ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Κουλουράκια με Μαστίχα και Μαχλέπι

Μυρίζουν τσουρέκι αλλά δεν είναι. Τραγανά και αφράτα, ταιριάζουν με το γάλα ή τον καφέ.

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΜΕ ΜΑΣΤΙΧΑ ΚΑΙ ΜΑΧΛΕΠΙ

Υλικά

5 αβγά

350 γρ. ζάχαρη

1 κ.γλ. μαχλέπι σε σκόνη

½ κ.γλ. μαστίχα σε σκόνη

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

170 γρ. βούτυρο αγελάδος λιωμένο

200 ml γάλα

1.050 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 κρόκο αβγού για την κρούστα

Εκτέλεση

Αν δεν έχουμε μαχλέπι και μαστίχα σε σκόνη, τα κοπανάμε στο γουδί μαζί με λίγη από τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν σκόνη.

Με το μίξερ χειρός χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη για 10' περίπου. Όσο περισσότερο τα χτυπήσουμε (μέχρι να γίνουν αφρός) τόσο δεν θα μυρίζουν αβγουλίλα.

Προσθέτουμε τη μαστίχα, το μαχλέπι, το ξύσμα και το βούτυρο και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν.

Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι εναλλάξ με το γάλα, ζυμώνοντας με το χέρι, μέχρι να πάρουμε μια μαλακή ζύμη. Αν κολλάει λίγο στα δάχτυλά σας, μην προσθέσετε επιπλέον αλεύρι! Αφήστε να ξεκουραστεί για 15' και θα σφίξει.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και στρώνουμε με χαρτί ψησίματος δύο ρηχά ταψιά του φούρνου.

Πλάθουμε κουλουράκια στο σχήμα που μας αρέσει και τα αραδιάζουμε με λίγη απόσταση στο ταψί, γιατί θα φουσκώσουν. Χτυπάμε τον κρόκο του αβγού μαζί με 1 κ.σ. νερό και αλείφουμε με πινέλο τα κουλουράκια.

Ψήνουμε για 20' ακριβώς.

Tip

Ο χρόνος ψησίματος ισχύει για τα χοντρουλά παραδοσιακά σχήματα, την κουλουρίτσα ή την κοτσίδα. Αν τα κάνετε πιο μικρά, ψήστε τα λιγότερο.

Επίσης...

Ναπολιτάνικα Struffoli

Πώς θα φτιάξεις τα αυθεντικά και πιο νόστιμα ναπολιτάνικα struffoli.

Αμυγδαλωτά

Ένα παλιό, σχεδόν αριστοκρατικό γλυκό των παλαιών νοικοκυρών. Το πιο αιθέριο, το πιο μαστιχωτό.

Περισσότερα από

Γλυκά

Σεκέρ Παρέ

Πώς θα φτιάξετε σεκέρ παρέ.

Ατσμάδες με Μαγιά

Η συνταγή για ατσμάδες με μαγιά.

Τσατάλια Μικρασιάτικα

Η συνταγή για τα παραδοσιακά μικρασιάτικα τσατάλια.

Χιονούλα

Φοντάν διαφορετικό, στρουμπουλό, χορταστικό, μαλακό και βελούδινο.

Ρυζογκοφρέτες με Χαλβά και Σοκολάτα

Ένα πακέτο ρυζογκοφρέτες υπάρχει σε κάθε σπίτι. Πολύτιμο υλικό για να φτιάξεις σε χρόνο ντε-τε ένα ζεστό, τραγανό γλυκάκι πρωινού ή ένα υγιεινό και γρήγορο σνακ.

Παξιμαδάκια με Γλυκάνισο και Ούζο

Γλυκά και με το απόλυτο άρωμα Ελλάδας, ταιριάζουν με τον καφέ, αλλά συνοδεύουν υπέροχα και κίτρινα γλυκά τυριά.

Παξιμαδάκια με Σταφίδες

Από τα πιο κλασικά κι αγαπημένα: Οι σταφίδες μελώνουν στο ψήσιμο και το αμύγδαλο τους δίνει φινετσάτο άρωμα και τραγανή υφή.

Παξιμαδάκια με Αμύγδαλα και Γιαούρτι

Τα φτιάχνουν στην Κρήτη, όπου άλλες νοικοκυρές τα πασπαλίζουν με σουσάμι και άλλες τα αφήνουν σκέτα. Το μυστικό είναι στο γιαούρτι.

Σαμιώτικα Παξιμαδάκια Πορτοκαλένια

Η συνταγή για παξιμαδάκια πορτοκαλένια από τη Σάμο.

Παξιμαδάκια με Ελαιόλαδο, Αμύγδαλα και Μπαχαρικά

Τραγανά και με πλούσιο άρωμα από πορτοκάλι και μπαχαρικά, τα φτιάχνεις για τον καφέ. Είναι εθιστικά και τρώγονται μετά μανίας.