ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Σαμιώτικα Παξιμαδάκια Πορτοκαλένια

Η συνταγή για παξιμαδάκια πορτοκαλένια από τη Σάμο.

ΣΑΜΙΩΤΙΚΑ ΠΑΞΙΜΑΔΑΚΙΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΕΝΙΑ

Υλικά

1 ποτήρι ελαιόλαδο

1 ποτήρι ζάχαρη

1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού

ξύσμα από 2 πορτοκάλια

2 κ.γλ. σόδα

2 βανίλιες

περίπου 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε με το σύρμα τη ζάχαρη με το λάδι.

Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, τη σόδα και τις βανίλιες και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι ζυμώνοντας, μέχρι να πάρουμε μια μαλακή ζύμη που να μην κολλά στο χέρι.

Την αφήνουμε 15' να ξεκουραστεί.

Πλάθουμε τρία στενά φραντζολάκια και τα απλώνουμε στο ρηχό ταψί του φούρνου, αφού το στρώσουμε με χαρτί ψησίματος.

Τα χαράζουμε με μαχαίρι (όχι μέχρι κάτω!) σε φετάκια και ψήνουμε για 25'.

Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και κόβουμε τα παξιμαδάκια εκεί που τα έχουμε χαράξει.

Τα αραδιάζουμε στο ταψί και τα ψήνουμε για άλλα 10'.

Tip

Για ευκολία, πάρτε πρώτα το ξύσμα και μετά στύψτε τα πορτοκάλια. Μπορούμε να τα πασπαλίσουμε με σουσάμι ή με μαυροκούκι, αν μας αρέσει το έντονο άρωμά του.

Επίσης...

Ναπολιτάνικα Struffoli

Πώς θα φτιάξεις τα αυθεντικά και πιο νόστιμα ναπολιτάνικα struffoli.

Αμυγδαλωτά

Ένα παλιό, σχεδόν αριστοκρατικό γλυκό των παλαιών νοικοκυρών. Το πιο αιθέριο, το πιο μαστιχωτό.

Περισσότερα από

Γλυκά

Σεκέρ Παρέ

Πώς θα φτιάξετε σεκέρ παρέ.

Ατσμάδες με Μαγιά

Η συνταγή για ατσμάδες με μαγιά.

Τσατάλια Μικρασιάτικα

Η συνταγή για τα παραδοσιακά μικρασιάτικα τσατάλια.

Χιονούλα

Φοντάν διαφορετικό, στρουμπουλό, χορταστικό, μαλακό και βελούδινο.

Ρυζογκοφρέτες με Χαλβά και Σοκολάτα

Ένα πακέτο ρυζογκοφρέτες υπάρχει σε κάθε σπίτι. Πολύτιμο υλικό για να φτιάξεις σε χρόνο ντε-τε ένα ζεστό, τραγανό γλυκάκι πρωινού ή ένα υγιεινό και γρήγορο σνακ.

Παξιμαδάκια με Γλυκάνισο και Ούζο

Γλυκά και με το απόλυτο άρωμα Ελλάδας, ταιριάζουν με τον καφέ, αλλά συνοδεύουν υπέροχα και κίτρινα γλυκά τυριά.

Παξιμαδάκια με Σταφίδες

Από τα πιο κλασικά κι αγαπημένα: Οι σταφίδες μελώνουν στο ψήσιμο και το αμύγδαλο τους δίνει φινετσάτο άρωμα και τραγανή υφή.

Παξιμαδάκια με Αμύγδαλα και Γιαούρτι

Τα φτιάχνουν στην Κρήτη, όπου άλλες νοικοκυρές τα πασπαλίζουν με σουσάμι και άλλες τα αφήνουν σκέτα. Το μυστικό είναι στο γιαούρτι.

Παξιμαδάκια με Ελαιόλαδο, Αμύγδαλα και Μπαχαρικά

Τραγανά και με πλούσιο άρωμα από πορτοκάλι και μπαχαρικά, τα φτιάχνεις για τον καφέ. Είναι εθιστικά και τρώγονται μετά μανίας.

Τηγανητά Κουλουράκια

Τα φτιάχνουν στην Κρήτη. Γρήγορα και διαφορετικά κουλουράκια, χωρίς να ανάψεις τον φούρνο.