Follow us

Ελληνικά γλυκά κρασιά

Τα ελληνικά γλυκά κρασιά αποδεικνύουν ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να αναβιώσετε τις παιδικές σας «γλυκές αμαρτίες», σπάζοντας τα κοντέρ σε μια αξέχαστη γευσιγνωσία.

Ελληνικά γλυκά κρασιά

Η Ελλάδα είναι μια ζεστή χώρα. Ίσως πολλή ζεστή για να καλλιεργήσει Riesling ή Pinot Noir. Ιδανικά ζεστή όμως για την παραγωγή γλυκών κρασιών ποιότητας.Εδώ, δεν χρειάζεται κανείς να είναι ο Zind Humbrecht (ο φημισμένος παραγωγός της Αλσατίας) προκειμένου να κάνει τα υπερώριμα κρασιά του συμπυκνωμένα. Ούτε να παίζει πόκερ με το διάβολο, περιμένοντας την ευγενή σήψη να προσβάλει τα αμπέλια του. Αρκεί να αφήσει τα σταφύλια να υπερωριμάσουν πάνω στα κλίματα ή να τα λιάσει κάτω από τον καυτό ελληνικό ήλιο, προκειμένου οι γεμάτες σάκχαρα ρώγες να μετατραπούν σε «παιδικά» αρώματα και γεύσεις.

Μη νομίζετε όμως ότι η γλύκα από μόνη της αρκεί, προκειμένου ένα οινικό νέκταρ να γεμίσει το ποτήρι μας, καθώς οι έννοιες της οξύτητας, της ισορροπίας και της πολυπλοκότητας είναι εξίσου σημαντικές όσο και σε ένα ξηρό κρασί. Η πρώτη μάλιστα –τόσο παρεξηγημένη στην περίπτωση των γλυκών κρασιών– εδώ είναι απολύτως απαραίτητη, ώστε τα κρασιά να μη θυμίζουν σερμπέτι!
Οι Έλληνες παραγωγοί δείχνουν ότι χρόνο με το χρόνο αποκρυπτογραφούν τα μυστικά της παρασκευής αυτών των οινικών «λιχουδιών», προσφέροντας πλέον μια γκάμα που δίκαια κατατάσσει τη χώρα μας ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις του «αθλήματος».

Με σκληρή δουλειά στο αμπέλι αλλά και στο οινοποιείο, τα σορόπια του παρελθόντος απέκτησαν τη ζωηράδα και το νεύρο που τους έλειπε. Το λιάσιμο συνεισφέρει στη γευστική και αρωματική συμπύκνωση και όχι στο κάψιμο των αρωμάτων. Η χρήση του βαρελιού δεν καπακώνει, αλλά εμπλουτίζει το χαρακτήρα του σταφυλιού. Και το αλκοόλ δίνει δύναμη και υπόσταση, και όχι την αίσθηση μιας κακοφτιαγμένης βότκας!

Και το καλύτερο; Όλα τα παραπάνω συνήθως έρχονται σε τιμές που, επιτέλους, δεν αφήνουν περιθώρια για γκρίνιες. Εντάξει, ο ιδιαίτερος τρόπος παραγωγής των λιαστών κρασιών ή οι λιλιπούτειες ποσότητες κάποιων άλλων μπορεί να επιβαρύνουν το κόστος. Συγκρινόμενα όμως με τα άλλα γλυκά κρασιά του κόσμου, τα ελληνικά όχι μόνο «είναι μέσα στο παιχνίδι», αλλά σε κάποιες περιπτώσεις –όπως, λόγου χάριν, σε αυτήν των εξαιρετικών κρασιών της Σάμου– διεκδικούν ακόμα και τον τίτλο του παγκόσμιου Βest Buy.

