ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Το Κιουζέλ

Πώς θα φτιάξεις κιουζέλ.

ΚΙΟΥΖΕΛ

Υλικά

400 γρ. κανταΐφι

150 γρ. βούτυρο αγελάδος & λίγο ακόμα για το ταψί

τριμμένο φιστίκι Αιγίνης για το ντεκόρ

Για το σιρόπι

1½ ποτήρι ζάχαρη

1½ ποτήρι νερό

φλούδα από λεμόνι

Για την κρέμα

800 γρ. φρέσκο γάλα

4 αβγά

2 βανίλιες

10 κοφτές κ.σ. ζάχαρη

5 κοφτές κ.σ. κορν φλάουρ

250 γρ. κρέμα γάλακτος

2 κ.σ. ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τη φλούδα λεμονιού για 8' από τη στιγμή που θα κοχλάσει το νερό.

Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Ξαίνουμε το κανταΐφι να αφρατέψει και το στρώνουμε ομοιόμορφα σε βουτυρωμένο ταψάκι.

Λιώνουμε το βούτυρο και περιχύνουμε ομοιόμορφα το κανταΐφι με κουτάλι.

Το ψήνουμε στους 180°C, σε προθερμασμένο φούρνο, για 10'-15', μέχρι να ροδίσει καλά.

Μόλις το βγάλουμε καυτό από τον φούρνο, το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι και το αφήνουμε να κρυώσει.

Ετοιμάζουμε την κρέμα: Βάζουμε σε αντικολλητικό κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά το γάλα με τη ζάχαρη.

Χτυπάμε σε μπολ τα αβγά με τις βανίλιες και το κορν φλάουρ και μεταφέρουμε το μίγμα στο χλιαρό γάλα. Ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να δέσει η κρέμα.

Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να κρυώσει.

Χτυπάμε (κρύα, από το ψυγείο) την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί μαζί με τη ζάχαρη άχνη.

Με απαλές κινήσεις, με σπάτουλα, την ανακατεύουμε με την κρέμα πατισερί.

Στρώνουμε την κρέμα πάνω στο κανταΐφι και αφήνουμε το γλυκό για 1 ώρα περίπου στο ψυγείο να σφίξει.

Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με φιστίκι και σερβίρουμε (μερικές νοικοκυρές πασπαλίζουν με τριμμένη σοκολάτα γάλακτος αντί για φιστίκι).

Επίσης...

Η Καρυδόπιτα

Η κορυφαία συνταγή για να την κάνεις όπως η γιαγιά.

Το Αυθεντικό Ραβανί της Βέροιας

Για τους Βεροιώτες είναι "θρησκεία". Γλυκό του γαλακτοπώλη, παραδοσιακά, το ραβανί θέλει πρωτίστως ένα καλό πρόβειο γιαούρτι.

Περισσότερα από

Γλυκά

Σουφλέ με Μέλι

Ένα σουφλέ με ελληνική γεύση και γαλλική τεχνική, εύκολο και με ελάχιστα, απλά υλικά, που πάντα έχουμε στο σπίτι.

Η Μουσταλευριά

Πιο φινετσάτη, πιο ανάλαφρη δεν έχω δοκιμάσει ποτέ. Το μυστικό είναι στο κορν φλάουρ, που καταργεί το αλεύρι και της δίνει στο τέλος μια υφή σαν ελαφρύ ζελέ.

Τα Κουρκουμπίνια

Έχει πάρει το όνομά του από τη λατινική λέξη cucurbito, που σημαίνει νεροκολόκυθο, χάρη στο σχήμα του.

Πορτοκαλόπιτα χωρίς Ζάχαρη

Από τα πιο αγαπημένα γλυκά, η πορτοκαλόπιτα έχει πολλούς φίλους αλλά και πολλές συνταγές.

Τα Σεκέρ Παρέ

Σκέτο seker pare, δηλαδή "κομμάτι γλύκισμα", όπως μεταφράζεται από τα τούρκικα, τη χώρα της καταγωγής του.

Τριγωνάκια Θεσσαλονίκης

Γλυκό ταυτισμένο με τη συμπρωτεύουσα.

Τα Σαραγλάκια

Άλλο ένα σιροπιαστό με καταγωγή από το τούρκικο σαράι, όπως λέει και το όνομά του.

Τα Μασουράκια της Τήνου

Εναλλακτική του μπακλαβά, μια γρήγορη και εύκολη συνταγή, που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη τεχνική για να πετύχει.

Τα Ροξάκια

Με γέμιση καρύδι και σοκολάτα, τα ροξάκια είναι από τις πιο πρωτότυπες μπουκίτσες-σιροπιαστά της παράδοσης.

Τα Κανταϊφάκια

Γλυκό που κρύβει μέσα του όλη την ιστορία του οθωμανικού κόσμου, αγαπημένο από την Ελλάδα ως την Αίγυπτο, τον Λίβανο και την Παλαιστίνη.