ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Γαλοπούλα Γεμιστή με Δαμάσκηνα και Κάστανα

Σε ένα τουλάχιστον από τα γιορτινά τραπέζια μας θα τη φτιάξουμε, εστιάζοντας... στη γέμιση.

ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΓΕΜΙΣΤΗ ΜΕ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ ΚΑΙ ΚΑΣΤΑΝΑ

Υλικά

1 γαλοπούλα (4 κιλά περίπου)

150 γρ. βούτυρο αγελάδος

1 κ.γλ. μέλι

χυμό από 2 λεμόνια

αλάτι, πιπέρι

Για τη γέμιση

200 γρ. συκωτάκια πουλιών ψιλοκομμένα

100 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο

1 φέτα ψωμί μουλιασμένο σε γάλα

1 κ.γλ. μπαχάρι

1 ξύλο κανέλας

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

μερικά κλωναράκια θυμάρι

1 αβγό

3 κ.σ. βούτυρο αγελάδος

1 ποτηράκι κονιάκ

1 κιλό κάστανα ψημένα

1 κιλό δαμάσκηνα χωρίς το κουκούτσι

ένα μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε πρώτα τη γέμιση: Ψιλοκόβουμε γύρω στα 6-7 δαμάσκηνα.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε τα συκωτάκια, το μπέικον, το κρεμμύδι και το σκόρδο με το ξύλο κανέλας, το μπαχάρι και το θυμάρι.

Μόλις ροδίσουν, προσθέτουμε γύρω στα 12 κάστανα και τα φέρνουμε δυο βόλτες.

Σβήνουμε με το κονιάκ και το αφήνουμε να εξατμιστεί.

Αλατοπιπερώνουμε και εκτός φωτιάς προσθέτουμε το ψωμί στυμμένο, τα δαμάσκηνα, το αβγό λίγο χτυπημένο και τον μαϊντανό.

Πλένουμε τη γαλοπούλα, τη στεγνώνουμε και την αλατίζουμε γενναιόδωρα μέσα έξω. Την τοποθετούμε σε ταψί.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Γεμίζουμε τη γαλοπούλα με το μίγμα που ετοιμάσαμε και στερεώνουμε με οδοντογλυφίδα το άνοιγμα.

Σε μπρίκι ζεσταίνουμε το βούτυρο και το μέλι και εκτός φωτιάς προσθέτουμε αλατοπίπερο και τον χυμό λεμονιού. Αλείφουμε με το μίγμα αυτό τη γαλοπούλα, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο το ταψί και την ψήνουμε για 4 ώρες.

Στις 4 ώρες αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, τοποθετούμε στο ταψί γύρω από τη γαλοπούλα τα υπόλοιπα κάστανα και τα δαμάσκηνα και την αλείφουμε πάλι με μίγμα βουτύρου.

Ρίχνουμε λίγο μίγμα και στο ταψί.

Συνεχίζουμε το ψήσιμο της γαλοπούλας για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει πολύ καλά.

Προσέξτε! Αυτό είναι το πιο κρίσιμο σημείο! Αλείφουμε πλέον πολύ συχνά με το μίγμα του βουτύρου και με τα ζουμάκια του ταψιού!

Tip

Αν θέλετε μια τρυφερή γαλοπούλα, που δεν θα μυρίζει καθόλου, προτιμήστε μια γαλλική ή αμερικάνικη. Οι ελληνικές είναι σκληρές και με έντονη μυρωδιά.

Επίσης...

Κοτόπουλο με Σάλτσα Δυόσμου

Το κοτόπουλο φιλέτο είναι μεγάλος φίλος κάθε δίαιτας, αρκεί να το ψήσουμε σωστά και όχι υπερβολικά, ώστε να διατηρηθεί νόστιμο και ζουμερό.

Πιτούλες με Κοτόπουλο, Μελιτζάνες και Γιαούρτι

Ένα σπιτικό σουβλάκι κοτόπουλο που γίνεται το ίδιο απολαυστικό και σε ελάχιστο χρόνο.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Κοτόπουλο και Μπριάμ "Δύο σε Ένα"

Ελαφρύ κοτόπουλο, που συνδυάζει με ένα ανακάτεμα δύο μεγάλες αγάπες: το μπριάμ και το κοτόπουλο στο φούρνο.

Κοτόπουλο Ριγανάτο με Φέτα

Το κοτόπουλο μαγειρεμένο μέσα σε ελάχιστα λεπτά με τα υλικά που δε σε απογοητεύουν ποτέ.

Κοτόπουλο με Χυμό από Ρόδι και Γλυκοπατάτα

Ένα κοτόπουλο που μυρίζει γιορτή και ζεστά αρώματα.

Χυλοπίτες με Μανιτάρια και Κοτόπουλο

Ένας τρόπος να μεταμορφώσεις τις παραδοσιακές χυλοπίτες με κοτόπουλο σε πλούσιο, γιορτινό και ελκυστικό πιάτο.

Συκωτάκια Κοτόπουλου με Κυδώνια

Το πορτοκάλι και το κύμινο έρχονται να κάνουν το θαύμα τους και να δώσουν επιπλέον άρωμα στον συνδυασμό συκωτάκια - κυδώνι.

Kασιώτικο Πιλάφι με Κοτόπουλο

Πώς θα φτιάξεις κασιώτικο πιλάφι με κοτόπουλο.

Κόκορας Κρασάτος

Δεν αγαπούν όλοι τη γαλοπούλα. Ο κόκορας είναι η ιδανική εναλλακτική.

Ρύζι-Τούρτα με Γέμιση Γαλοπούλας

Με αυτή την πεντανόστιμη συνταγή έχουμε δύο σε ένα: το συνοδευτικό ρύζι με όλη τη γεύση της γέμισης και μια ωραία παρουσία στο τραπέζι.

Τηγανιά με Κοτόπουλο, Πιπεριές και Γραβιέρα

Η γραβιέρα με το κοτόπουλο και τις χρωματιστές πιπεριές είναι ένας συνδυασμός γεμάτος άρωμα και αρκετά πονηρός.

Τηγανιά με Κοτόπουλο και Πορτοκάλι

Το πορτοκάλι δίνει μια μαγική γεύση σε όλες τις τηγανιές με κρέας ή κοτόπουλο.