Follow us

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι μ' έναν μαγικό κορμό Black Forest με γέμιση ΓΙΩΤΗΣ Crème

Η εποχή για τα πιο λαμπερά τραπέζια της χρονιάς είναι εδώ και μας προκαλεί να δημιουργήσουμε εντυπωσιακά γλυκίσματα για τους αγαπημένους μας, φτιαγμένα με αγάπη, φαντασία και αγαπημένα υλικά.

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι μ'  έναν μαγικό κορμό Black Forest με γέμιση ΓΙΩΤΗΣ Crème

Οι γιορτές των Χριστούγεννων απλώνουν ήδη το χρυσαφένιο πέπλο τους στην ατμόσφαιρα, το σπίτι έχει ντυθεί γιορτινά, μια γλυκιά αναμονή γεμίζει τις καρδιές μας και μας προκαλεί να ετοιμάσουμε για τους αγαπημένους μας το ωραιότερα και πιο χαρούμενα τραπέζια της χρονιάς! Είναι οι μέρες που μας ενώνουν, συγγενείς και φίλους, περισσότερο από κάθε άλλη εποχή σε καλέσματα στη γλυκιά θαλπωρή του σπιτιού, και μας ωθούν σε μια χαρούμενη αποστολή: να ετοιμάσουμε εδέσματα που ξεφεύγουν από την καθημερινότητα και θα λατρέψουν οι καλεσμένοι μας! Δοκιμάζουμε συνταγές πιο σύνθετες κι εντυπωσιακές, που θα μαγέψουν και τα μάτια μαζί με τον ουρανίσκο.

Όπως ένας υπέροχος κορμός Black Forest, που σε στέλνει κατ’ ευθείαν στα πυκνά δάση της βόρειας Ευρώπης να μαζεύεις άγρια κόκκινα φρουτάκια από τους χιονισμένους θάμνους… Είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ευρωπαϊκά γλυκίσματα και θα το φτιάξουμε στο σχήμα του κορμού, που ταιριάζει γάντι στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι και θα κλείσει ιδανικά κι εντυπωσιακά ένα λουκούλλειο γεύμα!

Σύμμαχοί μας στην επιτυχία και τη γεύση του γλυκού, τα προϊόντα ΓΙΩΤΗΣ, από τα αλεύρια και τις κουβερτούρες που έχουμε πάντα στο ράφι έως εκείνα θα αναζητήσουμε για την περίσταση - και ιδιαίτερα το βασικό μας υλικό εδώ, το ΓΙΩΤΗΣ Crème: με αυτό θα φτιάξουμε την απαλή και λαχταριστή γέμιση του κορμού μας εύκολα, με ένα απλό χτύπημα στο μίξερ! Το γλυκό μας μπορεί να φαίνεται απαιτητικό, αλλά γίνεται εύκολα, με Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ, που μαζί με το εξαιρετικής ποιότητας Κακάο ΓΙΩΤΗΣ θα μας δώσουν το αφράτο σοκολατένιο παντεσπάνι που χρειαζόμαστε. Προσθέτοντας στο ΓΙΩΤΗΣ Crème τα κερασάκια μαρασκίνο, έχουμε μια ξεχωριστή γέμιση που θα απογειώσει το γλυκό μας…Τελευταία αλλά σημαντική πινελιά, οι λεπτές φλούδες από Κουβερτούρα γάλακτος ΓΙΩΤΗΣ, που θα στολίσουν τον πασπαλισμένο με άχνη γιορτινό κορμό μας!

