X

Τυρόπιτα με Σπιτικό Φύλλο

Πώς θα φτιάξετε τυρόπιτα με σπιτικό φύλλο.

Υλικά

Για το φύλλο:

4 κούπες αλεύρι, κίτρινο

1 φλιτζ. του καφέ ελαιόλαδο

1 κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. ξίδι

1 1/3 κουπες νερό

λίγο κορν φλάουρ ή νισεστέ για το άνοιγμα του φύλλου

Για τη γέμιση:

400 γρ. σκληρή φέτα

1 φλιτζ. του καφέ γάλα

4 αυγά

χοντροτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Βάζουμε τη φέτα σε ένα μεγάλο μπολ και τη θρυμματίζουμε με ένα πιρούνι.

Ρίχνουμε μέσα το γάλα και ανακατεύουμε καλά.

Αφήνουμε το μείγμα για 1/2 ώρα σε δροσερό μέρος. Εν τω μεταξύ χτυπάμε τα αυγά και μόλις περάσει η 1/2 ώρα τα ρίχνουμε μέσα στο τυρί.

Ανακατεύουμε, ρίχνουμε το χοντροτριμμένο πιπέρι και αφήνουμε τη γέμιση να περιμένει.

Ζυμώνουμε τα υλικά για το φύλλο και αφήνουμε λίγο τη ζύμη να ξεκουραστεί.

Πλάθουμε 8 μικρά μπαλάκια. 4 μπαλάκια απλωμένα και ενωμένα μεταξύ τους μας δίνουν ένα φύλλο. Πασπαλίζουμε μια λεία επιφάνεια με κορν φλάουρ.

Ανοίγουμε την πρώτη μπάλα σε ένα μικρό φύλλο, και πασπαλίζουμε με κορν φλάουρ, το αφήνουμε στην άκρη.

Ανοίγουμε τη δευτερη μπάλα όπως και την πρώτη και πασπαλίζουμε και αυτή με κορν φλάουρ.

Ανοίγουμε με τον ίδιο τρόπο την τρίτη και τέταρτη μπάλα και ραντίζουμε με κορν φλάουρ.

Τα 4 αυτά φύλλα τα στιβάζουμε το ένα πάνω στο άλλο και ανοίγουμε με τον πλάστη 1 μεγάλο φύλλο σε πολύ καλά ραντισμένη επιφάνεια με κορν φλάουρ, τόσο μεγάλο που να καλύπτει τον πάτο του ταψιού μας, τα τοιχώματα και να περισσεύει και λίγο απ’ έξω.

Με προσοχή το βάζουμε μέσα σε καλά λαδωμένο ταψί. Νο 36 στρογγυλό λαδωμένο καλά.

Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση να σκεπάσει όλη την επιφάνεια και την ισιώνουμε με ένα πιρούνι.

Κατά το ίδιο τρόπο ανοίγουμε τα άλλα 4 μπαλάκια σε 1 μεγάλο φύλλο, που να καλύπτει το ταψί και να περισσεύει και λίγο προς τα έξω.

Ενώνουμε τις άκρες.

Στρίβουμε και φτιάχνουμε κόθρο και με ένα πιρούνι τρυπάμε την πίτα μας σε διαφορετικά σημεία.

Χαράζουμε τη πίτα απαλά με ένα μαχαίρι σε μερίδες.

Τη λαδώνουμε καλά.

Την ψήνουμε στο φούρνο στους 170 βαθμούς με το φούρνο αναμμένο πάνω και κάτω και μέχρι το φύλλο να ροδοκοκκινίσει καλά για περίπου 45-60 λεπτά.

Τη βγάζουμε την αφήνουμε να χλιαρύνει, την κόβουμε σε κομμάτια και τη σερβίρουμε.

Επίσης...

Τα φρέσκα τυριά της άνοιξης

Διαβάζοντας στον τίτλο φρέσκα τυριά της άνοιξης θα μπορούσε κανείς να υποθέσει πως χρησιμοποιήσαμε τη λέξη «φρέσκα» για να επιτείνουμε την αίσθηση της άνοιξης.

Πανεύκολη Τυρόπιτα µε Φρέσκα Κρεµµυδάκια και Άνηθο

Η συνταγή για μία πανεύκολη τυρόπιτα µε φρέσκα κρεµµυδάκια και άνηθο.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Σουφλέ με Πράσο, Κατσικίσιο Τυρί και Καρύδι

Ένα από τα πιο αγαπημένα σουφλέ, που συνδυάζει τη γλύκα του πράσου με το τραγανό της σφολιάτας αλλά και το πικάντικο των τυριών.

Μπουγιουρντί

Πώς θα φτιάξεις μπουγιουρντί.

Σουφλέ με Πατάτες, Σπανάκι και Φέτα

Ένα σουφλέ με σφραγίδα ελληνική, που θυμίζει λίγο την παραδοσιακή γεύση της σπανακόπιτας.

Σουφλέ με Σπανάκι και Μανιτάρια

Ανοίγει πεντανόστιμα ένα κάλεσμα στο σπίτι, τρώγεται μαγικά στο καθημερινό τραπέζι, ενώ συνοδεύει υπέροχα κοτόπουλο και ψαρικά.

Σουφλέ με Μπρόκολο και Τυριά

Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό-φετίχ των σουφλέ. Γιατί έχει έντονη γεύση, δένει υπέροχα με τα τυριά και δεν διαλύεται στον φούρνο.

Σπανακοτυρόπιτα

Η συνταγή για την πιο νόστιμη σπανακοτυρόπιτα.

Μύδια Σαγανάκι με Φέτα

Η συνταγή για μύδια σαγανάκι με φέτα.

Τυρόπιτα με Γιαούρτι

Πώς θα φτιάξεις τυρόπιτα με γιαούρτι.

Μανιτάρια με Φέτα στο Φούρνο

Πώς θα φτιάξεις μανιτάρια με φέτα στο φούρνο.

Πίτα Πολίτικη

Η συνταγή για πολίτικη πίτα.

Η Στριφτή Τυρόπιτα

Ξεχωρίζει για την εμφάνισή της, που όμως επηρεάζει και τη γεύση της: στριφτά λεπτά ρολάκια, που κάνουν την πιο τραγανή πίτα.