ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Τριγωνάκια Θεσσαλονίκης

Γλυκό ταυτισμένο με τη συμπρωτεύουσα.

ΤΡΙΓΩΝΑΚΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Υλικά

300 γρ. φύλλο κρούστας

170 γρ. βούτυρο αγελάδος λιωμένο

ψιλοκομμένο και καβουρδισμένο αμύγδαλο για το ντεκόρ

Για την κρέμα

1 λίτρο γάλα φρέσκο

6 κοφτές κ.σ. κορν φλάουρ

½ ποτήρι ζάχαρη

4 κρόκους αβγών

1 βανίλια

2 κοφτές κ.σ. βούτυρο αγελαδινό

Για το σιρόπι

3 ποτήρια ζάχαρη

2½ ποτήρια νερό

φλούδα λεμονιού

Εκτέλεση

Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος τη ρηχή λαμαρίνα του φούρνου.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C στις αντιστάσεις.

Απλώνουμε το φύλλο, κρύο, από το ψυγείο, στον πάγκο μας.

Κόβουμε λωρίδες 10 εκ. περίπου και τυλίγουμε το κάθε φύλλο ξεχωριστά σε τρίγωνο.

Για να μείνει ανοιχτό το τρίγωνο στο ψήσιμο και να το γεμίσουμε, υπάρχουν ειδικοί μεταλλικοί κώνοι της επαγγελματικής ζαχαροπλαστικής. Εγώ, που δεν έχω, βάζω μέσα σε κάθε τρίγωνο ένα καρύδι ολόκληρο, με το τσόφλι.

Αραδιάζουμε τα τρίγωνα στη λαμαρίνα, τα βουτυρώνουμε καλά και τα ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν πολύ καλά.

Όσο ψήνονται, φτιάχνουμε την κρέμα: Σε αντικολλητικό κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα, το κορν φλάουρ, τη ζάχαρη και τη βανίλια και, χτυπώντας συνεχώς με το σύρμα, δένουμε την κρέμα σε μέτρια φωτιά.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και τους κρόκους (χτυπημένους) και ανακατεύουμε καλά.

Σκεπάζουμε με μεμβράνη την επιφάνεια της κρέμας και την αφήνουμε να κρυώσει.

Ετοιμάζουμε και το σιρόπι βράζοντας όλα μαζί τα υλικά για 8' από τη στιγμή που θα πάρουν βράση.

Όταν κρυώσουν τα τρίγωνα, τα βυθίζουμε ένα ένα με τρυπητή κουτάλα στο ζεστό σιρόπι για 1' περίπου. Τα αφήνουμε σε σχάρα να στραγγίσουν και να κρυώσουν.

Τα τρίγωνα είναι καλύτερο να τα "στήσουμε" τη στιγμή που θα τα καταναλώσουμε και όχι από πριν.

Τελευταία στιγμή, λοιπόν, με κουταλάκι κουφώνουμε λίγο καλύτερα την τρύπα και τη γεμίζουμε με την κρέμα.

Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο και σερβίρουμε.

Επίσης...

Η Καρυδόπιτα

Η κορυφαία συνταγή για να την κάνεις όπως η γιαγιά.

Το Αυθεντικό Ραβανί της Βέροιας

Για τους Βεροιώτες είναι "θρησκεία". Γλυκό του γαλακτοπώλη, παραδοσιακά, το ραβανί θέλει πρωτίστως ένα καλό πρόβειο γιαούρτι.

Περισσότερα από

Γλυκά

Σουφλέ με Μέλι

Ένα σουφλέ με ελληνική γεύση και γαλλική τεχνική, εύκολο και με ελάχιστα, απλά υλικά, που πάντα έχουμε στο σπίτι.

Η Μουσταλευριά

Πιο φινετσάτη, πιο ανάλαφρη δεν έχω δοκιμάσει ποτέ. Το μυστικό είναι στο κορν φλάουρ, που καταργεί το αλεύρι και της δίνει στο τέλος μια υφή σαν ελαφρύ ζελέ.

Τα Κουρκουμπίνια

Έχει πάρει το όνομά του από τη λατινική λέξη cucurbito, που σημαίνει νεροκολόκυθο, χάρη στο σχήμα του.

Πορτοκαλόπιτα χωρίς Ζάχαρη

Από τα πιο αγαπημένα γλυκά, η πορτοκαλόπιτα έχει πολλούς φίλους αλλά και πολλές συνταγές.

Τα Σεκέρ Παρέ

Σκέτο seker pare, δηλαδή "κομμάτι γλύκισμα", όπως μεταφράζεται από τα τούρκικα, τη χώρα της καταγωγής του.

Τα Σαραγλάκια

Άλλο ένα σιροπιαστό με καταγωγή από το τούρκικο σαράι, όπως λέει και το όνομά του.

Τα Μασουράκια της Τήνου

Εναλλακτική του μπακλαβά, μια γρήγορη και εύκολη συνταγή, που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη τεχνική για να πετύχει.

Τα Ροξάκια

Με γέμιση καρύδι και σοκολάτα, τα ροξάκια είναι από τις πιο πρωτότυπες μπουκίτσες-σιροπιαστά της παράδοσης.

Τα Κανταϊφάκια

Γλυκό που κρύβει μέσα του όλη την ιστορία του οθωμανικού κόσμου, αγαπημένο από την Ελλάδα ως την Αίγυπτο, τον Λίβανο και την Παλαιστίνη.

Τα Φοινίκια της Μακεδονίας

Πολλοί τα μπερδεύουν με τα μελομακάρονα. Πρόκειται όμως για ένα πολύ ξεχωριστό, ξεχασμένο και ιδιαίτερο γλυκάκι.