Υλικά
1 ½ φλ. μπισκότα digestive τριμμένα Υλικά
4 -5 κ.σ. ανάλατο βούτυρο λιωμένο
1/4 φλ. καστανή ζάχαρη
400 ml ζαχαρούχο συμπυκνωμένο γάλα
2 δόσεις βανιλίνης
½ κ.γ Fleur de sel (ανθό αλατιού)
2 φλ. κρέμα γάλακτος με πλήρη λιπαρά
2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
4 κ.σ. γρ. φιστίκια Αιγίνης αλατισμένα
Εκτέλεση
Τρίβουμε τα φιστίκια με το χέρι να βγουν οι φλούδες και τις πετάμε.
Τα περνάμε μια φορά από τη μουλινέτα –να μην γίνουν σκόνη, ή ακόμα καλύτερα, τα τρίβουμε βάζοντάς τα ανάμεσα σε λαδόκολλα και περνώντας με πιέση από πάνω έναν πλάστη ή ένα μπουκάλι σε οριζόντια θέση.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
Δουλεύουμε στη μουλινέτα τα μπισκότα με το λιωμένο βούτυρο για 30 -40 δευτερόλεπτα μέχρι να έχουμε ένα ενιαίο υγρό μείγμα, το ρίχνουμε σε ταρτιέρα διαμέτρου 23 εκ.
και το στρώνουμε ισόπαχα με την παλάμη και τα δάχτυλα στον πάτο. Ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά και αφήνουμε να κρυώσει.
Ρίχνουμε το συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα και τις βανίλιες σε ένα πυρέξ διαμέτρου 23 εκ., ανακατεύουμε καλά και πασπαλίζουμε με το fleur de sel.
Καλύπτουμε ελαφρά με αλουμινόχαρτο (να μην ακουμπάει στο γάλα) και βάζουμε το σκεύος σε ταψί.
Ρίχνουμε νερό στο ταψί να φθάνει στο 1/3 του ύψους το σκεύους.
Αφήνουμε να ψηθεί για δύο ώρες ανακατεύοντας 3 -4 φορές, μέχρι να γίνει σαν χρυσαφί κρέμα (κάτι σαν dulce de leche) –προσθέτουμε περισσότερο νερό στο ταψί αν χρειάζεται κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Μεταφέρουμε την κρέμα μέσα στην ψημένη τάρτα, ισιώνουμε την επιφάνεια με το πίσω μέρος ενός βρεγμένου κουταλιού και καλύπτουμε με μεμβράνη.
Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο τουλάχιστον 4 ώρες.
Δουλεύουμε με το μίξερ χειρός την κρέμα γάλακτος και την άχνη ζάχαρη να γίνει σαντιγί. Βγάζουμε το γλυκό από το ψυγείο, αφαιρούμε τη μεμβράνη, καλύπτουμε με τη σαντιγί και γαρνίρουμε με τα αλατισμένα φιστίκια Αιγίνης.
A.T.