια. (ΜΑΝΤΙΣ ΑΕ)
85,25/100

Perpetuus 2003 Νίκος Λαζαρίδης


Μεσαίας έντασης ερυθρό χρώμα. Έντονα αρώματα καμένου ξύλου, νότες ξηρών φρούτων και μελανιού, κανέλας και βανίλιας. Στόμα επίσης βανιλάτο,
με ικανοποιητικό όγκο, καλή δομή και ώριμες, «στρωμένες», ταννίνες που νοστιμίζουν το στόμα. (Αίολος)
84,75/100

Syrah 2003 Κτήμα Γεροβασιλείου


Βαθύ ερυθρό με ιώδεις αποχρώσεις. Αρώματα σβησμένου τζακιού, κουτιού πούρων και μπαχαρικών που κυριαρχούν στο βύσσινο του φρούτου. Μέτριος όγκος, με ικανοποιητική δομή και ωραίες ταννίνες, αισθητές μέχρι το τελείωμα. (Ιντερβίνο, Ανθίδης, Οινοδιάσταση)
84,25/100

Μονοπάτι 2004 Νεμέα Αϊβαλής

Βαθύ κόκκινο, με ιώδεις αποχρώσεις. Πυκνή νεανική μύτη με φρούτο, καραμέλα γάλακτος που δεσπόζει πάνω στις ανθώδεις νότες γιασεμιού και μανταρινιάς, γλυκά μπαχαρικά. Στόμα γεμάτο, με πλούσια αλκοόλη, καλή δομή και ταννίνες που κρατούν ακόμη και στην επίγευση. (Οινοτράπεζα, Αφοί Βουζουνεράκη)
83,75/100

Πορφυρογέννητος Grande Reserve 1993 Πόρτο Καρράς


Χρώμα ανοιχτό κόκκινο, με κεραμιδιές αποχρώσεις. Πυκνή, ώριμη, εξελιγμένη μύτη από μπαχαρικά, κακάο, μαρμελάδα κασίς και μέλι. Στόμα γεμάτο και μαλακό, με τα φρούτα να υποχωρούν και τις ταννίνες να δηλώνουν την παρουσία τους, καθώς στηρίζονται από την οξύτητα. (Πόρτο Καρράς, 210 9949809)
83,75/100

Καπνίας 2003 Κτήμα Χατζημιχάλη

Βαθύ πορφυρό χρώμα. Πυκνή μύτη με φρούτο φραγκοστάφυλου και δαμάσκηνου, πικάντικη αίσθηση από πιπέρι και κομψές ζωικές νότες. Στόμα γεμάτο, με καλή δόση από αυστηρές ταννίνες, που σε συνδυασμό με την τονισμένη οξύτητα το κάνουν αρκετά γωνιώδες. (Λ. Δ. Χατζημιχάλης)
83/100

Syrah 2004 Κτήμα Εύχαρις


Αρκετά βαθύ πορφυρό χρώμα. Μύτη με αισθητή παρουσία βαρελιού και αναγωγικές νότες που σκεπάζουν τα φρούτα. Στόμα πληθωρικό και βελούδινο, με καλή δομή, με το φρούτο να διακρίνεται πιο ελεύθερα και τα μπαχαρικά να κάνουν την εμφάνισή τους. (Ιντερβίνο, Ανθίδης)
81,75/100

Chateau Semeli 2003

Λαμπερό πορφυρό χρώμα. Πληθωρικό άρωμα φρούτου και σοκολάτας γάλακτος, αλλά και αίσθηση από φυτικές νότες. Στόμα μεσαίου πάχους, αιχμηρό, με έντονες ταννίνες και φυτική επίγευση, που δείχνει ότι η ωρίμανση στο βαρέλι δεν ήταν αρκετή για να το «στρογγυλέψει». (Σεμέλη ΑΕ, 210 6218119)
81,75/100

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.