X

Χριστόψαρο στον αχνό, με αρωματική μαγιονέζα

Υλικά

Υλικά

1 κιλό χριστόψαρα

1 μέτρια μαραθόριζα (φινόκιο)

3 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

250 ml ελαιόλαδο ραφινέ

2 κ.σ. άνηθο, πολύ ψιλοκομμένο

4-5 κ.σ. χυμός λεμονιού

1 κ.γλ. ξύσμα λεμονιού

1 κρόκος αβγού

Κόκκοι πιπεριού

Αλάτι, πιπέρι

Παρασκευή

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα ψάρια.

Καθαρίζουμε τη μαραθόριζα από τα σκληρά εξωτερικά φύλλα και την κόβουμε σε λεπτές φέτες.

Σε φαρδιά, ρηχή κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι, που να χωράει τα ψάρια, ζεσταίνουμε 3 κουτ.

σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε λίγα λεπτά τη μαραθόριζα με τους κόκκους πιπεριού.

Ακουμπάμε επάνω τα ψάρια και ρίχνουμε νερό (να τα μισοσκεπάσει).

Προσθέτουμε αλάτι, σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοψηθούν για 6-7 λεπτά.

Τα βγάζουμε, τα φιλετάρουμε και τα διατηρούμε ζεστά.

Σουρώνουμε το ζωμό και κρατάμε τη μαραθόριζα.

Φτιάχνουμε τη μαγιονέζα στο χέρι ή στο μίξερ.

Χτυπάμε τον κρόκο με λίγο αλάτι και προσθέτουμε σταγόνα σταγόνα το ελαιόλαδο, χτυπώντας συνεχώς.

Όταν αρχίσει να δημιουργείται μια ομοιόμορφη κρέμα, προσθέτουμε περισσότερο ελαιόλαδο, χτυπώντας συνέχεια.

Ρίχνουμε σταδιακά το λεμόνι, που θα αραιώσει την υφή και συνεχίζουμε, μέχρι να τελειώσει το ελαιόλαδο.

Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι.

Προσθέτουμε στη μαγιονέζα το άνηθο και το ξύσμα του λεμονιού.

Σερβίρουμε το ψάρι σε θερμοκρασία δωματίου, πάνω στη μαραθόριζα, με τη μαγιονέζα σε μπολ.

Επίσης...

Εξωτική Σαλάτα

Ένα ολόκληρο πρωινό με τον Νίκο Βαρβέρn. Ο signore Interni + Moda Bagno ξεναγεί το ΕΥ στο σπίτι του και μας μαγειρεύει ότι επιφυλάσσει μόνο στους εντιμότατους φίλους του.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Μπακαλιαροκεφτέδες

Πώς θα φτιάξεις μπακαλιαροκεφτέδες.

Πιπεράτος Σολομός

Η συνταγή για πιπεράτο σολομό.

Σουπιές µε Σπανάκι

Η συνταγή για σουπιές µε σπανάκι.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Πράσα, Ρύζι και Σουπιά

Η συνταγή για πράσα, ρύζι και σουπιά.

Γαλέος µε Σπανάκι

Η συνταγή για γαλέο με σπανάκι.

Χταπόδι Στιφάδο

Η συνταγή για χταπόδι στιφάδο.

Σουφλέ με Παστό Μπακαλιάρο και Λαχανικά

Στην Ελλάδα δεν συνηθίζουμε τα σουφλέ με ψάρι και θαλασσινά, όλη η Ευρώπη όμως τα λατρεύει.

Μύδια Σαγανάκι με Φέτα

Η συνταγή για μύδια σαγανάκι με φέτα.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Σουπιές Γιουβέτσι

Η συνταγή για σουπιές γιουβέτσι.