ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Τα Κουρκουμπίνια

Έχει πάρει το όνομά του από τη λατινική λέξη cucurbito, που σημαίνει νεροκολόκυθο, χάρη στο σχήμα του.

ΚΟΥΡΚΟΥΜΠΙΝΙΑ

Υλικά

1 πακέτο φύλλο κρούστας ή χωριάτικο

½ φλιτζ. βούτυρο αγελάδος λιωμένο

φυτικό λάδι για το τηγάνισμα

Για το σιρόπι

2½ φλιτζ. ζάχαρη

1½ φλιτζ. νερό

1 βανίλια

φλούδα λεμονιού

Εκτέλεση

Απλώνουμε στον πάγκο μας δύο δύο τα φύλλα, βουτυρώνοντας το καθένα ξεχωριστά.

Τα διπλώνουμε και τα δύο μαζί στη μέση και στη συνέχεια τα τυλίγουμε σε σφιχτό ρολάκι.

Βρέχουμε την άκρη κατά μήκος για να κολλήσει το φύλλο.

Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα.

Αφήνουμε για ½ ώρα τα μπαστουνάκια στο ψυγείο. Στη συνέχεια, με κοφτερό και μυτερό μαχαίρι, τα κόβουμε σε μπουκίτσες.

Σε κατσαρόλι ζεσταίνουμε μπόλικο λάδι μέχρι να κάψει. Τηγανίζουμε λίγα λίγα τα κουρκουμπίνια και τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα μαζί τα υλικά για 7'-8' από τη στιγμή που θα πάρουν βράση.

Βουτάμε με τρυπητή κουτάλα λίγα λίγα τα κουρκουμπίνια στο ζεστό σιρόπι και τα αφήνουμε 2' να ποτίσουν.

Επίσης...

Η Καρυδόπιτα

Η κορυφαία συνταγή για να την κάνεις όπως η γιαγιά.

Το Αυθεντικό Ραβανί της Βέροιας

Για τους Βεροιώτες είναι "θρησκεία". Γλυκό του γαλακτοπώλη, παραδοσιακά, το ραβανί θέλει πρωτίστως ένα καλό πρόβειο γιαούρτι.

Περισσότερα από

Γλυκά

Σουφλέ με Μέλι

Ένα σουφλέ με ελληνική γεύση και γαλλική τεχνική, εύκολο και με ελάχιστα, απλά υλικά, που πάντα έχουμε στο σπίτι.

Η Μουσταλευριά

Πιο φινετσάτη, πιο ανάλαφρη δεν έχω δοκιμάσει ποτέ. Το μυστικό είναι στο κορν φλάουρ, που καταργεί το αλεύρι και της δίνει στο τέλος μια υφή σαν ελαφρύ ζελέ.

Πορτοκαλόπιτα χωρίς Ζάχαρη

Από τα πιο αγαπημένα γλυκά, η πορτοκαλόπιτα έχει πολλούς φίλους αλλά και πολλές συνταγές.

Τα Σεκέρ Παρέ

Σκέτο seker pare, δηλαδή "κομμάτι γλύκισμα", όπως μεταφράζεται από τα τούρκικα, τη χώρα της καταγωγής του.

Τριγωνάκια Θεσσαλονίκης

Γλυκό ταυτισμένο με τη συμπρωτεύουσα.

Τα Σαραγλάκια

Άλλο ένα σιροπιαστό με καταγωγή από το τούρκικο σαράι, όπως λέει και το όνομά του.

Τα Μασουράκια της Τήνου

Εναλλακτική του μπακλαβά, μια γρήγορη και εύκολη συνταγή, που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη τεχνική για να πετύχει.

Τα Ροξάκια

Με γέμιση καρύδι και σοκολάτα, τα ροξάκια είναι από τις πιο πρωτότυπες μπουκίτσες-σιροπιαστά της παράδοσης.

Τα Κανταϊφάκια

Γλυκό που κρύβει μέσα του όλη την ιστορία του οθωμανικού κόσμου, αγαπημένο από την Ελλάδα ως την Αίγυπτο, τον Λίβανο και την Παλαιστίνη.

Τα Φοινίκια της Μακεδονίας

Πολλοί τα μπερδεύουν με τα μελομακάρονα. Πρόκειται όμως για ένα πολύ ξεχωριστό, ξεχασμένο και ιδιαίτερο γλυκάκι.