X

Κοτόπουλο στη γάστρα με πικάντικο λουκάνικο, ελιές και πατατούλες

Υλικά

Υλικά

1 μεγάλη κότα, κομμένη σε μερίδες ή 8 μπούτια κοτόπουλου ελεύθερης βοσκής

1 1/2 κ. σ. αλεύρι

1/2 κ. κ. κανέλα σε σκόνη

2 κ. σ. ελαιόλαδο

200 γρ. πικάντικο λουκάνικο, κομμένο σε ροδέλες πάχους 1 εκ. (Επιλέγουμε είτε ένα καυτερό σουτζούκι είτε ένα καυτερό ισπανικό chorizo)

12 κρεμμυδάκια του στιφάδου, καθαρισμένα και άκοπα

1 κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες

1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο

1 κ. σ. καπνιστή πάπρικα

1 κ. κ. κύμινο σε σκόνη

φύλλα από 2 κλαράκια θυμάρι

1 κ. σ. ξίδι

500 ml ζεστό ζωμό κότας

1 πρέζα ή μερικές κλωστούλες σαφράν (προαιρετικό) 

150 γρ. μαύρες ελιές, χωρίς κουκούτσι

400 γρ. νεαρές πατατούλες, κομμένες σε κυβάκια

2 κ. σ. μαϊντανό, χοντροκομμένο

αλάτι και πιπέρι

Παρασκευή

Βάζουμε σε ένα φαρδύ μπολ το αλεύρι και το ανακατεύουμε με τα μπαχαρικά και το αλάτι και το πιπέρι.

Ρίχνουμε μέσα το κοτόπουλο και το αλευρώνουμε με αυτό το μείγμα.

Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μια μαντεμένια χύτρα ή σε ένα βαρύ τηγάνι και το σοτάρουμε το λουκάνικο, σε μέτρια θερμοκρασία, από όλες τις πλευρές του και μόλις αρχίσει να απελευθερώνει τα αρώματα του, 4-5 λεπτά αργότερα, προσθέτουμε και τα κομμάτια της κότας και τα σοτάρουμε για 6-7 λεπτά, για να ροδίσουν ομοιόμορφα και τα μεταφέρουμε όλα μαζί σε ένα σκεύος με καπάκι κατάλληλο για φούρνο (γάστρα πήλινη ή μαντεμένια).

Ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια, τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα σοτάρουμε για 2 λεπτά στο ίδιο τηγάνι.

Προσθέτουμε το κύμινο και την καπνιστή πάπρικα στο τηγάνι, τα αφήνουμε να σοτάρονται για 1-2 λεπτά ακόμη και τα μεταφέρουμε στη γάστρα μας.

Ρίχνουμε το σαφράν στο ζωμό και το διαλύουμε.

Ρίχνουμε το ξίδι στο άδειο τηγάνι και ξεκολλάμε τις καραμέλες του (ντεγκλασάρουμε).

Προσθέτουμε και 100 ml από το ζεστό ζωμό κι αφήνουμε να σιγοβράσουν.

Ρίχνουμε τις ελιές και τις πατατούλες στη γάστρα και τις περιχύνουμε με τα υγρά του τηγανιού, που θα έχουν ήδη μειωθεί στο 1/3 τους.

Προσθέτουμε και τον υπόλοιπο ζωμό στο σκεύος και αλατοπιπερώνουμε.

Σκεπάζουμε τη γάστρα και τη βάζουμε στο φούρνο για 55-60 λεπτά, στους 160ο ?, μέχρι να ψηθεί καλά η κότα και να μελώσουν οι πατατούλες.

Σερβίρουμε το φαγητό, πασπαλισμένο με μαϊντανό.

Επίσης...

Μια Εύκολη και Γευστική Κοτόπιτα

Η συνταγή για μία εύκολη και γευστική κοτόπιτα.

Κοτόπουλο Μαριναρισµένο Ελαφρύ και Νόστιµο

Πώς θα φτιάξεις κοτόπουλο µαριναρισµένο ελαφρύ και νόστιµο.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Κοτοσαλάτα Μεθυσµένη

Η συνταγή για μία θαυμάσια κοτοσαλάτα.

Κοτόπουλο µε Μανιτάρια

Η συνταγή για κοτόπουλο με μανιτάρια.

Εύκολο Κοτόπουλο Κοκκινιστό µε Σπανάκι

Η συνταγή για εύκολο κοτόπουλο κοκκινιστό µε σπανάκι.

Κοτόπουλο Ψητό της Κατσαρόλας µε Φέτα

Η συνταγή για κοτόπουλο ψητό της κατσαρόλας µε φέτα.

Κοτόπουλο µε Πατάτες και Θυµάρι στην Κατσαρόλα

Η συνταγή για κοτόπουλο µε πατάτες και θυµάρι στην κατσαρόλα.

Κοτόπουλο Λεµονάτο µε Μάραθο

Η συνταγή για κοτόπουλο λεµονάτο µε µάραθο.

Κοτόπουλο Στραπατσάδα

Η συνταγή για κοτόπουλο στραπατσάδα.

Νόστιµη Τάρτα µε Κοτόπουλο

Πώς θα φτιάξεις την πιο νόστιμη τάρτα με κοτόπουλο.

Κοτόπουλο µε Ρύζι στη Λαδόκολλα

Η συνταγή για κοτόπουλο µε ρύζι στη λαδόκολλα.

Κοτόπουλο µε Λάχανο στο Φούρνο

Πώς θα φτιάξεις υπέροχο κοτόπουλο με λάχανο στο φούρνο.

Κοτόπουλο µε Τυρί

Η συνταγή για κοτόπουλο με τυρί.