ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Το Πολίτικο Θεσσαλονίκης

Πώς θα φτιάξεις πολίτικο Θεσσαλονίκης.

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Υλικά

Για τη βάση

2½ φλιτζ. χοντρό σιμιγδάλι

1½ φλιτζ. ζάχαρη

250 ml φρέσκο γάλα

1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

1 κ.γλ. σόδα μαγειρική

½ κ.γλ. μαστίχα κοπανισμένη ή 1 κ.γλ. μαστίχα σκόνη (ή 1 σφηνάκι λικέρ μαστίχα)

λίγο βούτυρο για το ταψί

Για το σιρόπι

2½ φλιτζ. ζάχαρη

2 φλιτζ. νερό

Για την κρέμα

4 αβγά

200 γρ. ζάχαρη

100 γρ. αλεύρι

2 βανίλιες

1 λίτρο γάλα

40 γρ. βούτυρο αγελάδος

κανέλα για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 180°C και βουτυρώνουμε ένα ταψάκι διαμέτρου 32 εκ. ή ορθογώνιο 25x33 εκ.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τη μαστίχα, το μπέικιν και τη σόδα διαλυμένη στο γάλα και χτυπάμε με σύρμα μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μίγμα.

Το μεταφέρουμε στο ταψάκι και ψήνουμε για 30' περίπου, μέχρι να ροδίσει ωραία.

Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας το νερό με τη ζάχαρη για 8' από τη στιγμή που θα πάρει βράση.

Μόλις ψηθεί το σάμαλι, το αφήνουμε να χλιάνει. Στη συνέχεια τρυπάμε με πιρούνι την επιφάνειά του και το σιροπιάζουμε με το χλιαρό σιρόπι. Το αφήνουμε να απορροφήσει το σιρόπι.

Ετοιμάζουμε και την κρέμα: Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα το αλεύρι, τη ζάχαρη, τα αβγά και τις βανίλιες μέχρι να γίνουν ομοιόμορφος χυλός.

Προσθέτουμε το μισό γάλα και ανακατεύουμε καλά. Σε αντικολλητικό κατσαρόλι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο γάλα.

Πριν πάρει βράση, ρίχνουμε το μίγμα των αβγών και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να δέσει η κρέμα.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε.

Αφήνουμε την κρέμα να χλιάνει και μετά την απλώνουμε πάνω στο σάμαλι.

Σκεπάζουμε με μεμβράνη κουζίνας και αφήνουμε το γλυκό για 1 ώρα στο ψυγείο να δέσει.

Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με κανέλα και σερβίρουμε.

Τρώγεται υπέροχα και κρύο, από το ψυγείο, με μια μπάλα παγωτό μαστίχα ή βανίλια.

Επίσης...

Το Αυθεντικό Σάμαλι

Πολλοί το μπερδεύουν με το ραβανί. Όμως το σάμαλι είναι ένα διαφορετικό γλυκό, με άρωμα από μαστίχα και αμύγδαλο.

Η Καρυδόπιτα

Η κορυφαία συνταγή για να την κάνεις όπως η γιαγιά.

Περισσότερα από

Γλυκά

Το Αυθεντικό Ραβανί της Βέροιας

Για τους Βεροιώτες είναι "θρησκεία". Γλυκό του γαλακτοπώλη, παραδοσιακά, το ραβανί θέλει πρωτίστως ένα καλό πρόβειο γιαούρτι.

Σουφλέ με Μέλι

Ένα σουφλέ με ελληνική γεύση και γαλλική τεχνική, εύκολο και με ελάχιστα, απλά υλικά, που πάντα έχουμε στο σπίτι.

Η Μουσταλευριά

Πιο φινετσάτη, πιο ανάλαφρη δεν έχω δοκιμάσει ποτέ. Το μυστικό είναι στο κορν φλάουρ, που καταργεί το αλεύρι και της δίνει στο τέλος μια υφή σαν ελαφρύ ζελέ.

Τα Κουρκουμπίνια

Έχει πάρει το όνομά του από τη λατινική λέξη cucurbito, που σημαίνει νεροκολόκυθο, χάρη στο σχήμα του.

Πορτοκαλόπιτα χωρίς Ζάχαρη

Από τα πιο αγαπημένα γλυκά, η πορτοκαλόπιτα έχει πολλούς φίλους αλλά και πολλές συνταγές.

Τα Σεκέρ Παρέ

Σκέτο seker pare, δηλαδή "κομμάτι γλύκισμα", όπως μεταφράζεται από τα τούρκικα, τη χώρα της καταγωγής του.

Τριγωνάκια Θεσσαλονίκης

Γλυκό ταυτισμένο με τη συμπρωτεύουσα.

Τα Σαραγλάκια

Άλλο ένα σιροπιαστό με καταγωγή από το τούρκικο σαράι, όπως λέει και το όνομά του.

Τα Μασουράκια της Τήνου

Εναλλακτική του μπακλαβά, μια γρήγορη και εύκολη συνταγή, που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη τεχνική για να πετύχει.

Τα Ροξάκια

Με γέμιση καρύδι και σοκολάτα, τα ροξάκια είναι από τις πιο πρωτότυπες μπουκίτσες-σιροπιαστά της παράδοσης.