ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Τα Σαραγλάκια

Άλλο ένα σιροπιαστό με καταγωγή από το τούρκικο σαράι, όπως λέει και το όνομά του.

ΣΑΡΑΓΛΑΚΙΑ

Υλικά

12 φύλλα κρούστας ή φύλλο Βυρητού

300 γρ. αμύγδαλο χοντροαλεσμένο, με τη φλούδα

1 κ.γλ. κανέλα

γαρίφαλο τριμμένο, στη μύτη του κουταλιού

250 γρ. βούτυρο αγελάδος λιωμένο & λίγο ακόμα για το ταψί

Για το σιρόπι

2 ποτήρια ζάχαρη

2 ποτήρια νερό

φλούδα από λεμόνι

Εκτέλεση

Σε μπολάκι ανακατεύουμε το αμύγδαλο, την κανέλα και το γαρίφαλο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.

Βουτυρώνουμε ένα μεταλλικό ταψί. Παραδοσιακά, τα σαραγλάκια τυλίγονται με τη βοήθεια μιας βελόνας του πλεξίματος ή μιας πολύ λεπτής μεταλλικής βέργας.

Σε αυτή την περίπτωση ανοίγουμε μπροστά μας δύο φύλλα και τα γυρίζουμε περίπου 10 εκ., σαν να τα διπλώνουμε. Πασπαλίζουμε με γέμιση το μισό φύλλο κατά μήκος της μεγάλης πλευράς.

Περνάμε τη βελόνα ή τη βέργα εκεί που διπλώσαμε το φύλλο και ρολάρουμε σε ρολάκια γύρω από τη βέργα.

Κρατάμε αντίσταση με το χέρι και σουρώνουμε το ρολάκι. Τραβάμε τη βελόνα να βγει και μεταφέρουμε το ρολάκι στο ταψί.

Όταν τελειώσουν τα υλικά, βάζουμε τα ρολάκια στο ταψί κοντά το ένα στο άλλο και τα χαράζουμε ως κάτω με κοφτερό μαχαίρι σε κομμάτια των 10 εκ. περίπου.

Αν μας δυσκολεύει αυτή η τεχνική, παίρνουμε ένα στρογγυλό μεταλλικό ταψί, το βουτυρώνουμε και απλά φτιάχνουμε ρολά.

Τα τοποθετούμε κοντά το ένα στο άλλο, σουρώνοντας με το χέρι μας.

Τελειώνουμε έχοντας γεμίσει το ταψί με ρολάκια σε σχήμα σαλίγκαρου. Κόβουμε σε κομμάτια.

Με το πινέλο και πολύ προσεκτικά απλώνουμε όλο το βούτυρο, προσέχοντας να γεμίσει καλά και τα χωρίσματα.

Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου. Είναι σημαντικό να ξεροψηθεί και να "στεγνώσει" το φύλλο, γι' αυτό βάζουμε χαμηλή θερμοκρασία και ψήνουμε για αρκετή ώρα.

Όσο ψήνεται, φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας όλα μαζί τα υλικά για 8' από τη στιγμή που θα πάρουν βράση.

Μόλις βγουν καυτά τα σαραγλάκια, τα σιροπιάζουμε με κουτάλι, ρίχνοντας το σιρόπι λίγο λίγο. Αφήνουμε τα σαραγλάκια να "τραβήξουν" το σιρόπι.

Επίσης...

Η Καρυδόπιτα

Η κορυφαία συνταγή για να την κάνεις όπως η γιαγιά.

Το Αυθεντικό Ραβανί της Βέροιας

Για τους Βεροιώτες είναι "θρησκεία". Γλυκό του γαλακτοπώλη, παραδοσιακά, το ραβανί θέλει πρωτίστως ένα καλό πρόβειο γιαούρτι.

Περισσότερα από

Γλυκά

Σουφλέ με Μέλι

Ένα σουφλέ με ελληνική γεύση και γαλλική τεχνική, εύκολο και με ελάχιστα, απλά υλικά, που πάντα έχουμε στο σπίτι.

Η Μουσταλευριά

Πιο φινετσάτη, πιο ανάλαφρη δεν έχω δοκιμάσει ποτέ. Το μυστικό είναι στο κορν φλάουρ, που καταργεί το αλεύρι και της δίνει στο τέλος μια υφή σαν ελαφρύ ζελέ.

Τα Κουρκουμπίνια

Έχει πάρει το όνομά του από τη λατινική λέξη cucurbito, που σημαίνει νεροκολόκυθο, χάρη στο σχήμα του.

Πορτοκαλόπιτα χωρίς Ζάχαρη

Από τα πιο αγαπημένα γλυκά, η πορτοκαλόπιτα έχει πολλούς φίλους αλλά και πολλές συνταγές.

Τα Σεκέρ Παρέ

Σκέτο seker pare, δηλαδή "κομμάτι γλύκισμα", όπως μεταφράζεται από τα τούρκικα, τη χώρα της καταγωγής του.

Τριγωνάκια Θεσσαλονίκης

Γλυκό ταυτισμένο με τη συμπρωτεύουσα.

Τα Μασουράκια της Τήνου

Εναλλακτική του μπακλαβά, μια γρήγορη και εύκολη συνταγή, που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη τεχνική για να πετύχει.

Τα Ροξάκια

Με γέμιση καρύδι και σοκολάτα, τα ροξάκια είναι από τις πιο πρωτότυπες μπουκίτσες-σιροπιαστά της παράδοσης.

Τα Κανταϊφάκια

Γλυκό που κρύβει μέσα του όλη την ιστορία του οθωμανικού κόσμου, αγαπημένο από την Ελλάδα ως την Αίγυπτο, τον Λίβανο και την Παλαιστίνη.

Τα Φοινίκια της Μακεδονίας

Πολλοί τα μπερδεύουν με τα μελομακάρονα. Πρόκειται όμως για ένα πολύ ξεχωριστό, ξεχασμένο και ιδιαίτερο γλυκάκι.