X

Το Ογκρατέν του Κουνουπιδιού

Ένα από τα νοστιμότερα ογκρατέν του χειμώνα, που τρώγεται και σαν κυρίως, ενώ συνοδεύει ιδανικά και ένα πιάτο με κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι.

Υλικά

1 μέτριο κουνουπίδι σε μέτρια προς μικρά μπουκετάκια

200 γρ. μπέικον σε μικρά καρέ

5-6 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο

40 γρ. βούτυρο αγελάδος

4 αυγά

200 γρ. κρέμα γάλακτος

μοσχοκάρυδο τριμμένο, στη μύτη του κουταλιού

1 κ.γλ. γλυκιά πάπρικα

150 γρ. τριμμένο κίτρινο τυρί (γκούντα, έμενταλ ή κασέρι)

αλάτι

Εκτέλεση

Σε άφθονο αλατισμένο νερό βράζουμε το κουνουπίδι. Βάζουμε και το κοτσάνι κομμένο σε καρεδάκια και φροντίζουμε να μη μας παραβράσει. Δεν θέλουμε να διαλύεται και να λιώνει. Το στραγγίζουμε.

Σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε το μπέικον μέχρι να τραγανίσει. Ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσει. Ρίχνουμε το κουνουπίδι και το φέρνουμε δυο βόλτες, να πάρει τα αρώματα του μπέικον και του βουτύρου.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την κρέμα, τον μαϊντανό, τα αβγά, την πάπρικα, το μοσχοκάρυδο και το τυρί.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C. Σε ένα μέτριο ταψί στρώνουμε το κουνουπίδι με το μπέικον και από πάνω απλώνουμε την κρέμα. Πασπαλίζουμε με λίγο επιπλέον τυρί και ψήνουμε για 25' περίπου.

Προσοχή! Όλο το μυστικό της νοστιμιάς είναι στην κρούστα! Δεν την αφήνουμε να μας παραψηθεί. Το ογκρατέν είναι έτοιμο την ώρα που έχουν λιώσει τα τυριά και έχει πάρει ένα ελαφρύ χρυσαφένιο χρώμα.

Tip

Μπορούμε να παραλείψουμε το μπέικον και την πάπρικα και να προσθέσουμε 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε λίγο νεράκι ή να φτιάξουμε την ίδια συνταγή με μπρόκολο ή κίτρινη κολοκύθα.


Δείτε περισσότερες συνταγές στο pirouni.gr

Επίσης...

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές