X

Τάρτα με πατάτα και καραμελωμένο κρεμμύδι

Υλικά

Υλικά:

Για τη ζύμη 

250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

150 γρ βούτυρο

1 αβγό

1 κ.σ. γάλα

μία πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση

3 πατάτες

3 μεγάλα κρεμμύδια

35 γρ. βούτυρο

4 αβγά

1/2 κούπα κρέμα γάλακτος

1/4 κούπας τριμμένη παρμεζάνα

1 1/2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

1/4 κ.γ. καστανή ζάχαρη

λίγη ρίγανη

αλάτι,πιπέρι

Παρασκευή:

Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι.

Προσθέτουμε το βούτυρο και τρίβουμε με τα δάχτυλα μέχρι να σχηματιστούν μικρά ψίχουλα.

Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε με το σύρμα το γάλα με τα αβγά και ρίχνουμε το μείγμα στο αλεύρι.

Ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να σχηματιστεί ένα ομογενοποιημένο μείγμα.

Τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη και τοποθετούμε για 45 λεπτά στο ψυγείο.

Μόλις η ζύμη βγει από το ψυγείο, την ανοίγουμε και στρώνουμε στην ταρτιέρα.

Με ένα πιρούνι κάνουμε τρύπες σε όλη την επιφάνεια της και ξαναβάζουμε στο ψυγείο για ακόμη 45 λεπτά.

Στο μεταξύ, κόβουμε τις πατάτες και τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες.

Λιώνουμε σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι το βούτυρο και προσθέτουμε τα κρεμμύδια.

Αφήνουμε στη φωτιά για περίπου 15 λεπτά (ή λίγο πιο πριν αν δούμε ότι αρπάζουν)ανακατεύοντας, μέχρι να καραμελώσουν.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη και τις πατάτες και αφήνουμε για ακόμη 8 με 10 λεπτά.

Προσθέτουμε το μαϊντανό και τη ρίγανη και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ψήνουμε σκέτη σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 15 λεπτά , σκεπασμένη με ένα αλουμινόχαρτο γεμισμένο με φακές ή φασόλια για να μην φουσκώσει.

Μετά τα 15 λεπτά αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για ακόμη 5 λεπτά.

Βγάζουμε από το φούρνο. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά με την κρέμα γάλακτος και την παρμεζάνα.

Τοποθετούμε τη γέμιση με τις πατάτες και το κρεμμύδι στην τάρτα και ρίχνουμε από πάνω το μείγμα.

Ψήνουμε στους 180 για 20 λεπτά ή και λίγο παραπάνω μέχρι να πάρει ομοιόμορφα χρώμα.

Καταναλώνεται σε θερμοκρασία δωματίου.

Επίσης...

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές