X

Ρεβίθια με χοιρινό, χόρτα τσιγαριαστά και κρούστα από εφτάζυμο ντάκο του σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη

Με σύνθημα «Κάτω η κρέμα γάλακτος!», οι Έλληνες σεφ πολιόρκησαν σθεναρά το κάστρο των τίτλων τιμής στο βασίλειο της εν Ελλάδι γαστρονομίας. Επήλθε ιδεολογικός εκδημοκρατισμός, οι Έλληνες αναβαπτίσθηκαν σε εθνική γευστική υπερηφάνεια και στις μαρμίτες της ελληνικής κουζίνας πνέει ούριος άνεμος. Το χρονικό της επανάστασης και μερικές εμβληματικές συνταγές του.

Υλικά

Υλικά (για ένα πήλινο διαμέτρου 32-35 εκ.)

500 γρ. ρεβίθια

800 γρ. χοιρινό μπούτι ή σπάλα (κομμένο σε κύβους) 

2 μέτρια κρεμμύδια

2 παραγινωμένες ντομάτες

1 κιλό περίπου χόρτα: αγριοπρασάκια, καυκαλήθρες, σκατσίκια, λάπαθα, σεσκουλάκια, λαγοπαξίμαδα, μυρώνια. (Διαλέγουμε μεγάλη ποικιλία απ’ ό,τι βρούμε στην αγορά.)

100 γρ. ελαιόλαδο

350 γρ. ντάκος εφτάζυμος

2 αυγά

150 γρ. γιαούρτι πρόβειο

2 πιπεριές καυτερές μικρές

Κύμινο

Παρασκευή

Μουλιάζουμε τα ρεβίθια με αλάτι από την προηγούμενη μέρα και την επόμενη τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα χόρτα σε μεγάλο βαθύ τηγάνι.

Προσθέτουμε στο σκεύος την ντομάτα, τα ρεβίθια και το νερό λίγο λίγο και τα αφήνουμε να πάρουν βράση.

Όταν τα ρεβίθια κοντεύουν να βράσουν, περνάμε το κρέας από ένα τηγάνι με ελαιόλαδο και το προσθέτουμε στα ρεβίθια, αφήνοντάς το να τελειώσει το βράσιμο μαζί τους.

Προσέχουμε να μη μένουν πολλά υγρά στην κατσαρόλα και τα ρεβίθια στο τέλος του βρασμού να έχουν λίγο αλλά χυλωμένο ζωμό.

Ρίχνουμε το χοιρινό με τα ρεβίθια σε πήλινο (τα ρεβίθια θα έχουν πρασινίσει από τα πολλά χόρτα).

Προσθέτουμε λίγη καυτερή πιπεριά και λίγο κύμινο (που αγαπάμε πολύ στην Κρήτη).

Βάζουμε μικρά κομμάτια ντάκου σε ένα μπλέντερ και τα αλέθουμε σε χοντρούτσικα κομματάκια.

Τα μουλιάζουμε με λίγο νερό και με ελαιόλαδο.

Προσθέτουμε 3 κουτ.

σούπας γιαούρτι και δύο αυγά.

Ανακατεύουμε ελαφρά με μια σπάτουλα, προσθέτουμε στο πήλινο το μείγμα σε ύψος 1 εκατ.

και ψήνουμε στο φούρνο στους 160°C, μέχρι να ροδίσει.

Όψη και γεύση παραδοσιακή, ψηφίδες ιδεών της κρητικής κουζίνας, σύνθεση αλλιώτικα καινούρια.

Ο Γιάννης Μπαξεβάνης μελέτησε πολύ τις γεύσεις και τα υλικά της Κρήτης και τα μετασχηματίζει με σεβασμό και φαντασία.

Επίσης...

Χοιρινό µε Σπανάκι

Η συνταγή για χοιρινό με σπανάκι.

Απολαυστικά Κεφτεδάκια

Τα πιθανότατα πιο εύκολα κεφτεδάκια που μπορείς να φτιάξεις.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Χοιρινό με Σύκα στη Γάστρα

Ένα υπέροχο, πρωτότυπο φουρνιστό φαγητό, που θα γίνει ακόμα νοστιμότερο αν διαλέξουμε ένα κομμάτι με λιπάκι.

Χοιρινό με Πλιγούρι

Η συνταγή για χοιρινό με πλιγούρι.

Χοιρινό με Λεμονάτη Σάλτσα και Κρασάτες Πατάτες

Η συνταγή για χοιρινό με λεμονάτη σάλτσα και κρασάτες πατάτες.

Χοιρινό Ρολό Λεμονάτο με Τυρί

Η συνταγή για ρολό χοιρινό λεμονάτο με τυρί.

Χοιρινό με Κρασί και Πιπεριές

Η συνταγή για χοιρινό με κρασί και πιπεριές.

Χοιρινό με το Σέλινο

Μία υπέροχη συνταγή με χοιρινό και σέλινο.

Χοιρινό με Κυδώνια

Η συνταγή για χοιρινό με κυδώνια.

Στιφάδο Χοιρινό με Καρότα και Μανιτάρια

Η συνταγή για στιφάδο χοιρινό με καρότα και μανιτάρια.

Κρασοκαπαμάς

Η συνταγή για κρασοκαπαμά.

Νόστιμο, Τρυφερό Χοιρινό Κρασάτο με Κρεμμύδι

Πώς θα φτιάξεις νόστιμο, τρυφερό χοιρινό κρασάτο με κρεμμύδι.

Πεντανόστιμο Χοιρινό στο Φούρνο με Πατάτες

Η συνταγή για πεντανόστιμο χοιρινό στο φούρνο με πατάτες.