Follow us

Πώς θα πετύχεις το τέλειο cocktail and food pairing

Μερικές πολύ συγκεκριμένες και κατευθύνσεις για να συνδυάσεις ποτό και φαγητό.

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΠΟΤΟΥ ΚΑΙ ΦΑΓΗΤΟΥ

Oi τάσεις στον κόσμο της γεύσης -υπό κανονικές συνθηκες- αλλάζουν με ιλιγγιώδεις ταχύτητες, με ολοένα και περισσότερα trends να εμφανίζοντα. Ένα από τα πιο δημοφιλή των τελευταίων ετών είναι ο συνδυασμός cocktails με γκουρμέ πιάτα ή πιο comfort αλλά εξίσου ενδιαφέρουσες γευστικές προτάσεις.

Ασφαλώς, αυτό δεν περιορίζεται αυστηρά στον κόσμο των μπαρ ή των εστιατορίων. Μπορείς πολύ απλά να κάνεις κάτι αντίστοιχο και στο σπίτι σου, με το αποτέλεσμα να περιλαμβάνεις ιδιαίτερα επιτυχημένους συνδυασμούς. Αρκεί να έχεις κατά νου κάποια βασικά πράγματα.

Τα σνακ

Δεν χρειάζεται να ψάξεις για συστατικά στα πιο εξειδικευμένα deli - μία επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ αρκεί για να βρεις όλα εκείνα τα υλικά που θα σε βοηθήσουν. Για να μην "χαθείς" ωστόσο, σκέψου τις βασικές κατηγορίες συνοδευτικών για οποιοδήποτε ποτό: κρέας/ψάρι, φρούτα/λαχανικά, τυριά, ψωμί/τοστ και dips. Η πραγματική πρόκληση είναι να βρεις την ιδανική διαφοροποίηση και τους τέλειους συνδυασμούς όλων αυτών, σε σχέση με τα ποτά ή τα cocktails που θα σερβίρεις.

Πώς θα πετύχεις το τέλειο cocktail and food pairing

Οι συνδυασμοί

Το εύρος όπως αντιλαμβάνεσαι είναι ατελείωτο. Μία βασική αρχή επιβάλλει να ταιριάξεις γεύσεις που μοιάζουν: Για παράδειγμα, με ένα ευκολόπιοτο bourbon, μπορείς να επιλέξεις μέχρι και αρνίσια παϊδάκια με BBQ sauce. Στον αντίποδα, δεν είναι απαγορευτικό να συνδυάσεις φαινομενικά αντίθετα πράγματα όπως cocktails με gin μαζί με "βαριές" κουζίνες όπως την κινέζικη ή την μεξικάνικη. Το σημείο-κλειδί σε αυτή την περίπτωση είναι η φρεσκάδα του ποτού που θα καθαρίζει άψογα τον ουρανίσκο από τον αψύ χαρακτήρα του φαγητού. Για θαλασσινά, μπορείς να επιλέξεις cocktails με σαμπάνια ή ακόμη και κάποια με ξηρό βερμούτ (κάποιο Martini ίσως) ή τεκίλα ενώ στην περίπτωση που το πλατό που θα δημιουργήσεις περιλαμβάνει καπνιστά κρέατα και αλλαντικά, η βότκα είναι ένας εξαιρετικός συνοδοιπόρος. Τέλος, όσον αφορά τα γλυκά, το ρούμι είναι μία ασφαλής επιλογή, ειδικά για εκείνα με σοκολάτα.

