Υλικά
υλικά για 4-5 άτομα
4-5 γιαρμάδες μεγάλους
250 ml γάλα πλήρες
100 γρ. ζάχαρη άχνη
1 λοβό βανίλιας
3 αβγά
λίγο βούτυρο
4-5 ατομικά μέτρια φορμάκια για κρέμα
σως από φραμπουάζ:
200 γρ. φραμπουάζ (στα μεγάλα μανάβικα και σ/μ)*
80 γρ. ζάχαρη
1/2 λάιμ, το χυμό
παρασκευή
Χαράζουμε στο κάτω μέρος τη φλούδα σταυρωτά και βυθίζουμε τα φρούτα σε βραστό νερό για λίγα δευτερόλεπτα.
Τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε σε μέτρια φετάκια.
Βουτυρώνουμε τα φορμάκια και μοιράζουμε μέσα τους γιαρμάδες τοποθετώντας τα φετάκια κυκλικά.
Ανάβουμε το φούρνο μας στους 180ο.
Σε μέτρια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα.
Σχίζουμε κατά μήκος το λοβό της βανίλιας και ξύνουμε στο γάλα τα σποράκια που έχει μέσα.
Βάζουμε μέσα και τον λοβό και σιγοβράζουμε το γάλα ρίχνοντας σιγά σιγά και ανακατεύοντας τη ζάχαρη.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε το λοβό της βανίλιας.
Χτυπάμε καλά τα αβγά και τα ρίχνουμε σιγά σιγά στο καυτό γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς.
Μισογεμίζουμε με νερό ένα φαρδύ και βαθύ σκεύος για το φούρνο (υπολογίζουμε να είναι πιο χαμηλά το νερό από τα φορμάκια).
Μοιράζουμε την κρέμα στα φορμάκια και τα τοποθετούμε στο σκεύος με το νερό.
Τα βάζουμε στο φούρνο και τα ψήνουμε 30'.
Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν και τα βάζουμε στο ψυγειο για 3 ώρες τουλάχιστον.
Ετοιμάζουμε τη σως (coulis) από φραμπουάζ: αν χρησιμοποιούμε κατεψυγμένα φραμπουάζ τα αφήνουμε να ξεπαγώσουν τελείως μέσα σε σουρωτήρι.
Βάζουμε τα φραμπουάζ σε κατσαρολάκι με τη ζάχαρη και το χυμό λάιμ και αφήνουμε να σιγοβράσουν 5'.
Περνάμε από σουρωτήρι πιέζοντας τα φρούτα να λυώσουν.
Αφήνουμε να κρυώσει και βάζουμε στο ψυγείο. Για το σερβίρισμα, αναποδογυρίζουμε κάθε φορμάκι σε ένα πιάτο και βάζουμε γύρω γύρω τη σως φραμπουάζ.
Γαρνίρουμε με 2-3 φραμπουάζ. * μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κατεψυγμένα φραμπουάζ.