ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Kεσκιούλ

Πώς θα φτιάξετε κεσκιούλ.

ΚΕΣΚΙΟΥΛ

Υλικά

1 λίτρο γάλα

1 ποτήρι του νερού ζάχαρη (όχι πολύ μεγάλο!)

2 κρόκους αυγών

1/2 ποτήρι ινδοκάρυδο

1 ποτήρι νερό

3-10 γεμάτες κ.σ. ρυζάλευρο

1 κ.σ. βούτυρο καλής ποιότητας

1 κ.γ. εσάνς αμυγδάλου

τριμμένο φυστίκι και ινδοκάρυδο για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε καλά το γάλα σε μια κατσαρόλα (όχι να βράσει πολύ), μαζί με τη ζάχαρη και το βούτυρο.

Ανακατεύουμε με το νερό, το ρυζάλευρο και τους κρόκους καλά καλά.

Ρίχνουμε την καρύδα και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε στο ζεστό γάλα και σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε συνεχώς ζωηρά μέχρι να πήξει (προσοχή, ρυζάλευρο από ρυζάλευρο διαφέρει, γι’ αυτό 3-10 κουταλιές.

Μια μάρκα ρυζάλευρου χρειαζόταν μόνο 3 κουταλιές για να πήξει, ενώ μια άλλη 10.

Ξεκινάμε με 3 και αν βλέπουμε ότι η κρέμα δεν πήζει, προσθέτουμε λίγο γάλα κι άλλο ρυζάλευρο και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα ανακατεύοντας, μέχρι να πήξει.

Βέβαια, η κρέμα αυτή δεν γίνεται υπερβολικά πηχτή.

Αφού πήξει ελαφρά η κρέμα, αποσύρουμε απ’ τη φωτιά και ρίχνουμε την εσάνς αμυγδάλου ανακατεύοντας απαλά.

Μοιράζουμε σε μπολάκια ή σε πιάτα βαθιά, ή σε ένα μεγάλο μπολ και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.

Το αποθηκεύουμε στο ψυγείο.

Όταν είναι να το σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με τριμμένη καρύδα και φιστίκι (ή ένα απ’ τα δύο).

Επίσης...

Τα Κουρκουμπίνια

Έχει πάρει το όνομά του από τη λατινική λέξη cucurbito, που σημαίνει νεροκολόκυθο, χάρη στο σχήμα του.

Πορτοκαλόπιτα χωρίς Ζάχαρη

Από τα πιο αγαπημένα γλυκά, η πορτοκαλόπιτα έχει πολλούς φίλους αλλά και πολλές συνταγές.

Περισσότερα από

Γλυκά

Τα Σεκέρ Παρέ

Σκέτο seker pare, δηλαδή "κομμάτι γλύκισμα", όπως μεταφράζεται από τα τούρκικα, τη χώρα της καταγωγής του.

Τριγωνάκια Θεσσαλονίκης

Γλυκό ταυτισμένο με τη συμπρωτεύουσα.

Τα Σαραγλάκια

Άλλο ένα σιροπιαστό με καταγωγή από το τούρκικο σαράι, όπως λέει και το όνομά του.

Τα Μασουράκια της Τήνου

Εναλλακτική του μπακλαβά, μια γρήγορη και εύκολη συνταγή, που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη τεχνική για να πετύχει.

Τα Ροξάκια

Με γέμιση καρύδι και σοκολάτα, τα ροξάκια είναι από τις πιο πρωτότυπες μπουκίτσες-σιροπιαστά της παράδοσης.

Τα Κανταϊφάκια

Γλυκό που κρύβει μέσα του όλη την ιστορία του οθωμανικού κόσμου, αγαπημένο από την Ελλάδα ως την Αίγυπτο, τον Λίβανο και την Παλαιστίνη.

Τα Φοινίκια της Μακεδονίας

Πολλοί τα μπερδεύουν με τα μελομακάρονα. Πρόκειται όμως για ένα πολύ ξεχωριστό, ξεχασμένο και ιδιαίτερο γλυκάκι.

Το Αρμενοβίλ

Η συνταγή για το πιο απολαυστικό αρμενοβίλ.

Το Προφιτερόλ

Η συνταγή για το απόλυτο προφιτερόλ.

Το Κιουζέλ

Πώς θα φτιάξεις κιουζέλ.