ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Γαλακτομπούρεκο

ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ

Υλικά

500 γρ. φύλλα κρούστας

250 γρ. λιωμένο βούτυρο

1 λίτρο γάλα

200 γρ. ζάχαρη

4 κρόκους

125 γρ. κορν φλάουρ

2 βανίλιες σκόνη

Για το σιρόπι

750 γρ. ζάχαρη

750 ml νερό

1 κ.σ. γλυκόζη

1 λεμόνι

Εκτέλεση

Ετοιμάστε την κρέμα: Βάλτε τα ¾ της ποσότητας του γάλακτος να ζεσταθούν και χτυπήστε σε ένα μπολ τη ζάχαρη με τους κρόκους, το κορν φλάουρ και την υπόλοιπη ποσότητα γάλακτος.

Ρίξτε το χλιαρό γάλα στο μείγμα και ξαναβάλτε τα όλα μαζί στην κατσαρόλα.

Προσθέστε τις βανίλιες και αφήστε το σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να πήξει. Κατεβάστε την κρέμα από την εστία και αφήστε τη να κρυώσει.

Ανοίξτε τα φύλλα κρούστας και βάλτε τα μισά σε στρογγυλό ταψί, αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με βούτυρο. Αδειάστε την κρέμα και σκεπάστε με τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία θα αλείψετε και αυτά ενδιάμεσα με βούτυρο.

Κόψτε τις άκρες των φύλλων που προεξέχουν από το ταψί και με ένα μαχαίρι σπρώξτε τα περιμετρικά του ταψιού προς τα μέσα. Χαράξτε την επιφάνεια σε μερίδες και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45'-50'.

Πέντε λεπτά πριν βγάλετε το γλυκό από τον φούρνο ψεκάστε τα φύλλα με νερό, για να γίνουν πιο τραγανά.

Όσο ψήνεται το γαλακτομπούρεκο ετοιμάστε το σιρόπι: Βάλτε στην κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό, το λεμόνι κομμένο στη μέση και τη γλυκόζη και βράστε τα για 7'-8'. Αφήστε το σιρόπι να κρυώσει ελαφρώς και σιροπιάστε το γλυκό μόλις το βγάλετε από τον φούρνο.

Αφήστε το να κρυώσει χωρίς να το σκεπάσετε, για να μη μαλακώσουν τα φύλλα.

Tip

Τα φύλλα μένουν τραγανά την πρώτη μέρα, όσο το γαλακτομπούρεκο είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Επίσης...

Φορμάκια

Πώς θα φτιάξετε φορμάκια.

Tουλουμπάκια

Πώς θα φτιάξετε τουλουμπάκια.

Περισσότερα από

Γλυκά

Λουκουμάδες

Η συνταγή για τους πιο νόστιμους λουκουμάδες.

Γλυκά Πιτάκια με Κρέμα

Η συνταγή για γλυκά πιτάκια με κρέμα.

Γλυκό Κάστανο

Πώς θα φτιάξετε γλυκό κάστανο.

Τηγανίτες με Άρωμα Πορτοκαλιού

Πώς θα φτιάξετε τηγανίτες με άρωμα πορτοκαλιού.

Ρολάκια του Μπακάλη

Η συνταγή για ρολάκια του μπακάλη.

Μαλεμπί με Ξηρούς Καρπούς

Πώς θα φτιάξετε μαλεμπί με ξηρούς καρπούς.

Εύκολη Πορτοκαλόπιτα

Πώς θα φτιάξετε την πιο εύκολη και νόστιμη πορτοκαλόπιτα.

Μπουγάτσα με Κρέμα Σοκολάτας

Η συνταγή για τέλεια μπουγάτσα με κρέμα σοκολάτας.

Ψωμί με Άρωμα Τσουρέκι

Αν σου γλιτώσει και δεν το φας όλο τη στιγμή που βγαίνει από τον φούρνο, τρώγεται σαν εναλλακτικό του κέικ ή μαζί με μέλι, πραλίνα σοκολάτας ή μαρμελάδα στο πρωινό.

Γλυκές Κανταϊφένιες Μπάλες

Πώς θα φτιάξετε γλυκές κανταϊφένιες μπάλες.