ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Stollen

Stollen

Υλικά

175 γρ. σταφίδες λευκές και μαύρες
50 γρ. φλούδα λεμονιού ζαχαρωμένη
25 γρ. φλούδα πορτοκαλιού ζαχαρωμένη
50 ml μαύρο ρούμι
1 ½ φάκελο ξηρή μαγιά
125 ml γάλα
50 γρ. ζάχαρη
700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + 100 γρ. αλεύρι
1 αβγό
2 δόσεις βανιλίνη
2 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
1 γερή πρέζα αλάτι
½ κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
½ κ.γ. τριμμένο καρδάμωμο
200 γρ. βούτυρο
50 γρ. ολόκληρα αμύγδαλα χωρίς τη φλούδα
100 γρ. λιωμένο βούτυρο, άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση

Μουσκεύουμε στο ρούμι τις σταφίδες, το ζαχαρωμένο πορτοκάλι, το λεμόνι και τα αμύγδαλα, όλη τη νύχτα. Ζεσταίνουμε το γάλα και διαλύουμε τη μαγιά μαζί με ½ κ.γ. ζάχαρη. Αφήνουμε 15 λεπτά σε ζεστό μέρος μέχρι να εμφανιστούν φυσαλίδες στην επιφάνεια. Κοσκινίζουμε σε λεκάνη το αλεύρι και το αλάτι. Προσθέτουμε τα αβγά χτυπημένα, τη μαγιά και το μείγμα φρούτων-ρούμι και δουλεύουμε με το μίξερ μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να σχηματισθεί μια ζύμη όχι και τόσο λεία. Σε άλλο μπολ, δουλεύουμε με το μίξερ τα 100 γρ. αλεύρι, με το βούτυρο, το καρδάμωμο και το μοσχοκάρυδο μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα. Το μεταφέρουμε στο μπολ με τη ζύμη αλεύρι -φρούτα -αβγά και ζυμώνουμε με το μίξερ (βάζουμε το γάντζο) ή με τα χέρια μέχρι να ενωθούν πλήρως όλα τα υλικά. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα. Προσθέτουμε τις σταφίδες και τα αμύγδαλα, ξαναζυμώνουμε και αφήνουμε 15 λεπτά να ξεκουραστεί. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και σχηματίζουμε δύο “καρβέλια” πλακουτσωτά. Διπλώνουμε ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο αρκετές φορές και το βάζουμε γύρω από κάθε “καρβέλι” για να διατηρήσει το σχήμα του. Τα σκεπάζουμε χαλαρά με ένα μάλλινο ρούχο και τα αφήνουμε να φουσκώσουν 30-45 λεπτά. Τα ψήνουμε ένα -ένα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 30 -45 λεπτά. Αν δούμε ότι η επιφάνεια παίρνει έντονο καφέ χρώμα, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο. Ξεφουρνίζουμε και αλείφουμε με το βούτυρο. Κοσκινίζουμε από πάνω ζάχαρη άχνη σε μια πυκνή στρώση. Μεταφέρουμε σε σχάρα και αφήνουμε να κρυώσουν τελείως. Τα τυλίγουμε με μεμβράνη. Γίνοντα πιο νόστιμα όσο περνούν οι μέρες διότι ωριμάζουν οι γεύσεις.

A.T.

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό