Follow us

Γλυκά κρασιά

Υποστηρίζουμε ένθερμα τα γλυκά κρασιά ως συνοδούς μιας γαστρονομικής dolce vita, η γευσιγνωσία όμως μας έδειξε πως αρκετοί Έλληνες παραγωγοί πρέπει να εστιάσουν πιο σωστά στην παραγωγή, για να γλυκάνουν το συναίσθημα του «μπορούμε και πολύ καλύτερα» που μας δημιουργήθηκε σε αρκετές περιπτώσεις…

Γλυκά κρασιά

Στο ΕΥ ΖΗΝ αγαπάμε τα γλυκά κρασιά και πιστεύουμε ότι η κατανάλωσή τους πρέπει γρήγορα να φτάσει σε πολύ πιο ικανοποιητικά επίπεδα από το σημερινό. Επειδή γνωρίζουμε το δυναμικό του ελληνικού αμπελώνα, υποστηρίζουμε ένθερμα την απόλαυση των γλυκών κρασιών – αφού, πέρα από αυτή καθαυτή την ποιότητά τους, είναι και ιδιαίτερα ευέλικτα στις γαστρονομικές τους αποστολές: είναι κοινό μυστικό ότι τα ελληνικά γλυκά κρασιά είναι σε θέση να τα βγάλουν πέρα επιτυχώς με πολλές κατηγορίες φαγητών και επιδορπίων.

Με αυτό λοιπόν το «πακέτο» παραγόντων και την ευνοϊκή μας διάθεση απέναντί τους, οργανώσαμε δοκιμή γλυκών κρασιών. «Αποκλείσαμε» τα γλυκά κρασιά που φτιάχνονται από τις διάφορες παραλλαγές του Μοσχάτου (άσπρο μικρόρωγο, Αλεξανδρείας, Σπίνας, Trani που καλλιεργείται στη Ρόδο), τόσο γιατί αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία, όσο και διότι θέλαμε να δούμε που βρίσκονται ποιοτικά και οι υπόλοιπες κατηγορίες γλυκών κρασιών του τόπου μας.

Η έκφραση «ανάμεικτα συναισθήματα» συνοψίζει τις εντυπώσεις μας. Παρά το υψηλότατο ποιοτικό δυναμικό των ποικιλιών σταφυλιού, τις επιβεβαιωμένες ικανότητες των οινοποιών και μερικές εξαιρέσεις συγκεκριμένων κρασιών, οι παραγωγοί πρέπει επειγόντως να φτάσουν τα ποιοτικά αποτελέσματα των συναδέλφων τους που αριστεύουν στο Μοσχάτο. Εκ των πραγμάτων λοιπόν δύο είναι οι τύποι γλυκών κρασιών που μας προβλημάτισαν – δύο τύποι που παράγονται σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, χρησιμοποιούν διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιού και φτιάχνονται με ξεχωριστή διαδικασία. Στην παραγωγή τού Ονομασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητος «Σαντορίνη» Βινσάντο χρησιμοποιείται το λευκό Ασύρτικο, ενώ στην Ονομασία Προελεύσεως Ελεγχόμενη «Μαυροδάφνη Πατρών» χρησιμοποιείται η κόκκινη Μαυροδάφνη. Και οι δύο ποικιλίες σταφυλιού έχουν ήδη δείξει τις τεράστιες δυνατότητές τους, αλλά ενώ το Βινσάντο Σαντορίνης φτιάχνεται με τη μέθοδο του λιασίματος των σταφυλιών, η Μαυροδάφνη Πατρών, ανήκοντας στην κατηγορία των «ενισχυμένων» κρασιών, φτιάχνεται με την προσθήκη «brandy» που διακόπτει τη ζύμωση.

Διαπιστώσαμε λοιπόν ότι πολλά «Βινσάντο» εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται από προβλήματα έντονης πτητικής οξύτητας, πιστεύουμε κυρίως επειδή δεν ελέγχεται σωστά το λιάσιμο των σταφυλιών, αλλά και από τραχύτητα γεύσης. Στη Μαυροδάφνη πάλι αλλά και στις ελάχιστες «Σητείες» από την Κρήτη (ποικιλία «Λιάτικο»), οι αιτίες των προβλημάτων πρέπει να είναι περισσότερες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται επιπλέον και λανθασμένη χρήση του βαρελιού ή και (όπως διαπιστώσαμε) χρήση όχι και τόσο καλών βαρελιών.

