X

Πορκέτα

Υλικά

Υλικά

5-6 κ. ολόκληρη κοιλιά γουρουνόπουλου, με όλο το ψαχνό της, έτοιμη για γέμισμα

1 κ.σ. κόκκοι μαύρου πιπεριού

1 κ.σ. κόκκοι ροζ πιπεριού

1 κ.γ. μαραθόσπορο

3 κ.σ. διάφορα μυρωδικά: φυλλαράκια δεντρολίβανου, θυμάρι, φασκόμηλο

10 σκ. σκόρδο τριμμένες στον τρίφτη ή στο ειδικό εργαλείο

2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

αλάτι

σπάγγος κατάλληλος για ψητά

παρασκευή

Ακουμπάμε το κομμάτι του κρέατος με το δέρμα από την κάτω πλευρά.

Με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε όλη τη σάρκα μπακλαβαδωτά.

Σε ένα τηγανάκι καβουρδίζουμε ελαφρά για 1' τους κόκκους των πιπεριών και το μαραθόσπορο, μέχρι να μυρίσουν.

Τους σπάμε στο μπλέντερ.

Ρίχνουμε μπόλικο αλάτι στο κρέας και σκορπίζουμε τα μυρωδικά, τους σπόρους και το σκόρδο.

Απλώνουμε όλα τα υλικά με τα δάχτυλα κάνοντας "μασάζ", για να εισχωρήσουν στη σάρκα.

Τυλίγουμε το κρέας σε σφιχτό ρολό γυρίζοντας το σπάγγο πολλές φορές γύρω από το ρολό, ώστε να κρατηθεί καλά.

Το τυλίγουμε με μεμβράνη και το διατηρούμε στο ψυγείο 2-6 ώρες πριν το ψήσιμο (και μέχρι δύο μέρες, τυλιγμένο κατόπιν και σε χαρτί).

Πριν το ψήσιμο, περνάμε όλη την πέτσα με 2 κ.σ αλάτι, ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160ο.

Αν το ρολό μας είναι πολύ μακρύ, μπορούμε να το κόψουμε στη μέση.

Το ακουμπάμε σε σχάρα επάνω από ταψί στο κέντρο του φούρνου.

Το αφήνουμε να ψηθεί 2 -2 1/2 ώρες, γυρίζοντάς το.

Ελέγχουμε το ψήσιμο βυθίζοντας μια λάμα μαχαιριού, που πρέπει να εισχωρήσει χωρίς αντίσταση.

Δυναμώνουμε τότε το φούρνο στους 220ο για να ξεροψηθεί η πέτσα, γυρίζοντάς το από όλες τις πλευρές επί 20'-30'.

Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να σταθεί 15' πριν αφαιρέσουμε το σπάγγο.

Το κόβουμε σε χοντρές φέτες 2,50 εκ..

Το συνοδεύουμε με μουστάρδα, διάφορα τσάτνεϋ, πουρέ γλυκοπατάτας ή καρότου.

Συγχρόνως, μπορούμε να ψήσουμε στο φούρνο πατάτες.

tips: Η πορκέτα μπορεί να ετοιμαστεί έως και δύο ημέρες νωρίτερα και να παραμείνει τυλιγμένη στο ψυγείο.

Η ετοιμασία της έστω μερικές ώρες πριν το ψήσιμο, θα επιτρέψει στα αρωματικά να απλωθούν στο κρέας.

Αγοράστε το κρέας από καλό κρεοπώλη και ζητήστε να έχει αρκετό ψαχνό.

Η πορκέτα είναι ιδανική για μπουφέ γιατί κόβεται από πριν σε ομοιόμορφες φέτες.

Εξάλλου, βγάζει πολλές μερίδες χωρίς να στοιχίζει ακριβά.

Ακόμα, τρώγεται κρύα, κομμένη σε πολύ λεπτές φέτες για μεζέ ενώ μπαίνει και σε σάντουιτς.

Επίσης...

Χοιρινό µε Σπανάκι

Η συνταγή για χοιρινό με σπανάκι.

Απολαυστικά Κεφτεδάκια

Τα πιθανότατα πιο εύκολα κεφτεδάκια που μπορείς να φτιάξεις.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Χοιρινό με Σύκα στη Γάστρα

Ένα υπέροχο, πρωτότυπο φουρνιστό φαγητό, που θα γίνει ακόμα νοστιμότερο αν διαλέξουμε ένα κομμάτι με λιπάκι.

Χοιρινό με Πλιγούρι

Η συνταγή για χοιρινό με πλιγούρι.

Χοιρινό με Λεμονάτη Σάλτσα και Κρασάτες Πατάτες

Η συνταγή για χοιρινό με λεμονάτη σάλτσα και κρασάτες πατάτες.

Χοιρινό Ρολό Λεμονάτο με Τυρί

Η συνταγή για ρολό χοιρινό λεμονάτο με τυρί.

Χοιρινό με Κρασί και Πιπεριές

Η συνταγή για χοιρινό με κρασί και πιπεριές.

Χοιρινό με το Σέλινο

Μία υπέροχη συνταγή με χοιρινό και σέλινο.

Χοιρινό με Κυδώνια

Η συνταγή για χοιρινό με κυδώνια.

Στιφάδο Χοιρινό με Καρότα και Μανιτάρια

Η συνταγή για στιφάδο χοιρινό με καρότα και μανιτάρια.

Κρασοκαπαμάς

Η συνταγή για κρασοκαπαμά.

Νόστιμο, Τρυφερό Χοιρινό Κρασάτο με Κρεμμύδι

Πώς θα φτιάξεις νόστιμο, τρυφερό χοιρινό κρασάτο με κρεμμύδι.

Πεντανόστιμο Χοιρινό στο Φούρνο με Πατάτες

Η συνταγή για πεντανόστιμο χοιρινό στο φούρνο με πατάτες.