Υλικά
Υλικά
1 κ. μανιτάρια λευκά
3 σκ.σκόρδο ψιλοκομμένο
4 κ.σ. βούτυρο
500 ml ζωμό κότας
200 ml κρέμα γάλακτος
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη φακή
1 φλ. φακές καφετιές
1 κ.σ. γεμάτη βούτυρο
1 κ. σ. κρέμα γάλακτος
1 φλ. καρότο ψιλοκομμένο
1 φλ. σελινόριζα ψιλοκομμένη
Αλάτι
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη φακή: πλένουμε τη φακή και τη στραγγίζουμε.
Κρατάμε 2 -3 κ.σ από τη σελινόριζα.
Ρίχνουμε τη φακή σε κατσαρόλα μαζί με το καρότο, τη σελινόριζα, το βούτυρο, αλάτι και 2 ½ φλιτζάνια νερό.
Σιγοβράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 45 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας πού και πού, μέχρι να χυλώσει αλλά να μην στεγνώσει –αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο καυτό νερό.
Τη βάζουμε στη μουλινέτα και την πολτοποιούμε τελείως.Ετοιμάζουμε τα μανιτάρια: τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Λιώνουμε το βούτυρο σε αντικολλητικό σκεύος και τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά γιά 6 -8 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Βγάζουμε στην άκρη 1 φλιτζάνι και ρίχνουμε τα σκόρδα.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 4 -5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν λίγο χωρίς να πάρουν χρώμα.
Προσθέτουμε τον ζωμό, αλατίζουμε, ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για μισή ώρα.
Περνάμε τη σούπα από τη μουλινέτα και την ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε τον πολτό της φακής και ανακατεύουμε να ενωθούν καλά τα υλικά.
Σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε προσέχοντας να μην πάρει βράση αλλά μόνο να ζεσταθεί.
Αν είναι πολύ πηχτή, προσθέτουμε λίγο καυτό ζωμό ή νερό ή γάλα.
Δοκιμάζουμε το αλάτι και σερβίρουμε, γαρνίροντας με τα μανιτάρια που έχουμε κρατήσει, τα κυβάκια της σελινόριζας και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Α.Τ.