ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Χαλβάς με Γιαούρτι

ΧΑΛΒΑΣ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ

Υλικά

1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι

1 κεσεδάκι ζάχαρη

2 κεσεδάκια σιμιγδάλι χοντρό (ή 1 κεσεδάκι αλεύρι και 1 σιμιγδάλι)

80 γρ. ψιλοκομμένο & καβουρδισμένο αμύγδαλο

½ κεσεδάκι γάλα

1 κ.γλ. σόδα μαγειρική

2 βανίλιες

ξύσμα από 2 λεμόνια

χυμό από ½λεμόνι

βούτυρο & λίγο σιμιγδάλι για το ταψί

1 κεσεδάκι νερό & 1 κεσεδάκι ζάχαρη για το σιρόπι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Σε μια λεκάνη χτυπάμε με τον αβγοδάρτη ή το μίξερ χειρός τη ζάχαρη με το γιαούρτι. Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα και το σιμιγδάλι ανακατεύοντας και, μόλις ενσωματωθούν, προσθέτουμε τις βανίλιες, το ξύσμα και το αμύγδαλο.

Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό λεμονιού και τα προσθέτουμε στο μίγμα. Ανακατεύουμε καλά.

Βουτυρώνουμε ένα μέτριο ταψάκι και το πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι.

Μεταφέρουμε το μείγμα, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για ½ ώρα.

Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να πάρουμε μια ρόδινη κρούστα και να βγαίνει στεγνό το πιρούνι όταν τρυπήσουμε το γλυκό.
Το ξεφουρνίζουμε, το αφήνουμε να κρυώσει και το χαράζουμε σε κομμάτια.

Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 8' από τη στιγμή που θα πάρουν βράση. Με κουτάλι, περιχύνουμε προσεκτικά το γλυκό.

Η Κρήτη αγαπά στα γλυκά της τα κουλουράκια, αλλά φτιάχνει υπέροχα και όλες τις πίτες - κέικ της παράδοσης: καρυδόπιτα, αμυγδαλόπιτα, πετιμεζόπιτα, χαλβά του φούρνου, σταφιδόπιτα. Αυτός ο χαλβάς μοιάζει με ραβανί και γίνεται πανεύκολα, αφού το μέτρημα γίνεται με κεσεδάκια του γιαουρτιού.

Tip

Μπορούμε, αντί για λεμόνι, να αρωματίσουμε με πορτοκάλι, μαστίχα, ροδόνερο, που θα βάλουμε στο σιρόπι, ή κανέλα.

Επίσης...

Το Αυθεντικό Σάμαλι

Πολλοί το μπερδεύουν με το ραβανί. Όμως το σάμαλι είναι ένα διαφορετικό γλυκό, με άρωμα από μαστίχα και αμύγδαλο.

Η Καρυδόπιτα

Η κορυφαία συνταγή για να την κάνεις όπως η γιαγιά.

Περισσότερα από

Γλυκά

Το Αυθεντικό Ραβανί της Βέροιας

Για τους Βεροιώτες είναι "θρησκεία". Γλυκό του γαλακτοπώλη, παραδοσιακά, το ραβανί θέλει πρωτίστως ένα καλό πρόβειο γιαούρτι.

Σουφλέ με Μέλι

Ένα σουφλέ με ελληνική γεύση και γαλλική τεχνική, εύκολο και με ελάχιστα, απλά υλικά, που πάντα έχουμε στο σπίτι.

Η Μουσταλευριά

Πιο φινετσάτη, πιο ανάλαφρη δεν έχω δοκιμάσει ποτέ. Το μυστικό είναι στο κορν φλάουρ, που καταργεί το αλεύρι και της δίνει στο τέλος μια υφή σαν ελαφρύ ζελέ.

Τα Κουρκουμπίνια

Έχει πάρει το όνομά του από τη λατινική λέξη cucurbito, που σημαίνει νεροκολόκυθο, χάρη στο σχήμα του.

Πορτοκαλόπιτα χωρίς Ζάχαρη

Από τα πιο αγαπημένα γλυκά, η πορτοκαλόπιτα έχει πολλούς φίλους αλλά και πολλές συνταγές.

Τα Σεκέρ Παρέ

Σκέτο seker pare, δηλαδή "κομμάτι γλύκισμα", όπως μεταφράζεται από τα τούρκικα, τη χώρα της καταγωγής του.

Τριγωνάκια Θεσσαλονίκης

Γλυκό ταυτισμένο με τη συμπρωτεύουσα.

Τα Σαραγλάκια

Άλλο ένα σιροπιαστό με καταγωγή από το τούρκικο σαράι, όπως λέει και το όνομά του.

Τα Μασουράκια της Τήνου

Εναλλακτική του μπακλαβά, μια γρήγορη και εύκολη συνταγή, που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη τεχνική για να πετύχει.

Τα Ροξάκια

Με γέμιση καρύδι και σοκολάτα, τα ροξάκια είναι από τις πιο πρωτότυπες μπουκίτσες-σιροπιαστά της παράδοσης.