Για να είμαστε ωστόσο δίκαιοι, δεν πρέπει να κρύψουμε τη χαρά και την ικανοποίηση της γευσιγνωστικής μας ομάδας και για τους πρωτεύσαντες και για τις ευχάριστες εκπλήξεις. Ευχάριστες εκπλήξεις λοιπόν το Vinsanto 2001 του ιδιαίτερα χαμηλών τόνων οινοποιού Γαβαλά από τη Σαντορίνη (που κατέλαβε την τρίτη θέση στην κατάταξή μας), αλλά και η άνοδος του «Χόρταις» που παράγει από Μαυροδάφνη το Κτήμα Μερκούρη. Δυστυχώς το «Χόρταις» δεν έχει δικαίωμα να αποκαλείται «Μαυροδάφνη», δεδομένου ότι παράγεται στην Ηλεία. Μόνη ενδιαφέρουσα πραγματική «Μαυροδάφνη Πατρών» η Res,rve 1996 της Achaia Clauss, που έσωσε κάπως τα προσχήματα. Παραξενευτήκαμε, πάντως, που το Παλαιωμένο Vinsanto (αυτή τη φορά του 1987) του Αργυρού δεν πλησίασε και πολύ την κορυφή, όπως μας είχε καλοσυνηθίσει για χρόνια. Για τους δύο πρώτους της αξιολόγησής μας πιστεύουμε ότι δεν έχουμε πλέον να κάνουμε με εκπλήξεις. Με το Vinsanto 8 ετών, η Santo Wines δεν προσφέρει μόνο ένα εξαιρετικό κρασί, αλλά δείχνει τη σοβαρή δουλειά που κάνει τελευταία. Το Μαυράθηρο 2001 του Ρούσσου (επίσης από τη Σαντορίνη, αλλά όχι Vinsanto) βρίσκεται τα τελευταία χρόνια μονίμως στην κορυφή των ελληνικών γλυκών κρασιών. Μακάρι να δούμε σύντομα μεγαλύτερες προόδους και από τους άλλους.

Vinsanto 8 ετών, Santo Wines

Γλυκά κρασιά

Βαθύ κεχριμπαρένιο, χρυσό-λαδί. Αρώματα πολύπλοκα από καμένη ζάχαρη και μελάσα, μαύρο ρούμι, σταφίδα, αλ-λά και νότες ανθόμελου. Στόμα παχύ, τέλεια ισορροπημένο, με έντονη οξύτητα και γλύκα, ταννίνες και πτητική οξύτητα όμορφα ενσωματωμένες, ώστε να καταφέρνει να διατηρήσει την κομψότητα του. Πολύ μεγάλη αρωματική διάρκεια. (Santo Wines, 210 5153163)
Βαθμολογία: 90,5/100

Mavrathiro 2001 Canava Roussos

Καφέ κεραμιδί. Αρώματα βοτανικά, όπως το δεντρολίβανο, πετιμέζι αρωματισμένο με κανέλα, σοκολάτα, σταφίδα, καρύδι και σύκο σε ένα πολύπλοκο και ιδιόρρυθμο σύνολο. Στόμα πλούσιο και πληθωρικό, με πολύ καλή δομή, οξύτητα που καλύπτει τη γλύκα και έξοχα ενσωματωμένη πτητική που του δίνει ζωντάνια. (Canava Roussos, 210 9400017)
Βαθμολογία: 88,5/100

Vinsanto 2001 Αμπελώνας Γαβαλά

Αρκετά σκούρο καφεκίτρινο. Αρώματα με βάθος και φινέτσα, καμένης καραμέλας, κανέλας, σοκολάτας γάλακτος, καρυδιού και ξερών φρούτων. Στόμα πλούσιο και γλυκό, που συγκρατείται από την ανάλογη οξύτητα, αλλά και πλούσιο ταννικό δυναμικό, καλά κρυμμένη πτητική οξύτητα και έντονη ανάπτυξη αρωμάτων. (Αμπελώνας Γαβαλά, 22860 82552)
Βαθμολογία: 87/100

