Υλικά
30-35 κυδώνια ή γυαλιστερές (ή και τα δύο μαζί) Υλικά
1/2 φλ. τσ. βούτυρο φρέσκο που το έχετε αφήσει για λίγο εκτός ψυγείου
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ή 1 μικρό ξερό ψιλοκομμένα
2 σκ. σκόρδο λιωμένες
1 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
4 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
2 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη
Χυμός από μισό λεμόνι
1 -2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 φλ. καφέ κρασί λευκό
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
3/4 κιλού χοντρό αλάτι (προαιρετικά, για να βάλετε επάνω τα όστρακα)
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε το ταψάκι που θα ψήσουμε τα όστρακα.
Καλύπτουμε τον πάτο με αλουμινόχαρτο και απλώνουμε ομοιόμορφα το αλάτι για να σταθούν οριζόντια τα όστρακα.
Πλένουμε σε πολλά νερά τα όστρακα και πετάμε όσα δεν ανοιγοκλείνουν.
Τ' ανοίγουμε βυθίζοντας στην πίσω πλευρά ένα μυτερό, γερό μαχαιράκι και πετάμε το επάνω κέλυφος. Ξεκολλάμε τη σάρκα από το κάτω κέλυφος, προσπαθώντας να κρατήσουμε λίγο χυμό μέσα και τα τοποθετούμε ένα ένα στο ταψάκι (αν το άνοιγμα σας φαίνεται δύσκολο, βάλτε τα σε απλωτή κατσαρόλα ή σε τηγάνι με σκέπασμα, σε χαμηλή φωτιά, καλά σκεπασμένα, χωρίς νερό και βγάλτε τα αμέσως μόλις κάνουν χαραμάδα).
Ραντίζουμε τα ανοιγμένα όστρακα με λίγο λεμόνι.
Σ' ένα μικρό τηγανάκι ζεσταίνουμε 1-2 κ.σ ελαιόλαδο, σοτάρουμε για ένα λεπτό τα κρεμμυδάκια, τα σβήνουμε με το κρασί και τα αφήνουμε να το πιουν σχεδόν όλο.Σ' ένα βαθύ πιάτο αναμειγνύουμε το βούτυρο, τα κρεμμυδάκια με το ζουμί τους, το σκόρδο, το μαϊντανό, την παρμεζάνα και αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Δουλεύουμε το μείγμα μ' ένα πιρούνι μέχρι να ενωθούν τα υλικά.Ανάβουμε το γκριλ και τοποθετούμε τη σχάρα ένα επίπεδο πάνω από τη μέση.
Βάζουμε από μισό κουταλάκι μείγμα βουτύρου σε κάθε όστρακο.
Πασπαλίζουμε από πάνω με τη φρυγανιά και τα βάζουμε στο φούρνο να γκρατιναριστούν μερικά λεπτά, μέχρι να ξανθύνει η επιφάνεια και ν' αρχίσουν να μοσχοβολάνε.
Τα σερβίρουμε αμέσως.
(Μπορούμε να έχουμε ετοιμάσει τα όστρακα αρκετή ώρα πριν, αλλά πρέπει να μπουν στο γκριλ την τελευταία στιγμή.)