ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Η Μαγική Τυρόπιτα της Θεσσαλίας

Τυρόπιτες υπάρχουν δεκάδες. Καμία όμως δεν έχει τη συγκλονιστική νοστιμιά της πιο παλιάς παράδοσης όσο η πίτα της Θεσσαλίας.

ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Υλικά

4 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 φλιτζ. χλιαρό νερό

1 κ.γλ. αλάτι

250 γρ. φέτα χοντροσπασμένη

250 γρ. βούτυρο αγελαδινό

πιπέρι

Εκτέλεση

Λιώνουμε σε ένα μπρίκι το βούτυρο.

Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι με το αλάτι και το νερό και ζυμώνουμε με το χέρι μας μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

Μεταφέρουμε το μίγμα σε αλευρωμένο πάγκο και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε ένα ζυμάρι που να κολλάει λίγο στο χέρι μας. Αν λείπει νερό ή αλεύρι, προσθέτουμε αναλόγως.

Μεταφέρουμε τη ζύμη στη λεκάνη, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε ½ ώρα να ξεκουραστεί.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Παίρνουμε ένα μέτριο μεταλλικό χαμηλό ταψί και το βουτυρώνουμε.

Μοιράζουμε τη ζύμη σε 7 μπαλάκια. Αλευρώνουμε τον πάγκο μας και με τον πλάστη ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε λεπτό φύλλο.

Απλώνουμε ένα φύλλο πατσαβουριαστά στον πάτο του ταψιού, το βουτυρώνουμε με πινέλο και συνεχίζουμε με ένα δεύτερο φύλλο, που επίσης θα βουτυρώσουμε (μπορούμε να αντικαταστήσουμε το βούτυρο με ελαιόλαδο, αλλά δεν έχει το ίδιο άρωμα).

Αν τρυπήσει το φύλλο ή δεν βγει στρογγυλό, δεν μας νοιάζει καθόλου, αφού θα μπει πατσαβουριαστό.

Σκορπάμε κομματάκια φέτας και πιπέρι και συνεχίζουμε έτσι μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα. Στην επιφάνεια τελειώνουμε με 2 φύλλα, όπως και στον πάτο.

Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια, τη βουτυρώνουμε με όλο το βούτυρο που έχει περισσέψει, τη ραντίζουμε με νερό και την ψήνουμε για 50' περίπου, μέχρι να ροδίσει το φύλλο.

Πολλοί βάζουν στη ζύμη ξίδι ή αλκοόλ για να βγει το φύλλο τραγανό.

Μετά τις χιλιάδες πίτες που έχω κάνει, όμως, ξέρω ότι το φύλλο βγαίνει και διατηρείται τραγανό αν το ραντίσεις με νερό πριν βάλεις την πίτα στον φούρνο.

Επίσης...

Μπουγιουρντί

Πώς θα φτιάξεις μπουγιουρντί.

Σουφλέ με Πατάτες, Σπανάκι και Φέτα

Ένα σουφλέ με σφραγίδα ελληνική, που θυμίζει λίγο την παραδοσιακή γεύση της σπανακόπιτας.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Σουφλέ με Σπανάκι και Μανιτάρια

Ανοίγει πεντανόστιμα ένα κάλεσμα στο σπίτι, τρώγεται μαγικά στο καθημερινό τραπέζι, ενώ συνοδεύει υπέροχα κοτόπουλο και ψαρικά.

Σουφλέ με Μπρόκολο και Τυριά

Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό-φετίχ των σουφλέ. Γιατί έχει έντονη γεύση, δένει υπέροχα με τα τυριά και δεν διαλύεται στον φούρνο.

Σπανακοτυρόπιτα

Η συνταγή για την πιο νόστιμη σπανακοτυρόπιτα.

Μύδια Σαγανάκι με Φέτα

Η συνταγή για μύδια σαγανάκι με φέτα.

Τυρόπιτα με Γιαούρτι

Πώς θα φτιάξεις τυρόπιτα με γιαούρτι.

Μανιτάρια με Φέτα στο Φούρνο

Πώς θα φτιάξεις μανιτάρια με φέτα στο φούρνο.

Πίτα Πολίτικη

Η συνταγή για πολίτικη πίτα.

Η Στριφτή Τυρόπιτα

Ξεχωρίζει για την εμφάνισή της, που όμως επηρεάζει και τη γεύση της: στριφτά λεπτά ρολάκια, που κάνουν την πιο τραγανή πίτα.

Τυρόπιτα με Κίτρινα Τυριά

Την παραδοσιακή τυρόπιτα την έχουμε συνηθίσει με φέτα. Μπορεί όμως να γίνει και με διαφορετικά κίτρινα τυριά.

Πρασοτυρόπιτα με Γιαούρτι

Δροσερά πράσα, τρυφερά, μαζί με τυριά και γιαούρτι. Μια ελαφριά πίτα, που γίνεται με ελάχιστα υλικά.