Follow us

Κέικ πορτοκαλιού με ελαιόλαδο και γλυκάλμυρες ελιές

Κέικ πορτοκαλιού με ελαιόλαδο και γλυκάλμυρες ελιές

Υλικά

Υλικά

4 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 φλ. απαλό ελαιόλαδο

¾ φλ. χυμός πορτοκαλιού

½ φλ. γάλα

2 φλ. ζάχαρη

4 αυγά

2 δόσεις βανιλίνης

4 κ.σ ξύσμα πορτοκαλιού

Για τις ζαχαρωμένες ελιές Καλαμών

2 φλ. ζάχαρη

2 φλ. νερό

1 φλ. ελιές Καλαμών, χωρίς κουκούτσι, κομμένες σε φέτες κατά μήκος

1 μικρή πρέζα αλάτι

Για το γλάσο πορτοκαλιού 

1 φλ. άχνη ζάχαρη

2 κ.σ. χυμός πορτοκαλιού 

1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε τις ζαχαρωμένες ελιές: βράζουμε τη ζάχαρη και το νερό για 5 λεπτά να γίνουν ένα ελαφρό σιρόπι.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε τις ελιές και το αλάτι σιγοβράζουμε μέχρι να πήξει το σιρόπι και οι ελιές να γίνουν σαν φρουΐ γλασέ.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψάκι διαμέτρου 23 εκ.

ή ανάλογη φόρμα του κέικ και τινάζουμε για να φύγει το περισσό αλεύρι.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.

Χτυπάμε με το μίξερ το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη για 2 -3 λεπτά και ρίχνουμε χτυπώντας πάντα, ένα–ένα τα αβγά, το χυμό πορτοκαλιού, το γάλα, τη βανιλίνη και το ξύσμα πορτοκαλιού.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι, ρίχνουμε μέσα τα 2/3 από τις ζαχαρωμένες ελιές και ανακατεύουμε ελαφρά. Ρίχνουμε μέσα στο αλεύρι το μείγμα ζάχαρη –ελαιόλαδο –αβγά –πορτοκάλι και ανακατεύουμε ελαφρά με ξύλινη κουτάλα –δεν πειράζει αν έχει σβώλους.

Μεταφέρουμε τον χυλό στο ταψάκι και ψήνουμε γύρω 45 λεπτά -1 ώρα.

Από τα 50 λεπτά και μετά ελέγχουμε το ψήσιμο βυθίζοντας ένα κοφτερό μαχαίρι στο κέντρο του κέικ, το οποίο πρέπει να βγει καθαρό (ο χρόνος ψησίματος, εξαρτάται από τον φούρνο, το ακριβές μέγεθος και το υλικό του ταψιού).

Αν δούμε ότι αρπάζει το κέικ σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.

Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για 15 λεπτά, το ξεφορμάρουμε και το βάζουμε επάνω σε σχάρα μέχρι να κρυώσει τελείως.

Το μεταφέρουμε στην πιατέλα σερβιρίσματος.

Φτιάχνουμε το γλάσο: ανακατεύουμε σε μπολ όλα τα υλικά μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα.

Το ρίχνουμε επάνω στο κρύο κέικ αφήνοντάς το να τρέξει στα πλάγια.

Γαρνίρουμε αμέσως με τις ζαχαρωμένες ελιές που έχουμε κρατήσει πιέζοντας για να κολλήσουν.

Α.Τ.

Επίσης...

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Περισσότερα από

Γλυκά

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.

Κοκκινιστό Κουνουπίδι µε Κιµά

Η συνταγή για κοκκινιστό κουνουπίδι µε κιµά.

Μελιτζάνες Μπιφτεκάδα

Η συνταγή για μπιφτεκάδα μελιτζάνες.

Κινέζικο Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις κινέζικο ρύζι.

Κρασάτα Μανιτάρια

Πώς θα φτιάξεις θαυμάσια κρασάτα μανιτάρια.