Υλικά για το παντεσπάνι

100 γρ. ζάχαρη
100 γρ. Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
3 μεγάλα αβγά εκτός ψυγείου
30 γρ. Κακάο ΓΙΩΤΗΣ

Υλικά για τη γέμιση

Ένα μικρό βαζάκι κερασάκια μαρασκίνο
1 συσκευασία ΓΙΩΤΗΣ Créme (στο ψυγείο)
40 γρ. ζάχαρη άχνη

Υλικά για το σιρόπι

80 γρ. νερό
80 γρ. ζάχαρη
1 σφηνάκι kirsch ή brandy

Υλικά για το γαρνίρισμα

ζάχαρη άχνη
1 πλάκα Κουβερτούρα γάλακτος ΓΙΩΤΗΣ

Εκτέλεση

1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο με αέρα στους 180ο. Χωρίζουμε τους κρόκους από τ’ ασπράδια και χτυπάμε τ’ ασπράδια σε μαρέγκα σφιχτή, προσθέτοντας τη ζάχαρη και ελάχιστο αλάτι. Ανακατεύουμε ελαφρά τους κρόκους σ’ ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε με κουτάλι σταδιακά σε 4- 5 δόσεις τη μαρέγκα, ανακατεύοντας απαλά το μείγμα με κινήσεις από κάτω προς τα επάνω. Κοσκινίζουμε το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ μαζί με το Κακάο ΓΙΩΤΗΣ και το προσθέτουμε στο μείγμα των αβγών ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα, να γίνει ομοιογενές.

2. Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος ένα ταψάκι περ. 25Χ35 εκ. και απλώνουμε τον χυλό ομοιόμορφα με σπάτουλα ώστε να έχει ύψος περ. 1 εκ.. Ψήνουμε το παντεσπάνι περίπου 10-12 λεπτά. Αφήνουμε το παντεσπάνι να σταθεί 5 λεπτά και κατόπιν ξεκολλάμε τις άκρες προσεκτικά από τα πλάγια του ταψιού.

3. Απλώνουμε μια καθαρή πετσέτα στον πάγκο και την πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη. Αναποδογυρίζουμε επάνω το παντεσπάνι με το χαρτί του. Στη συνέχεια, ξεκολλάμε προσεκτικά το χαρτί και τυλίγουμε το παντεσπάνι κατά μήκος σε ρολό μαζί με την πετσέτα. Το αφήνουμε να κρυώσει.

4. Φτιάχνουμε το σιρόπι: βράζουμε ζάχαρη και νερό σε κατσαρολάκι για 3 λεπτά από τη στιγμή του κοχλασμού. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και τότε προσθέτουμε 1 φλιτζανάκι του καφέ από το σιρόπι των κερασιών (που είναι για τη γέμιση) και το kirsch ή το brandy.

5. Χτυπάμε το παγωμένο ΓΙΩΤΗΣ Créme στο μίξερ για 5 λεπτά, προσθέτοντας σταδιακά την άχνη, μέχρι να αφρατέψει. Το κρατάμε στο ψυγείο μέχρι τη χρήση. Στραγγίζουμε καλά τα κερασάκια, αφαιρούμε τα κοτσάνια τους και τα κόβουμε στη μέση.

6. Ξετυλίγουμε προσεκτικά το παντεσπάνι και το ακουμπάμε επάνω στην πετσέτα. Το ραντίζουμε με μερικές κουταλιές από το σιρόπι (δεν θέλουμε να υγρανθεί πολύ). Ανακατεύουμε μέσα στην κρέμα τα στεγνά κερασάκια και την απλώνουμε ομοιόμορφα στο παντεσπάνι αφήνοντας ένα περιθώριο 2 εκ. από τις άκρες. Τυλίγουμε σφιχτά τον κορμό σε ρολό, το τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 2 ώρες να σφίξει.

7. Αφαιρούμε τη μεμβράνη και ακουμπάμε τον κορμό σε ανάλογη πιατέλα. Ραντίζουμε την επιφάνεια με άχνη και τρίβουμε επάνω την Κουβερτούρα γάλακτος ΓΙΩΤΗΣ σε φλούδες.

Επίσης...

Ανοιξιάτικες πίτες

Οι πίτες είναι κορυφαίο ελληνικό γαστρονομικό brand, έρωτας διαχρονικός και, πιο πεζά, ο πιο ωραίος τρόπος για να ταΐσεις πολύ κόσμο και να περισσέψει για κολατσιό, για το γραφείο, το σχολείο και τα συναφή.

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;