ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Αφράτα Ψωμάκια Γεμιστά με Σοκολάτα

Η συνταγή για τα πιο νόστιμα αφράτα ψωμάκια γεμιστά με σοκολάτα.

ΨΩΜΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Υλικά

1 ποτήρι χλιαρό νερό

1 ποτήρι ξινόγαλο χλιαρό

1 κύβο φρέσκια μαγιά

1 κ.σ. ζάχαρη άχνη

½ ποτήρι βούτυρο αγελάδος λιωμένο

1 κ.γλ. αλάτι

5 ποτήρια αλεύρι για τσουρέκι

ελαιόλαδο

1 κρόκο αβγού

σουσάμι, γλυκάνισο & παπαρουνόσπορο για το πασπάλισμα

1 κοφτή κ.σ. πραλίνα φουντουκιού για κάθε ψωμάκι

Εκτέλεση

Διαλύουμε τη μαγιά σε μια λεκάνη με 2-3 κ.σ. χλιαρό νερό. Την αφήνουμε 5'. Με το χέρι διαλύεται πιο εύκολα.

Λαδώνουμε τα χέρια μας, γιατί έτσι ζυμώνουμε πιο εύκολα, χωρίς να κολλάει πάνω τους το μίγμα.

Προσθέτουμε το νερό, το ξινόγαλο, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά με το χέρι.

Προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Συνεχίζουμε το ζύμωμα μετρώντας μέχρι το 100 (κόλπο που πιάνει πάντα!).

Όσο ζυμώνουμε, θέλουμε η ζύμη να κολλάει στα χέρια, να μην είναι σφιχτή. Αν δεν είναι, προσθέτουμε λίγο επιπλέον νερό.

Κάνουμε τη ζύμη μπαλίτσα μέσα στη λεκάνη, την αλείφουμε με λάδι και τη σκεπάζουμε με μεμβράνη κουζίνας.

Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, μέσα στον φούρνο, για παράδειγμα, ή δίπλα στο καλοριφέρ, μέχρι να φουσκώσει πολύ καλά και να τριπλασιαστεί σε όγκο. Ανάλογα με τη ζέστη, θέλει περίπου 2 ώρες.

Λαδώνουμε ό,τι φορμάκια έχουμε, π.χ. για μάφιν ή ατομικά κέικ. Ξαναζυμώνουμε τη ζύμη, την πλάθουμε σε μπαστούνι και τη χωρίζουμε σε 15 περίπου κομμάτια.

Ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο με την παλάμη μας το κάθε κομμάτι, τοποθετούμε στη μια άκρη την πραλίνα φουντουκιού, σκεπάζουμε και πλάθουμε στρογγυλά ψωμάκια, προσεκτικά, ώστε να μην ξεχειλίσει η πραλίνα στο ψήσιμο.

Τα τοποθετούμε στα ατομικά φορμάκια.

Τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για άλλη ½ ώρα.

Ανακατεύουμε τον κρόκο του αβγού με 1 κ.γλ. νερό και με ένα πινέλο αλείφουμε τα ψωμάκια. Άλλα τα αφήνουμε σκέτα και άλλα τα πασπαλίζουμε με σουσάμι, παπαρουνόσπορο ή γλυκάνισο, ανάλογα με το τι μας αρέσει.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C και ψήνουμε τα ψωμάκια για 20'.

Tip

Μπορούμε να τα φτιάξουμε και σκέτα. Μόλις βγουν από τον φούρνο, τα κόβουμε στη μέση, απλώνουμε βούτυρο, τα γεμίζουμε με διαφορετικές μαρμελάδες και φτιάχνουμε γλυκά σαντουιτσάκια για το πρωινό μας.

Επίσης...

Ψωμί του Μυλωνά

Πώς θα φτιάξετε το ψωμί του μυλωνά.

Πίτσα με Μπακαλιάρο και Πιπεριές

Η συνταγή για μία εναλλακτική πίτσα με μπακαλιάρο και πιπεριές.

Περισσότερα από

Γλυκά

Σάντουιτς με Αυγό, Σπαράγγια και Παρμεζάνα

Πώς θα φτιάξετε ένα νόστιμο σάντουιτς με αυγό, παρμεζάνα σε βούτυρο και σπαράγγια.

Τηγανητή Πίτσα

Η συνταγή για τη νοστιμότερη πίτσα στο τηγάνι.

Ψωμάκι Γεμιστό

Η συνταγή για το πιο νόστιμο γεμιστό ψωμάκι.

Αυθεντική Panzanella

Πώς θα φτιάξεις την κλασική ιταλική σαλάτα με ντομάτες και ψωμί.

Τάρτα Αρωματισμένη με Φρέσκο Βασιλικό

Η συνταγή για μία θαυμάσια τάρτα αρωματισμένη με φρέσκο βασιλικό.

Σάντουιτς BLT με Αυγό

Η συνταγή για το πιο επικό BLT σάντουιτς με αυγό.

Αλμυρά Κουλουράκια

Πώς θα φτιάξετε αλμυρά κουλουράκια.

Εύκολα Κριτσίνια με Τυρί

Η συνταγή για εύκολα και νόστιμα κριτσίνια με τυρί.

Εύκολο Τυρόψωμο

Πώς θα φτιάξετε το πιο νόστιμο και εύκολο τυρόψωμο.

Παραδοσιακή Λαγάνα

Η συνταγή για παραδοσιακή λαγάνα.