Οι κλασικές περιοχές (Σάμος, Λήμνος, Σαντορίνη) και ποικιλίες (Μοσχάτο, Ασύρτικο, Αϊδάνι) δείχνουν ότι συνεχίζουν να είναι η αιχμή του δόρατος των οινικών μας γλυκισμάτων. ωστόσο, η ανάπτυξη/αναβίωση νέων περιοχών και ποικιλιών (με σπουδαιότερο παράδειγμα το Μοσχάτο Ρίου Πατρών) επιβεβαιώνουν ότι εδώ ισχύει το στρατιωτικό γνωμικό «o παλιός είναι αλλιώς, αλλά και ο νέος είναι ωραίος».

Όλα ρόδινα λοιπόν για τα ελληνικά γλυκά κρασιά; Όχι ακριβώς. Γιατί μπορεί να απέσπασαν τόσο υψηλές βαθμολογίες και τα ενθουσιώδη σχόλια των οινόφιλων που τα δοκιμάζουν, δεν καταφέρνουν ωστόσο να λάβουν τη θέση που τους αξίζει στις προτιμήσεις των καταναλωτών. Σίγουρα σε αυτό παίζει ρόλο και η δυσκολία τους στο πάντρεμα με διάφορα πιάτα, πλην των επιδορπίων, καθώς και η φύση της ελληνικής κουζίνας που αποκλείει, για παράδειγμα, το πάντρεμά τους με την ταραμοσαλάτα, τα ντολμαδάκια ή τα πελαγίσια ψάρια.

Εν τούτοις, πάντα θα υπάρχουν πιάτα όπου η αρμονία με γλυκά κρασιά όχι μόνο είναι απρόσμενη, αλλά και σικάτη. Δοκιμάστε, ας πούμε, αστακό (που τόσο άφθονα «ρέει» στα ελληνικά τραπέζια) με ένα φρέσκο ζωηρό γλυκό δεξαμενής, όπως το Samos Grand Cru, και θα με θυμηθείτε. Αφήστε που με την trans global γεύση να εξαπλώνεται ολοένα και περισσότερο, πάντα θα υπάρχει ένα φουαγκρά, ένα ροκφόρ, ένα γλυκόξινο χοιρινό ή ένα κοτόπουλο με μάγκο, σαν αφορμή για ένα ποτήρι καλού ελληνικού γλυκού κρασιού. Βecause sweet dreams are made of this!

Samos Vin Doux 2003 / 92,50/100

Ελληνικά γλυκά κρασιά

Χρώμα χρυσαφιού και χαλκού. Στη μύτη, ατέλειωτος συνδυασμός αρωμάτων με βότανα, όπως δίκταμο και φασκόμηλο, φρούτα –του πάθους, πράσινο μάγκο, βερίκοκο–, άνθη λωτού και τριαντάφυλλο, σπιρτάδα λεμονιού, μέλι και σταφίδα. Στόμα λιπαρό και συμπυκνωμένο, με απίστευτη φρεσκάδα και δροσιά, που του δίνουν εκπληκτική ισορροπία, φινέτσα και διάρκεια. (Συνεταιρισμός Σάμου, 22730 87540)

Samos Anthemis 1998 / 89,50/100

Βαθύ χαλκόχρωμο και χρυσαφί. Πλούσιο και πολύπλοκο, με όλη την γκάμα της ευγενούς παλαίωσης από άρωμα σοκολάτας με φουντούκι κυδωνόπαστο, ξερό σύκο, σταφίδα, μοσχοκάρυδο και πιπέρι, σιρόπι κόκκινων φρούτων. Στόμα εξίσου πλούσιο και παχύ, καταπληκτικό δείγμα ισορροπίας γλυκού κρασιού, και ατέλειωτη αρωματική διάρκεια. (Συνεταιρισμός Σάμου)

Μοσχάτος Ρίου Πατρών 2001, Παρπαρούσης / 89,25/100

Χρώμα λαμπερό χρυσοκίτρινο. Σοφιστικέ φρεσκάδα, εκπληκτική φινέτσα, με πολύπλοκο άρωμα από λεμόνι, φρούτα, μπαχαρικά, λιβάνι και δάφνη, μέλι και βερίκοκο. Στόμα πλούσιο και λιπαρό, με εξαιρετική οξύτητα που υποστηρίζει θαυμαστά τη γλύκα. Ισορροπία και πολυπλοκότητα στην επίγευση. (Ανθίδης, 210 6613920)

