Follow us

Τραγανό και Βελούδινο Χοιρινό Μπούτι

Το χοιρινό είναι το κρέας των Χριστουγέννων. Και το χοιρινό μπούτι η απόλυτη συνταγή των γιορτών.

ΤΡΑΓΑΝΟ ΚΑΙ ΒΕΛΟΥΔΙΝΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΠΟΥΤΙ

Υλικά

1 χοιρινό μπούτι με την πέτσα του, ξεκοκαλισμένο, περίπου 4 κιλά

1 κ.σ. μέλι

1 ματσάκι φρέσκο θυμάρι

1 κεφάλι σκόρδο καθαρισμένο

2 κ.σ. βούτυρο αγελάδος

1 μικρό ποτήρι λευκό ή γλυκό σαμιώτικο κρασί

6 κ.σ. μουστάρδα

2 πράσινα μήλα καθαρισμένα, σε χοντρές φέτες

αλάτι, πιπέρι

Για τη σάλτσα

2 κ.σ. μουστάρδα

λίγο θυμάρι

1 ποτήρι λευκό ή γλυκό σαμιώτικο κρασί

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μούλτι το μέλι, το θυμάρι, το σκόρδο, το κρασί και τη μουστάρδα.

Ανοίγουμε στον πάγκο το μπούτι, με την πέτσα προς τα κάτω.

Αλατοπιπερώνουμε και απλώνουμε με κουτάλι σε όλη την επιφάνεια το μισό μίγμα που χτυπήσαμε στο μούλτι.

Τυλίγουμε το μπούτι σε ρολό και το δένουμε με σπάγγο.

Aπλώνουμε το βούτυρο και το υπόλοιπο μίγμα σε όλη την επιφάνεια του ρολού.

Το τυλίγουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο, το βάζουμε σε ταψάκι που να το χωράει ίσα ίσα και το αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστεί για 3 ώρες.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και ψήνουμε το μπουτάκι για 3 ώρες.

Το ξεσκεπάζουμε, αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο, το αλείφουμε με τα ζουμάκια του και προσθέτουμε τα μήλα στο ταψί.

Ανακατεύουμε το κρασί με τη μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι και θυμάρι και περιχύνουμε με τη σάλτσα αυτή το κρέας και τα μήλα.

Ψήνουμε για άλλες 2 ώρες, περιχύνοντας συχνά το κρέας με τα ζουμάκια του (4-5 φορές), κυρίως την τελευταία ώρα, ενώ το γυρίζουμε συχνά, να ροδίσει παντού.

Μεταφέρουμε το μπούτι σε πιατέλα και περνάμε από το μούλτι ό,τι έχει μείνει στο ταψί, μαζί με τα μήλα.

Περνάμε τη σάλτσα από σουρωτήρι αν τη θέλουμε πιο λεία και τη σερβίρουμε μαζί με το κρέας.

Επίσης...

Χοιρινό µε Σπανάκι

Η συνταγή για χοιρινό με σπανάκι.

Απολαυστικά Κεφτεδάκια

Τα πιθανότατα πιο εύκολα κεφτεδάκια που μπορείς να φτιάξεις.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Χοιρινό με Σύκα στη Γάστρα

Ένα υπέροχο, πρωτότυπο φουρνιστό φαγητό, που θα γίνει ακόμα νοστιμότερο αν διαλέξουμε ένα κομμάτι με λιπάκι.

Χοιρινό με Πλιγούρι

Η συνταγή για χοιρινό με πλιγούρι.

Χοιρινό με Λεμονάτη Σάλτσα και Κρασάτες Πατάτες

Η συνταγή για χοιρινό με λεμονάτη σάλτσα και κρασάτες πατάτες.

Χοιρινό Ρολό Λεμονάτο με Τυρί

Η συνταγή για ρολό χοιρινό λεμονάτο με τυρί.

Χοιρινό με Κρασί και Πιπεριές

Η συνταγή για χοιρινό με κρασί και πιπεριές.

Χοιρινό με το Σέλινο

Μία υπέροχη συνταγή με χοιρινό και σέλινο.

Χοιρινό με Κυδώνια

Η συνταγή για χοιρινό με κυδώνια.

Στιφάδο Χοιρινό με Καρότα και Μανιτάρια

Η συνταγή για στιφάδο χοιρινό με καρότα και μανιτάρια.

Κρασοκαπαμάς

Η συνταγή για κρασοκαπαμά.

Νόστιμο, Τρυφερό Χοιρινό Κρασάτο με Κρεμμύδι

Πώς θα φτιάξεις νόστιμο, τρυφερό χοιρινό κρασάτο με κρεμμύδι.