Υλικά
Τσουρέκι μπαγιάτικο Υλικά
Φράουλες
Ζάχαρη
Μπράντι
Αμύγδαλα ασπρισμένα, φιλεταρισμένα και ελαφρά καβουρδισμένα
Ξύσμα σοκολάτας
Για την κρέμα πατισιέρ (ζαχαροπλαστικής)
500 ml γάλα
4-5 κρόκους αβγών
80 γρ. ζάχαρη
40 γρ. αλεύρι
30 γρ. κορν φλάουερ
1 δόση βανιλίνης
1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
1 πρέζα αλάτι
για τη γαρνιτούρα: φρέσκα φύλλα δυόσμου και ξύσμα σοκολάτας
Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις φράουλες.
Τις κόβουμε στα δύο και τις ραντίζουμε με ζάχαρη και κονιάκ.
Τις αφήνουμε στο ψυγείο για 3 ώρες.
Φτιάχνουμε την κρέμα πατισιέρ (ζαχαροπλαστικής): κοσκινίζουμε σε μπολ το αλεύρι με το κορνφλάουρ και το αλάτι.
Ζεσταίνουμε το γάλα σε κατσαρολάκι (καλύτερα αντικολλητικό) και λίγο πριν πάρει βράση το αποσύρουμε από τη φωτιά.
Χτυπάμε με τον αβγοδάρτη τη ζάχαρη με τους κρόκους και τη βανιλίνη μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Προσθέτουμε λίγο –λίγο το μείγμα αλεύρι –κορνφλάουρ -αλάτι, χτυπώντας συνέχεια με τον αβγοδάρτη, μέχρι να γίνει μια λεία κρέμα.
Την αραιώνουμε με το μισό γάλα, ανακατεύοντας να ενσωματωθεί καλά στο μείγμα.
Προσθέτουμε την κρέμα στο κατσαρολάκι με το υπόλοιπο γάλα, ρίχνουμε και το ξύσμα πορτοκαλιού, ανακατεύουμε και βάζουμε στην εστία, έχοντας τη φωτιά στο ελάχιστο.
Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνέχεια με τον αβγοδάρτη μέχρι να πήξει αρκετά (είναι έτοιμη αν βουτώντας μέσα ένα κουτάλι, στέκεται στη ράχη του).
Περνάμε την επιφάνεια μ' ένα κομματάκι βούτυρο για να μην κάνει κρούστα.
Την αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Στραγγίζουμε καλά τις φράουλες και κρατάμε το υγρό που έχει στραγγίσει.
Συνθέτουμε το γλυκό σε κοντά ποτήρια ή γυάλινα μπολ: κόβουμε το τσουρέκι σε φέτες 1 εκ.
και μετά σε κομμάτια που να χωράνε στο ποτήρι.
Βάζουμε λίγα κομμάτια στη βάση και ραντίζουμε ελαφρά με υγρό που έχει στραγγίσει από τις φράουλες.
Πασπαλίζουμε με λίγα αμύγδαλα και ξύσμα σοκολάτας και καλύπτουμε με λίγη κρέμα.
Συνεχίζουμε σε στρώσεις και τελειώνουμε με κρέμα.
Γαρνίρουμε με φρέσκα φύλλα δυόσμου και ξύσμα σοκολάτας.σημ.
Μπορούμε να το συνθέσουμε με τον ίδιο τρόπο σε μεγάλο γυάλινο μπολ και να το σερβίρουμε με κουτάλα.
Α.Τ.