Υλικά με τα οποία μπορείς να πειραματιστείς

  • Διαφορετικοί τύποι τυριών.
  • Αλλαντικά, ιδανικά κομμένα σε λεπτές λωρίδες.
  • Διάφορα πατέ.
  • Λουκάνικα, κομμένα σε λεπτές φέτες.
  • Πίκλες και τουρσιά.
  • Αποξηραμένα δαμάσκηνα, βερίκοκα και σταφύλια.
  • Ντοματίνια cherry.
  • Φιστίκια και κάσιους.
  • Διάφορα είδη ψωμιού με βούτυρο.
ΠΟΤΟ ΚΑΙ ΦΑΓΗΤΟ 2

Κάποια tips

Ένα από τα σημεία στα οποία θα πρέπει να δώσεις προσοχή, είναι να μην φτιάξεις ιδιαίτερα υψηλού αλκοολικού βαθμού cocktails. Ίσως πρέπει να ακολουθήσεις περισσότερο τη λογική του aperitivo παρά εκείνη που επιτάσσει ένα φαγοπότι χωρίς αύριο. Τα ποτά θα πρέπει να είναι ήπια ώστε κάποιος να μπορεί να δοκιμάσει τουλάχιστον δύο από αυτά, χωρίς να "τελειώσει". Να θυμάσαι ακόμη, ότι τα cocktails ξεπλένουν ευκολότερα τον ουρανίσκο σε σχέση με το κρασί, που τείνει να επισκιάσει το εσωτερικό της παλέτας σου.

Πάρε και εσύ μέρος στις Tasty Weeks Tasty Awards 2021 και κέρδισε ένα τραπέζι σε κάποιο από τα πιο αγαπημένα εστιατόρια της Αθήνας. Μπες στο Instagram του Tasty Guide και μάθε πώς.

Επίσης...

International Cuisines: Τα εστιατόρια που μας λείπουν περισσότερο

Τα μέρη που νοσταλγεί κάθε λάτρης των διεθνών γεύσεων.

Τasty Weeks: Εσένα ποιο εστιατόριο σου έλειψε περισσότερο;

Αυτή την εβδομάδα, ο Γαβριήλ Νικολαΐδης μιλά για τα εστιατόρια και όλα όσα του έλειψαν από τον κόσμο της γεύσης κατά την περίοδο του lockdown.

Περισσότερα από

Fish & Seafood: Τα εστιατόρια που μας λείπουν περισσότερο

Τα μέρη που νοσταλγεί κάθε φίλος της καλής ψαροφαγίας.

Ας μιλήσουμε λίγο για την υπεύθυνη ψαροφαγία

Πότε είναι τελικά η ιδανικότερη περίοδος για να φας ψάρι και γιατί.

Τasty Weeks: Εσένα ποιο εστιατόριο σου έλειψε περισσότερο;

Αυτή την εβδομάδα, η Αντζελίνα Καλογεροπούλου (Two Minutes Angie) μιλά για τα εστιατόρια και όλα όσα της έλειψαν από τον κόσμο της γεύσης κατά την περίοδο του lockdown.

Fooding & Drinking: Τα μέρη που μας λείπουν περισσότερο

Εστιατόρια και μπαρ που συνδυάζουν έξοχα ποτό και φαγητό.

Τasty Weeks: Εσένα ποιο εστιατόριο σου έλειψε περισσότερο;

Αυτή την εβδομάδα, ο Βασίλης Δημαράς μιλά για τα εστιατόρια και όλα όσα του έλειψαν από τον κόσμο της γεύσης κατά την περίοδο του lockdown.

All Time Classics: Τα εστιατόρια που μας λείπουν περισσότερο

Τα μέρη που νοσταλγούν οι λάτρεις του κλασικού.

Όλα όσα κάνουν κλασικό ένα εστιατόριο

Τι χρειάζεται ένα εστιατόριο για να θεωρηθεί all time classic.

Τasty Weeks: Εσένα ποιο εστιατόριο σου έλειψε περισσότερο;

Αυτή την εβδομάδα, η Ελένη Ψυχούλη μιλά για τα εστιατόρια και όλα όσα της έλειψαν από τον κόσμο της γεύσης κατά την περίοδο του lockdown.

Fine Dining: Τα high end εστιατόρια που μας λείπουν περισσότερο

Τα μέρη που νοσταλγούν οι fans της υψηλής γαστρονομίας.

Το μέλλον του fine dining

Πώς η πανδημία άλλαξε τα πάντα και στην haute cuisine.