Χόρταις 2001 Κτήμα Μερκούρη

Βαθύ ερυθρό, με κεραμιδί αποχρώσεις. Αρώματα σύνθετα σταφίδας, καφέ, καραμελωμένων φρούτων, νύξεις σοκολάτας και καπνού, συν μπαχαρικές νότες. Στόμα πλούσιο, όμορφα στυφό με συγκροτημένες ταννίνες, με την ελαφριά πίκρα και την καλοζυγισμένη οξύτητα του να αφαιρούν το μεγαλύτερο μέρος της αυξημένης του γλύκας. (Santa Maura, 210 7621984)
Βαθμολογία: 86,25/100

Μαυροδάφνη Πατρών ResΡrve 601 1996 Aχάια Κλάους

Καφέ με κίτρινες αποχρώσεις. Υπερεξελιγμένα αρώματα καρυδιού, σοκολάτας, μαύρης σταφίδας, πετιμεζιού, παλιού ξύλου, που κρύβουν τα καραμελωμένα φρούτα. Στόμα πλούσιο, εξαιρετική ισορροπία, στιβαρές ταννίνες, που δίνουν ζωντάνια. Επίγευση πικρής σοκολάτας. (Aχάια Κλάους, 2610 368100)
Βαθμολογία: 85/100

Μέθυση 2004 Μαυροδάφνη Κεφαλ-ληνίας/Κτήμα Φοίβος

Ερυθρό βαθύ. Έντονα αρώματα καραμελωμένων κόκκινων φρούτων (κεράσι, μαρμελάδα βύσσινου) και πιο ώριμα σοκολάτας, σταφίδας, καραμέλας γάλακτος. Στόμα μεσαίου όγκου, με ευχάριστες μαλακές ταννίνες, αισθητή γλύκα. Πικρή σοκολάτα στο τελείωμα. (Καλλίστη, 26710 97685, 210 6390040)
Βαθμολογία: 84,25/100

Terra Leone Ηλίου Τέχνη 2003/Παλυβός

Κόκκινο λαμπερό. Αρώματα, ακόμη απλά αλλά πυκνά, κόκκινων φρούτων κερασιού και μαρμελάδας βύσσινου. Στόμα με ευχάριστη φρουτώδη γλυκύτητα, ταννίνες που συμβάλλουν στον πλούτο, και καλή οξύτητα, ώστε να αποκτά την επιθυμητή ισορροπία. (ΜΑΝΤΙΣ ΑΕ, 210 5512500)
Βαθμολογία: 83,5/100

Vinsanto 1999 Canava Roussos

Καφέ χαλκοκίτρινο. Νότες σταφίδας με λίγη σοκολάτα, ξηρό τζίντζερ και μπαχαρικά σε φόντο πτητικής οξύτητας που όμως δεν ενοχλεί. Στόμα που ξεκινάει μαλακά, με καλή ισορροπία, αφού η οξύτητα ελέγχεται από τη γλύκα. Κάπως τραχύ τελείωμα. (Canava Roussos)
Βαθμολογία: 81,5/100

Αρχαϊκός / Συνεταιρισμός Τυρνάβου

Καφέ σκούρο. Υπερώριμη μύτη με αρώματα μελάσας, καρυδιού, καφέ και σοκολάτας. μπαχαρικά, πιπέρι, κανέλα και ανθώδεις νύξεις μοσχάτου στο βάθος. Στόμα λίγο ελαφρύ, με έντονο αλκοόλ που του δίνει θερμότητα και ταννίνες που κάνουν αισθητή την παρουσία τους. (Πρατήριο Συν/σμού Τυρνάβου, 210 9755009)
Βαθμολογία: 81,25/100

Vinsanto 2003 / Σιγάλας

Λαμπερό χρυσοχάλκινο. Μεσαίας έντασης αρώματα ξερών φρούτων, σύκου, σοκολάτας, με νότες μελιού, ξηρών καρπών και καρυδιού. Στόμα με έντονη γλύκα να κυριαρχεί στην οξύτητα και πτητική που του δίνει ελαφρώς τραχύ τέλος. (Β.Σ. Καρούλιας ΑΒΕΕΠ, 210 8141801)
Βαθμολογία: 81/100

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.