X

Σούπα Τom Υum Ταϊλάνδης με γαρίδες

Υλικά

Υλικά

½ κ. γαρίδες μεσαίου μεγέθους καθαρισμένες*

1,5 lt νερό

4 κλωνάρια lemongrass (λέμονγκρας)

2.5 εκ. ρίζα galangal (γκαλάνγκαλ) ψιλοκομμένη

10 φύλλα kaffir lime (καφίρ λάιμ)

4 -5 ταϊλανδέζικες πιπεριές τσίλι

300 γρ. μανιτάρια πλευρώτους σε κομμάτια

1 μέτριο λευκό κρεμμύδι κομμένο σε χοντρές φέτες

5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

2 πομοντόρια κομμένα σε χοντρά κομμάτια

2 κ.γ. ζάχαρη

8 -12 κ.σ. fish sauce

8 -12 κ.σ. χυμό λάιμ

2 -3 κ.σ. nam prik pao (πάστα από ψημένες ταϋλανδέζικες πιπεριές τσίλι)

1 φλ. γάλα καρύδας

Εκτέλεση

Βγάζουμε το εξωτερικό φύλλο από τα κλωνάρια του Kaffir lime και τα πετάμε.

Τα κοπανίζουμε ελαφρά με ένα γουδί να βγάλουν τα αρώματά τους.

Τα κόβουμε διαγωνίως σε φέτες.

Βάζουμε το νερό να βράσει.

Ρίχνουμε το λεμονγκράς, το γκαγκανγκάλ, τα φύλλα kaffir (σπασμένα με το χέρι ή σχισμένα στα δύο), το σκόρδο και τις πιπεριές στο νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσουν 10 λεπτά για να βγάλουν τα αρώματά τους.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα μανιτάρια, τα πομοντόρια και τα κρεμμύδια και βράζουμε γύρω στα 7 λεπτά.

Προσθέτουμε την fish sauce και τη ζάχαρη και βράζουμε άλλα 3 λεπτά.

Μπορούμε να μειώσουμε την ποσότητα του λάιμ και της fish sauce, ανάλογα με το πόσο αλμυρή και ξινή θέλουμε τη σούπα.

Προσθέτουμε την πάστα τσίλι και το γάλα καρύδας και ανακατεύουμε για 5-6 λεπτά μέχρι να πάρει η σούπα κρεμώδη υφή.

Τέλος, προσθέτουμε και τις γαρίδες και βράζουμε άλλα 3 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον χυμό λάιμ και το φρέσκο κόλιανδρο, δοκιμάζουμε την fish sauce (ρυθμίζει την αλμυρότητα) και ρίχνουμε και άλλο λάιμ αν η σούπα μας αρέσει λίγο πιο ξυνή.

Σερβίρουμε αμέσως, συνοδεύοντας τη σούπα με ρύζι γιασεμιού ή μπασμάτι.Σημ. μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις γαρίδες με κάποιο λευκόσαρκο ψάρι ή ακόμα και με κοτόπουλο ή με συνδυασμό από ψάρι και γαρίδες. *Το lemongrass, το galangal και τα φύλλα kaffir lime είναι τα τρία βασικά συστατικά που δίνουν τη χαρακτηριστική γεύση σε αυτή τη διάσημη σούπα.

Τα βρίσκουμε σε ενημερωμένα ασιατικά μπακάλικα, αλλά και σε ενημερωμένα μαγαζιά που πουλάνε μπαχαρικά.**Σε ενημερωμένα ασιατικά μπακάλικα βρίσκουμε και τις ταϊλανδέζικες πιπεριές τσίλι (που μπορούμε να τις αντικαταστήσουμε με καυτερές πιπεριές) όπως και την nam prik pao (πάστα από ψημένες ταϋλανδέζικες πιπεριές τσίλι) και την fish sauce.

Α.Τ.

Τα βρίσκουμε σε ενημερωμένα ασιατικά μπακάλικα, αλλά και σε ενημερωμένα μαγαζιά που πουλάνε μπαχαρικά.**Σε ενημερωμένα ασιατικά μπακάλικα βρίσκουμε και τις ταϊλανδέζικες πιπεριές τσίλι (που μπορούμε να τις αντικαταστήσουμε με καυτερές πιπεριές) όπως και την nam prik pao (πάστα από ψημένες ταϋλανδέζικες πιπεριές τσίλι) και την fish sauce. Α.Τ.

Επίσης...

Εξωτική Σαλάτα

Ένα ολόκληρο πρωινό με τον Νίκο Βαρβέρn. Ο signore Interni + Moda Bagno ξεναγεί το ΕΥ στο σπίτι του και μας μαγειρεύει ότι επιφυλάσσει μόνο στους εντιμότατους φίλους του.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Μπακαλιαροκεφτέδες

Πώς θα φτιάξεις μπακαλιαροκεφτέδες.

Πιπεράτος Σολομός

Η συνταγή για πιπεράτο σολομό.

Σουπιές µε Σπανάκι

Η συνταγή για σουπιές µε σπανάκι.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Πράσα, Ρύζι και Σουπιά

Η συνταγή για πράσα, ρύζι και σουπιά.

Γαλέος µε Σπανάκι

Η συνταγή για γαλέο με σπανάκι.

Χταπόδι Στιφάδο

Η συνταγή για χταπόδι στιφάδο.

Σουφλέ με Παστό Μπακαλιάρο και Λαχανικά

Στην Ελλάδα δεν συνηθίζουμε τα σουφλέ με ψάρι και θαλασσινά, όλη η Ευρώπη όμως τα λατρεύει.

Μύδια Σαγανάκι με Φέτα

Η συνταγή για μύδια σαγανάκι με φέτα.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Σουπιές Γιουβέτσι

Η συνταγή για σουπιές γιουβέτσι.