Follow us

Πώς θα φτιάξεις το Vesper Martini

ΣΥΝΤΑΓΗ VESPER MARTINI

Ο James Bond διαπρέπει σε πολλούς κλάδους που σχετίζονται -άμεσα ή έμμεσα- με το επαγγελματικό του status: Οδηγά εξαιρετικά gadgetαρισμένες Aston Martins, ξέρει να φορά κοστούμι και σμόκιν, είναι άσος στις πολεμικές τέχνες, κάθε είδους μάχης και στο φλερτ. Ο 007 είναι επίσης ο άνθρωπος που έκανε γνωστό το Vesper, που ο μύθος του έχει χτιστεί από τα βιβλία του Ian Fleming και ασφαλώς από τις κινηματογραφικές τους μεταφορές. Το Vespr δεν θα το χαρακτήριζε κάποιος ως το τέλειο Martini: Οι αναλογίες βότκας, gin και Lillet (ένα γαλλικό απεριτίφ που παίζει συχνά το ρόλο του υποκατάστατου του βερμούτ) είναι τουλάχιστον αμφισβητήσιμες. Ας είναι. Και να θυμάσαι, πάντοτε stirred, not shaken.

"Γεννήθηκα ένα βράδυ, ένα βράδυ γεμάτο καταιγίδες" θα πει η Vesper Lind για να εισάγει ιδανικά τον εαυτό της στις σελίδες του Casino Royale (1953). Η εμβληματική femme fatale υπήρξε η μοναδική γυναίκα που κατάφερε να κάνει τον πράκτορα 007 να την ερωτευτεί στα εξήντα χρόνια της ιστορίας του. Δυστυχώς όμως η σχέση δεν κράτησε πολύ, μιας και η Lind -όπως βλέπουμε στη μεταφορά του βιβλίου στη μεγάλη οθόνη- αφού πρώτα τον πρόδωσε, πέθανε πρόωρα αφήνοντας ένα ανεπούλωτο τραύμα στην καρδιά του Bond. Στο ίδιο βιβλίο καταγράφεται και για πρώτη φορά η συνταγή του cocktail που "βαπτίστηκε" από την Vesper Lind: "Τρεις μεζούρες Gordon's, μία βότκα και μισή από Kina Lillet".Το ποτό αμέσως μετά την πρώτη του λογοτεχνική παρασκευή πήρε το όνομα Vesper. Παρότι στο βιβλίο χρησιμοποιείται σέικερ, στις ταινίες προτιμήθηκε η ανάδευση σε mixing glass. Πολλά έχουν αλλάξει από το 1953 και 6 διαφορετικοί ηθοποιοί έχουν υποδυθεί τον 007. Το ποτό του πάντως -όσο κι αν προσπάθησε ο Daniel Craig και το δίκτυο marketing που στήθηκε γύρω από αυτόν- παραμένει το ίδιο. Ακολουθεί η συνταγή που πλησιάζει πιο πολύ από όλες τις άλλες την αρχική.

Υλικά

3 μεζούρες London dry gin

1 μεζούρα βότκα

1/2 μεζούρα Lillet blanc

Εκτέλεση

Όλα τα υλικά ανακατεύονται σε mixing glass μαζί με πάγο.

Σουρώνεις σε παγωμένο ποτήρι Martini και γαρνίρεις με φλούδα λεμονιού.

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.