ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Ελιοπιτάκια με Κρασάτη Ζύμη

Ο συνδυασμός της ελιάς με αυτή τη ζύμη σε μεταφέρει στην παράδοση της Κρήτης και της Κύπρου, σε παλιά κεράσματα και τραπεζώματα σε χωριά.

ΕΛΙΟΠΙΤΑΚΙΑ

Υλικά

Για τη ζύμη

1 ποτήρι λευκό κρασί

1 ποτήρι καλαμποκέλαιο

3½ ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

1 κ.γλ. αλάτι

1 κρόκο αβγού για την επιφάνεια

Για τη γέμιση

1 φλιτζ. φέτα σπασμένη

1 φλιτζ. ελιές μαύρες ψιλοκομμένες

1 κ.γλ. ρίγανη

1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 μικρό ματσάκι φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο

3 κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης σε μια λεκάνη και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια μαλακιά ζύμη που ελαφρώς κολλάει στα δάχτυλα.

Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε για ½ ώρα στο ψυγείο.

Στο μεταξύ, σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε τις 3 κ.σ. ελαιόλαδο και μαραίνουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη φέτα, τις ελιές, τη ρίγανη, τον δυόσμο, λίγο αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και στρώνουμε με χαρτί το ρηχό ταψί του φούρνου.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 20 μπαλάκια.

Ανοίγουμε με το χέρι το καθένα σε φύλλο για πιτάκι και τους μοιράζουμε τη γέμιση.

Κλείνουμε καλά τις άκρες και τοποθετούμε τα πιτάκια στο ταψί με το άνοιγμα στο κάτω μέρος.

Χτυπάμε σε μπολάκι τον κρόκο του αβγού με 1 κ.σ. νερό και αλείφουμε τα πιτάκια.

Τα ψήνουμε για ½ ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσουν.

Επίσης...

Η Πρασόπιτα με το Έξυπνο Κόλπο

Αν δε θέλεις να ανοίξεις σπιτικό φύλλο, υπάρχει το μυστικό για να κάνεις το φύλλο του εμπορίου να μοιάζει πιο σπιτικό και από της γιαγιάς στο χωριό: ο μαγικός χυλός.

Η Σπανακόπιτα με Διαφορετικό Φύλλο

Το φύλλο με αβγό και γάλα βγαίνει τραγανό και συνάμα πιο γλυκό και πιο αφράτο, κάτι που ταιριάζει πολύ σε μια αρωματική σπανακόπιτα.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Η Καταπληκτική Μανιταρόπιτα

Μία από τις νοστιμότερες και πιο φινετσάτες πίτες της νεότερης παράδοσης και από τις λίγες που αγαπούν τόσο πολύ τη σφολιάτα.

Κρύα Τάρτα με Παντζάρια και Φέτα

Και μια κρύα τάρτα, ανάλαφρη και δροσερή, για τότε που δεν έχουμε όρεξη να ανάψουμε φούρνο.

Τάρτα με Κυδώνι, Μπέικον και Καραμελωμένα Κρεμμύδια

Μια τάρτα πρωτότυπη, που ταιριάζει σε ένα ξεχωριστό τραπέζι.

Τάρτα Μελιτζάνα με Καπνιστό Τυρί

Τα μικρά όψιμα μελιτζανάκια με την έντονη γεύση ή οποιαδήποτε μελιτζάνα βρείτε στην αγορά γίνεται καταπληκτική τάρτα.

Τάρτα Κολοκύθι με Δυόσμο και Γιαούρτι

Η τάρτα κολοκύθι είναι μία από τις αγαπημένες μου και τις πιο κλασικές. Και αυτό γιατί ωραίο κολοκυθάκι βρίσκεις εύκολα όλες τις εποχές του χρόνου.

Τάρτα με Σπιτική Ζύμη, Κολοκύθα και Λουκάνικο

Η κολοκύθα ταιριάζει μαγικά στις τάρτες, είτε σκέτη με φρέσκο δυόσμο είτε μαζί με τυριά, λευκά και απαλά ή πικάντικα και καπνιστά.

Τάρτα Μπριάμ

Τα όψιμα δε συγκρίνονται σε νοστιμιά. Τώρα γίνονται τα νοστιμότερα μπριάμ και ιμάμ, αλλά και οι καλύτεροι μουσακάδες.

Τάρτα με Ντοματίνια, Πιπεριές και Φέτα

Μια τάρτα με γεύση και άρωμα από ελληνικό καλοκαίρι, αλλά και μια άκρως ελληνική, σπιτική, υπέροχη ζύμη.

Μακαρονάδα με Τόνο

Γίνεται γρήγορα, με απλά υλικά που πάντα μας βρίσκονται στο ντουλάπι ή στο ψυγείο, τρώγεται ζεστή με ένα παγωμένο λευκό κρασί, αλλά και κρύα αν περισσέψει.

Κοχυλάκι με Λαχανικά στο Φούρνο

Τα ζυμαρικά στον φούρνο είναι μια πολύ καλή ιδέα για μακαρονάδα όταν έχεις καλεσμένους.