ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Τα Σεκέρ Παρέ

Σκέτο seker pare, δηλαδή “κομμάτι γλύκισμα”, όπως μεταφράζεται από τα τούρκικα, τη χώρα της καταγωγής του.

ΣΕΚΕΡ ΠΑΡΕ

Υλικά

100 γρ. βούτυρο αγελάδος μαλακό

100 γρ. άχνη

2 αβγά

250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

½ κ.γλ. μπέκιν πάουντερ

70 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

ολόκληρα αμύγδαλα, με το φλούδι

Για το σιρόπι

500 γρ. ζάχαρη

500 γρ. νερό

φλούδα από λεμόνι

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη γύρω στα 10', μέχρι να γίνει σαν λευκή κρέμα.

Προσθέτουμε τα αβγά και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Εκτός μίξερ, προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν και το σιμιγδάλι και με μια σπάτουλα τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να πάρουμε μια ομοιόμορφη ζύμη.

Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε στο ψυγείο για ½ με 1 ώρα να σφίξει, ώστε να πλάσουμε πιο εύκολα τα σεκέρ παρέ.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C.

Στρώνουμε με χαρτί τη λαμαρίνα του φούρνου. Πλάθουμε με το χέρι μας μπαλάκια στο μέγεθος καρυδιού και τα τοποθετούμε στο ταψί. Πιέζουμε ελαφρά με το χέρι μας το κέντρο να πλατύνουν λίγο και μπήγουμε από 1 αμύγδαλο στο κέντρο τους.

Ψήνουμε για 40' περίπου, μέχρι να πάρουν ένα ελαφρώς χρυσαφί χρώμα.

Όσο ψήνονται, ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα μαζί τα υλικά για 7'-8' από τη στιγμή που θα πάρουν βράση.

Μόλις βγουν τα σεκέρ παρέ από τον φούρνο, καυτά, τα φέρνουμε κοντά το ένα στο άλλο στη μέση του ταψιού και τα περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι: θα σας φανεί πολύ, αλλά θα το απορροφήσουν.

Επίσης...

Η Καρυδόπιτα

Η κορυφαία συνταγή για να την κάνεις όπως η γιαγιά.

Το Αυθεντικό Ραβανί της Βέροιας

Για τους Βεροιώτες είναι "θρησκεία". Γλυκό του γαλακτοπώλη, παραδοσιακά, το ραβανί θέλει πρωτίστως ένα καλό πρόβειο γιαούρτι.

Περισσότερα από

Γλυκά

Σουφλέ με Μέλι

Ένα σουφλέ με ελληνική γεύση και γαλλική τεχνική, εύκολο και με ελάχιστα, απλά υλικά, που πάντα έχουμε στο σπίτι.

Η Μουσταλευριά

Πιο φινετσάτη, πιο ανάλαφρη δεν έχω δοκιμάσει ποτέ. Το μυστικό είναι στο κορν φλάουρ, που καταργεί το αλεύρι και της δίνει στο τέλος μια υφή σαν ελαφρύ ζελέ.

Τα Κουρκουμπίνια

Έχει πάρει το όνομά του από τη λατινική λέξη cucurbito, που σημαίνει νεροκολόκυθο, χάρη στο σχήμα του.

Πορτοκαλόπιτα χωρίς Ζάχαρη

Από τα πιο αγαπημένα γλυκά, η πορτοκαλόπιτα έχει πολλούς φίλους αλλά και πολλές συνταγές.

Τριγωνάκια Θεσσαλονίκης

Γλυκό ταυτισμένο με τη συμπρωτεύουσα.

Τα Σαραγλάκια

Άλλο ένα σιροπιαστό με καταγωγή από το τούρκικο σαράι, όπως λέει και το όνομά του.

Τα Μασουράκια της Τήνου

Εναλλακτική του μπακλαβά, μια γρήγορη και εύκολη συνταγή, που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη τεχνική για να πετύχει.

Τα Ροξάκια

Με γέμιση καρύδι και σοκολάτα, τα ροξάκια είναι από τις πιο πρωτότυπες μπουκίτσες-σιροπιαστά της παράδοσης.

Τα Κανταϊφάκια

Γλυκό που κρύβει μέσα του όλη την ιστορία του οθωμανικού κόσμου, αγαπημένο από την Ελλάδα ως την Αίγυπτο, τον Λίβανο και την Παλαιστίνη.

Τα Φοινίκια της Μακεδονίας

Πολλοί τα μπερδεύουν με τα μελομακάρονα. Πρόκειται όμως για ένα πολύ ξεχωριστό, ξεχασμένο και ιδιαίτερο γλυκάκι.