ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Ρώσικη Σαλάτα σε Φόρμα

Όσο και να αλλάζουν οι μόδες, μερικά πράγματα μένουν αξεπέραστα κλασικά. Όπως μια ρώσικη σαλάτα με σπιτική μαγιονέζα.

ΡΩΣΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ ΣΕ ΦΟΡΜΑ

Υλικά

1 μεγάλη πατάτα

3 καρότα

200 γρ. αρακά κατεψυγμένο

4 αβγά

το πράσινο μέρος από 1 κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο

2 κ.σ. κάππαρη

7-8 μικρά ή 4 μεγαλύτερα αγγουράκια τουρσί

5-6 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι

Για τη μαγιονέζα

1 κρόκο αβγού

1 κ.σ. χυμό λεμόνι

1 κ.σ. ξίδι

1 κ.γλ. μουστάρδα

2½ φλιτζ. σπορέλαιο

1 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό

λίγο αλάτι

2 κ.γλ. ή 2 φύλλα ζελατίνη

Εκτέλεση

Βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό τα λαχανικά, φροντίζοντας να τηρήσουμε τον διαφορετικό χρόνο που χρειάζεται το καθένα.

Προσέχουμε να μη λιώσουν, αλλά να βγουν αλ ντέντε. Τα ψιλοκόβουμε σε μικρά κυβάκια.

Σε νερό που βράζει με αλάτι ζεματάμε για 2' τον αρακά και τον στραγγίζουμε.

Βράζουμε σφιχτά τα αβγά.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα λαχανικά σε κυβάκια, τον αρακά, το φρέσκο κρεμμυδάκι, τα αβγά ψιλοκομμένα, τα αγγουράκια κομμένα σε ψιλά κυβάκια, την κάππαρη κομμένη στα δύο και τον μαϊντανό.

Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά.

Για τη μαγιονέζα, με το μίξερ χτυπάμε τον κρόκο, το αλάτι, το λεμόνι, το ξίδι και τη μουστάρδα και συνεχίζουμε σε μεγάλη ταχύτητα το χτύπημα, ρίχνοντας σε ροή λεπτή σαν κλωστή το σπορέλαιο, μέχρι να πήξει η μαγιονέζα.

Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε.

Σε μπρίκι, μουλιάζουμε σε 3 κ.σ. κρύο νερό τη ζελατίνη. Τη μεταφέρουμε για μισό λεπτό στη φωτιά και τη ζεσταίνουμε ελάχιστα, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί.

Την αφήνουμε να χλιάνει και με γρήγορες κινήσεις την ανακατεύουμε με τη μαγιονέζα.

Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις, για να μη διαλυθεί το αβγό, τη μαγιονέζα με τη σαλάτα.

Στρώνουμε με μεβράνη κουζίνας τη φόρμα για κέικ με την τρύπα στη μέση (ή οποιοδήποτε μπολ μάς αρέσει) και μεταφέρουμε εδώ τη σαλάτα. Ισιώνουμε και καλύπτουμε με μεβράνη.

Αφήνουμε για 3-4 ώρες στο ψυγείο και μετά την ξεφορμάρουμε σε πιατέλα.

Tip

Μπορούμε να την ετοιμάσουμε από την προηγούμενη μέρα. Αν θέλουμε, προσθέτουμε και ψιλοκομμένες ελιές ή ξερό κρεμμύδι ή κυβάκια ζαμπόν.

Επίσης...

Η Πρασόπιτα με το Έξυπνο Κόλπο

Αν δε θέλεις να ανοίξεις σπιτικό φύλλο, υπάρχει το μυστικό για να κάνεις το φύλλο του εμπορίου να μοιάζει πιο σπιτικό και από της γιαγιάς στο χωριό: ο μαγικός χυλός.

Η Σπανακόπιτα με Διαφορετικό Φύλλο

Το φύλλο με αβγό και γάλα βγαίνει τραγανό και συνάμα πιο γλυκό και πιο αφράτο, κάτι που ταιριάζει πολύ σε μια αρωματική σπανακόπιτα.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Η Καταπληκτική Μανιταρόπιτα

Μία από τις νοστιμότερες και πιο φινετσάτες πίτες της νεότερης παράδοσης και από τις λίγες που αγαπούν τόσο πολύ τη σφολιάτα.

Κρύα Τάρτα με Παντζάρια και Φέτα

Και μια κρύα τάρτα, ανάλαφρη και δροσερή, για τότε που δεν έχουμε όρεξη να ανάψουμε φούρνο.

Τάρτα με Κυδώνι, Μπέικον και Καραμελωμένα Κρεμμύδια

Μια τάρτα πρωτότυπη, που ταιριάζει σε ένα ξεχωριστό τραπέζι.

Τάρτα Μελιτζάνα με Καπνιστό Τυρί

Τα μικρά όψιμα μελιτζανάκια με την έντονη γεύση ή οποιαδήποτε μελιτζάνα βρείτε στην αγορά γίνεται καταπληκτική τάρτα.

Τάρτα Κολοκύθι με Δυόσμο και Γιαούρτι

Η τάρτα κολοκύθι είναι μία από τις αγαπημένες μου και τις πιο κλασικές. Και αυτό γιατί ωραίο κολοκυθάκι βρίσκεις εύκολα όλες τις εποχές του χρόνου.

Τάρτα με Σπιτική Ζύμη, Κολοκύθα και Λουκάνικο

Η κολοκύθα ταιριάζει μαγικά στις τάρτες, είτε σκέτη με φρέσκο δυόσμο είτε μαζί με τυριά, λευκά και απαλά ή πικάντικα και καπνιστά.

Τάρτα Μπριάμ

Τα όψιμα δε συγκρίνονται σε νοστιμιά. Τώρα γίνονται τα νοστιμότερα μπριάμ και ιμάμ, αλλά και οι καλύτεροι μουσακάδες.

Τάρτα με Ντοματίνια, Πιπεριές και Φέτα

Μια τάρτα με γεύση και άρωμα από ελληνικό καλοκαίρι, αλλά και μια άκρως ελληνική, σπιτική, υπέροχη ζύμη.

Μακαρονάδα με Τόνο

Γίνεται γρήγορα, με απλά υλικά που πάντα μας βρίσκονται στο ντουλάπι ή στο ψυγείο, τρώγεται ζεστή με ένα παγωμένο λευκό κρασί, αλλά και κρύα αν περισσέψει.

Κοχυλάκι με Λαχανικά στο Φούρνο

Τα ζυμαρικά στον φούρνο είναι μια πολύ καλή ιδέα για μακαρονάδα όταν έχεις καλεσμένους.