Αβαντίς Μελίτης / 88,75/100

Βαθύ χρυσό χρώμα. Κομψό και σύνθετο άρωμα που συνδυάζει φρεσκάδα λεμονιού, βερίκοκου, με παλαίωση που δίνει η αίσθηση κηρήθρας και μελιού, ξηρούς καρπούς, μπαχαρικά, καπνισμένο ξύλο και βανίλια, καραμέλα γάλακτος και αμύγδαλα. Στόμα πλούσιο και ζωηρό, με μετρημένη γλύκα και δροσερό φινάλε. (Οινογεύση, 210 2911987)

Epilogos 2002, Εύχαρις / 87,75/100

Λαμπερό, χρυσό χρώμα. Αρωματικά ακροβατεί με σοφιστικέ τρόπο ανάμεσα στην ευγενή σήψη και την κομψότητα του φρέσκου φρούτου και του τριαντάφυλλου, σε φόντο βουτύρου και εσπεριδοειδών. Στόμα σιροπιαστό αρχικά, όπου στην πορεία εμφανίζεται η οξύτητα ακτινοβολώντας. (Ιντερβίνο, 210 2852903-8 / Ανθίδης).

Samos Grand Cru 2003 / 84,75/100

Χρυσοκίτρινο χρώμα. Πληθωρική μύτη ξερών φρούτων και μαρμελάδας κυδωνιού, με τριανταφυλλένιες αποχρώσεις, όλα σε μια βοτανική νότα ωρίμανσης. Στόμα όπου υπερτερεί η γλύκα, παρά τις προσπάθειες της οξύτητας, και πλούτος που του δίνει αρχοντική βαρύτητα. (Συνεταιρισμός Σάμου)

Αβαντίς Μελίτης Συλλογή 2001 / 83,75/100

Χρώμα χαλκο-πορτοκαλί. Αρώματα καρυδιού, σταφίδας, δαμάσκηνου και μαρμελάδας μήλου σε ένα αρκετά ώριμο σύνολο με ανεπαίσθητη παρουσία πτητικής οξύτητας. το σύνολο, κομψό. Πλούσιο και γλυκό, με αρκετή οξύτητα να το ισορροπεί. (Οινογεύση)

Samos Nectar 2000 / 83,25/100

Χρυσοκόκκινο χρώμα. Αρώματα πολύπλοκα, μελιού με καρύδι, σύκο και σοκολάτα, μετρημένη δόση πτητικής, ξερό βερίκοκο, χουρμάς και κόκκινο μήλο. Πλούσιο και γλυκό στόμα, με πικάντικα χαρακτηριστικά και μεγάλη διάρκεια. (Συνεταιρισμός Σάμου)

Χωνάς, Μοσχάτος Λήμνου / 81,50/100

Aχνοκίτρινο με ασημί ανταύγειες. Ελαφριά και ευδιάκριτα ανθώδη αρώματα λεμονοανθού, περγαμόντου και τριαντάφυλλου. Στόμα χαριτωμένο, σχετικά ελαφρύ και απλό, γλυκό και πιπεράτο, με αρκετή οξύτητα που το τοποθετεί ανάμεσα σε ξηρό και γλυκό. (Ιντερβίνο)

Μελικός, Απόστολος Λύκος / 81,25/100

Χρυσοχάλκινο χρώμα. Σύνθετα αρώματα μελιού, σοκολάτας και ξηρών καρπών, καρυδιού, ξερού σύκου, βερίκοκου. Αρκετά σύνθετο και πιπεράτο, και με φόντο βανίλιας. Στόμα αρκετά ελαφρύ, γλυκό, αλλά με καλή οξύτητα. (Απόστολος Λύκος, 22290 68400)

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.