Υλικά
1 μεγάλο κρεατωμένο κουνέλι 1200 -1400 γρ. Υλικά
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1 φλ. άσπρο ξηρό κρασί
¾ φλ. ελαιόλαδο
1 ½ κ.σ. γλυκιά πάπρικα
2 κ.σ. ψιλοκομμένη ντομάτα φρέσκια ή κονσέρβας
1 φλ. γάλα εβαπορέ με πλήρη λιπαρά
2 κ.σ. χυμός λεμονιού
ή ενα φλ. τσ. sour cream
Αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε το κουνέλι και το κόβουμε σε μερίδες.
Το στεγνώνουμε καλά και το αφήνουμε στην άκρη.
Περνάμε το κρεμμύδι από τη μουλινέτα με 1 κ.σ ελαιόλαδο και το αφήνουμε στην άκρη.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε πλατιά, χαμηλή κατσαρόλα και ροδίζουμε το κουνέλι από όλες τις μεριές σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει χρυσοκάστανο χρώμα.
Το βγάζουμε στην άκρη με τρυπητή κουτάλα.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαλακώσουν, γύρω στα 7 λεπτά.
Βάζουμε στην κατσαρόλα το κουνέλι, πασπαλίζουμε με την πάπρικα, ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά, ανεβάζουμε τη φωτιά και σβήνουμε με το κρασί.
Μόλις εξατμισθεί, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τη ντομάτα και βραστό νερό να σκεπάζει το κρέας, χαμηλώνουμε πάλι τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 40 λεπτά μέχρι να πέφτει το κρέας από τα κόκαλα.
Βάζουμε το γάλα σε μπολ και ρίχνουμε τον χυμό του λεμονιού.
Χτυπάμε με ένα πιρούνι το μείγμα μέχρι να “κόψει” το γάλα και να πήξει σαν κρέμα.
Αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα την κρέμα που έχουμε φτιάξει.
Ανακατεύουμε να ενωθεί με τη σάλτσα και αφήνουμε το φαγητό να μείνει για 5 -7 λεπτά.
Σερβίρουμε με χυλοπίτες ή ταλιατέλες ή ρύζι λευκό ή πατάτες τηγανητές.
Σημ.
Κανονικά χρειάζεται sour cream.
Επειδή δεν τη βρίσκουμε εύκολα παντού, την υποκαθιστούμε με ένα μείγμα από εβαπορέ και λεμόνι με ένα αρκετά καλό γευστικό αποτέλεσμα.
Α.Τ.