X

Ναπολεόν φιλέτου με μανιτάρια ραγκού και τσιπς πατάτας

Οι σεφ γίνονται αρχιτέκτονες και η γεύση ανεβαίνει Ναπολεόν, πύργοι, «μιλφέιγ»: η τελευταία λέξη της μόδας στο food styling. Για δεσμώτες του ιλίγγου.

Υλικά

Υλικά για 6 άτομα

Μπον φιλέ

6 φιλέτα μινιόν (με διάμετρο 7,5 εκ. και πάχος 5 εκ.)

6 φέτες προσούτο

Αλάτι και φρεσκοκομμένο μαύρο πιπέρι


Τσιπς πατάτας

6 πολύ μεγάλες πατάτες, καθαρισμένες

1/2 φλιτζ. βούτυρο, λιωμένο

Αλάτι και φρεσκοκομμένο στο μύλο μαύρο πιπέρι

1/4 κ.γλ. ψιλοκομμένο θυμάρι και 1/4 κ.γλ. φασκόμηλο


Μανιτάρια ραγκού

2 φλιτζ. κοινά μανιτάρια, καθαρισμένα και κομμένα

1 φλιτζ. μανιτάρια Portobello, καθαρισμένα και κομμένα

1 φλιτζ. κινέζικα μανιτάρια Shiitake, καθαρισμένα και κομμένα

1 τεμαχισμένο πράσο (το λευκό μέρος)

4 κρεμμύδια και 2 σκελίδες σκόρδο (και τα δύο ψιλοκομμένα)

100 γρ. κιμάς

2 κ.σ. τσίλι σος και 2 κ.γλ. steak sauce

1 κ.γλ. Worcestershire sauce

3/4 φλιτζ. κόκκινο κρασί

1/4 κ.γλ. ψιλοκομμένο θυμάρι

1/4 φλιτζ. ζωμός κρέατος

1 κ.γλ. αλεύρι κοινό

4 κ.σ. βούτυρο

2 κ.σ. κρέμα γάλακτος, καλά χτυπημένη

2 κ. γλ. μαϊντανός, φρεσκοκομμένος

Αλάτι και φρεσκοκομμένο μαύρο πιπέρι


Κρέμα xoρσράvτις

1/2 φλιτζ. χορσράντις και 1/4 φλιτζ. Sour cream

3 κ.γλ. τσάιβς και 3 κ.γλ. τσάιβς ψιλοκομμένα, για γαρνιτούρα

Παρασκευή

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190°C.

Τσιπς πατάτας
Κόβουμε πατάτες σε 18 φέτες λεπτότερες του μισού πόντου και τις βουτυρώνουμε μία μία χωριστά.

Τις βάζουμε σε ένα ταψί, τις αλατοπιπερώνουμε, ρίχνοντας θυμάρι και φασκόμηλο.

Τις φουρνίζουμε για 10 λεπτά, ή εωσότου ροδίσουν λίγο.

Κόβουμε τις υπόλοιπες πατάτες σε 12 φέτες, τις βουτυρώνουμε και τις ψήνουμε για 13-15 λεπτά, ή εωσότου πάρουν έντονο καστανό χρώμα.

Τις ξανακόβουμε σε τρίγωνα και τις αφήνουμε στην άκρη για το γαρνίρισμα.



Μπον φιλέ
Ανάβουμε τη μεσαία σκάλα του γκριλ.

Τυλίγουμε μια φέτα προσούτο γύρω από κάθε φιλέτο, συγκρατώντας το με μια οδοντογλυφίδα.

Αλατοπιπερώνουμε.

Ψήνουμε τα φιλέτα 20 λεπτά πριν αρχίσουμε το χτίσιμο της στοίβας, και τα αφήνουμε να ησυχάσουν στην άκρη για 10 λεπτά.

Μανιτάρια ραγκού
Λιώνουμε το βούτυρο στο τηγάνι και σοτάρουμε τα μανιτάρια για 10 λεπτά.

Προσθέτουμε το σκόρδο, το πράσο και τα κρεμμύδια και σοτάρουμε για άλλα 5 λεπτά.

Ρίχνουμε στο τηγάνι τον κιμά και τον καβουρδίζουμε.

Προσθέτουμε την τσίλι σος, την steak sauce, το ζωμό του κρέατος, τη Worcestershire, το κρασί, το θυμάρι και το αλεύρι, και τα σιγοβράζουμε για 30 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.

Σβήνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε την κρέμα, το μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι και κρατάμε ζεστό το φαγητό.

Κρέμα χορσράντις
Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά και βάζουμε το μίγμα στο ψυγείο, μέχρι το σερβίρισμα.

«Χτίσιμο»
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.

Βάζουμε τα τσιπς πατάτας μέσα σε ταψί.

Κόβουμε στα δύο μισά τα φιλέτα και τοποθετούμε ένα κομμάτι πάνω σε κάθε πατάτα.

Συνεχίζουμε, χτίζοντας, για δεύτερη και τρίτη φορά (πατάτα-φιλέτο, πατάτα-φιλέτο).

Ρίχνουμε από 3 κ.σ μανιτάρια ραγκού πάνω σε κάθε στοίβα και ψήνουμε για 6-8 λεπτά.

Επίσης...

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές