ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Κοκ στο Ταψί

Το κοκ όπως το ξέρουμε δύσκολα γίνεται στο σπίτι, μπορούμε όμως να πάρουμε όλη τη γεύση του με ένα απλοποιημένο κοκ ταψιού.

ΚΟΚ ΤΑΨΙΟΥ

Υλικά

Για το παντεσπάνι

6 αβγά

1½ φλιτζ. ζάχαρη

1½ φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

ξύσμα από 1 λεμόνι

2 κοφτά κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

Για την κρέμα

1 λίτρο γάλα

5 κ.σ. άνθος αραβοσίτου

2 βανίλιες

3 κρόκους αβγών

1 φλιτζ. ζάχαρη

Για τη σοκολάτα

125 γρ. σοκολάτα γάλακτος

1 φλιτζ. νερό

1 φλιτζ. ζάχαρη

2 κ.σ. βούτυρο αγελάδος

2 κ.σ. άνθος αραβοσίτου

3 κ.σ. κακάο

Εκτέλεση

Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη.

Προσοχή! Εδώ είναι όλο το μυστικό για να κάνουμε το πιο αφράτο παντεσπάνι: τα αφήνουμε να χτυπηθούν έως και 15', μέχρι να φουσκώσουν πάρα πολύ και να ασπρίσουν σαν αφρός.

Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και το μπέικιν.

Μόλις ενσωματωθεί, προσθέτουμε εκτός μίξερ το ξύσμα και ανακατεύουμε με τη σπάτουλα.

Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μέτριο ταψί και απλώνουμε ομοιόμορφα τον χυλό με τη σπάτουλα.

Ψήνουμε στους 175°C, σε προθερμασμένο φούρνο, για 40' περίπου.

Προσοχή! Επειδή κάθε φούρνος έχει τα κόλπα του, δεν θέλουμε να ροδίσει το παντεσπάνι. Απλά να σταθεροποιηθεί, παίρνοντας ένα ελαφρώς κιτρινωπό χρώμα, για να βγει αφράτο.

Αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει και μετά το κόβουμε στη μέση, σε δύο κομμάτια.

Για την κρέμα, σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε τα ¾ του γάλακτος μαζί με τη βανίλια.

Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα, τους κρόκους, το άνθος αραβοσίτου και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να πάρουμε έναν ωραίο χυλό, χωρίς σβόλους.

Σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το κρύο μίγμα στο ζεστό γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει η κρέμα. Θα μας βοηθήσει πολύ ένα αντικολλητικό κατσαρόλι.

Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.

Για το γλάσο σοκολάτας, σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το βούτυρο και το άνθος αραβοσίτου και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Προσθέτουμε τη σοκολάτα και το κακάο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πάρουμε ένα δεμένο γλάσο. Αφήνουμε το γλάσο να κρυώσει.

Με το μίξερ ή με το πίμερ χτυπάμε τη λευκή κρέμα μέχρι να αφρατέψει.

Για τη συναρμολόγηση, βάζουμε σε μια πιατέλα το μισό παντεσπάνι, απλώνουμε πάνω του τη λευκή κρέμα και τοποθετούμε απαλά επάνω της το άλλο μισό παντεσπάνι.

Καλύπτουμε με το γλάσο, ισιώνοντας με τη σπάτουλα. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και το τρώμε φρέσκο!

Διατηρείται στο ψυγείο, αλλά είναι πιο νόστιμο αν το βγάλουμε για ½ ώρα σε θερμοκρασία δωματίου πριν το καταναλώσουμε.

Tip

Η επικάλυψη του κοκ στα παλιά ζαχαροπλαστεία δε γινόταν με αληθινή σοκολάτα. Για να έρθουμε πιο κοντά στην κλασική γεύση, βάζουμε σοκολάτα γάλακτος, αν όμως το θέλουμε πιο σοκολατένιο, επιλέγουμε κουβερτούρα.

Επίσης...

Σοκολατόπιτα Γεμιστή

Η συνταγή για γεμιστή σοκολατόπιτα.

Σοκολατένια Πίτα με Κάστανο

Η συνταγή για σοκολατένια πίτα με κάστανο.

Περισσότερα από

Γλυκά

Κορμός με Μπισκότα

Η συνταγή για κορμό με μπισκότα.

Γλυκό με Δαμάσκηνα και Σοκολάτα

Η συνταγή για γλυκό με δαμάσκηνο και σοκολάτα.

Κάστανα με Σοκολάτα

Η συνταγή για ένα γλυκό με κάστανα και σοκολάτα.

Νηστίσιμο Κέικ Σοκολάτας

Πώς θα φτιάξετε νηστίσιμο κέικ σοκολάτας.

Brownies με Βανίλια

Πώς θα φτιάξεις τα μάλλον πιο επικά brownies που υπάρχουν.

Μπουγάτσα με Κρέμα Σοκολάτας

Η συνταγή για τέλεια μπουγάτσα με κρέμα σοκολάτας.

Κέικ με Δύο Σοκολάτες

Πώς θα φτιάξεις ένα ξεχωριστό κέικ με δύο είδη σοκολάτας.

Τρούφες με Σοκολάτα και Κάστανο

Η συνταγή για τρούφες με σοκολάτα και κάστανο.

Χαλβάς-Σοκολάτα, με Μανταρίνι και Αμύγδαλα

Η συνταγή για χαλβά-σοκολάτα, με μανταρίνι και αμύγδαλα.

Τρούφες Σοκολάτας

Η συνταγή για τρούφες σοκολάτας.