ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Αμυγδαλόπιτα από το Αϊβαλί

Η συνταγή για την παραδοσιακή αμυγδαλόπιτα από το Αϊβαλί.

ΑΜΥΓΔΑΛΟΠΙΤΑ ΑΠΟ ΑΪΒΑΛΙ

Υλικά

1/2 κιλό βούτυρο

10 αυγά

700 γρ. ζάχαρη

400 γρ. αμύγδαλα

800 γρ. σιμιγδάλι

Για το σιρόπι

1 κιλό ζάχαρη

3 ποτήρια νερό

Εκτέλεση

Χτυπάμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και τους κρόκους, να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.

Ρίχνουμε το σιμιγδάλι και τα ασπράδια χτυπημένα σε μαρέγκα και τέλος τα αμύγδαλα χοντροαλεσμένα, συνεχίζοντας το χτύπημα και μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Αδειάζουμε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε για μια ώρα περίπου στους 180 βαθμούς.

Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και χαράζουμε σε κομμάτια.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι και περιχύνουμε όπως είναι καυτό το κρύο γλυκό.

Σκεπάζουμε με μια πετσέτα το ταψί και το αφήνουμε να τραβήξει όλο το σιρόπι.

Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με λίγα αμύγδαλα το γλυκό, πριν το ψήσουμε.

Επίσης...

Το Αυθεντικό Σάμαλι

Πολλοί το μπερδεύουν με το ραβανί. Όμως το σάμαλι είναι ένα διαφορετικό γλυκό, με άρωμα από μαστίχα και αμύγδαλο.

Η Καρυδόπιτα

Η κορυφαία συνταγή για να την κάνεις όπως η γιαγιά.

Περισσότερα από

Γλυκά

Το Αυθεντικό Ραβανί της Βέροιας

Για τους Βεροιώτες είναι "θρησκεία". Γλυκό του γαλακτοπώλη, παραδοσιακά, το ραβανί θέλει πρωτίστως ένα καλό πρόβειο γιαούρτι.

Σουφλέ με Μέλι

Ένα σουφλέ με ελληνική γεύση και γαλλική τεχνική, εύκολο και με ελάχιστα, απλά υλικά, που πάντα έχουμε στο σπίτι.

Η Μουσταλευριά

Πιο φινετσάτη, πιο ανάλαφρη δεν έχω δοκιμάσει ποτέ. Το μυστικό είναι στο κορν φλάουρ, που καταργεί το αλεύρι και της δίνει στο τέλος μια υφή σαν ελαφρύ ζελέ.

Τα Κουρκουμπίνια

Έχει πάρει το όνομά του από τη λατινική λέξη cucurbito, που σημαίνει νεροκολόκυθο, χάρη στο σχήμα του.

Πορτοκαλόπιτα χωρίς Ζάχαρη

Από τα πιο αγαπημένα γλυκά, η πορτοκαλόπιτα έχει πολλούς φίλους αλλά και πολλές συνταγές.

Τα Σεκέρ Παρέ

Σκέτο seker pare, δηλαδή "κομμάτι γλύκισμα", όπως μεταφράζεται από τα τούρκικα, τη χώρα της καταγωγής του.

Τριγωνάκια Θεσσαλονίκης

Γλυκό ταυτισμένο με τη συμπρωτεύουσα.

Τα Σαραγλάκια

Άλλο ένα σιροπιαστό με καταγωγή από το τούρκικο σαράι, όπως λέει και το όνομά του.

Τα Μασουράκια της Τήνου

Εναλλακτική του μπακλαβά, μια γρήγορη και εύκολη συνταγή, που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη τεχνική για να πετύχει.

Τα Ροξάκια

Με γέμιση καρύδι και σοκολάτα, τα ροξάκια είναι από τις πιο πρωτότυπες μπουκίτσες-σιροπιαστά της παράδοσης.