ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Η σφυρίδα της Κωνσταντίνας Φάκλαρη

Μία νόστιμη συνταγή από την ταλαντούχα σεφ Κωνσταντίνα Φάκλαρη.

ΣΦΥΡΙΔΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΦΑΚΛΑΡΗ

ΗΚωνσταντίνα Φάκλαρηγεννήθηκε και μεγάλωσε στα Βέρβενα Αρκαδίας, με πολλές από τις αναμνήσεις της παιδικής της ηλικίας να είναι συνδεδεμένες με το φαγητό. Αμέσως μετά το σχολείο, πήρε τη μεγάλη απόφαση να ασχοληθεί με την κουζίνα. Η πορεία της την οδήγησε μεταξύ άλλων στο πλευρό τουΧριστόφορου Πέσκιαστο θρυλικό 48, καθώς και στην εμβληματική Σελήνη της Σαντορίνης. Μία από τις πιο πρόσφατες σημαντικές συνεργασίες της ήταν στο The Zillers, ενώ πια τη βρίσκει κανείς στοNobilisκαι τα υπόλοιπα dining spots του ξενοδοχείου SAΥ, στην Κηφισιά. Η συνταγή δημοσιεύτηκε αρχικά στο περιοδικό Esquire.

Υλικά

ΓΙΑ ΤΑ ΧΟΡΤΑ

140 γρ. ελαιόλαδο

100 γρ. φινόκιο κομμένο σε κύβους

25 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο

150 γρ. φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

20-60 γρ. τσίλι πιπεριά κομμένη σε φέτες

140 γρ. σέσκουλα καθαρισμένα

150 γρ. σπανάκι καθαρισμένο

30 γρ. καυκαλήθρες

40 γρ. μυρώνια

50 γρ. σταφίδες μαύρες

30 γρ. άνηθος

λίγο αλάτι

40 γρ. βούτυρο

ξύσμα από 1 λεμόνι

ξύσμα από 2 λάιμ

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ

400 γρ. ζωμό ψαριού

30 γρ. τζίντζερ

10 φύλλα βασιλικού

1 αυγό ολόκληρο

αλάτι

χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι

ΓΙΑ ΤΗ ΣΦΥΡΙΔΑ

4 φιλέτα σφυρίδας

αλάτι

ελαιόλαδο

1 μικρό κύβο βούτυρο

2 φλούδες από λεμόνι

Εκτέλεση

ΓΙΑ ΤΑ ΧΟΡΤΑ

  1. Σε μια πλατιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το φινόκιο, το τσίλι και το φρέσκο κρεμμύδι.
  2. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα χόρτα και τα αρωματικά κομμένα, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να μαραθούν.
  3. Προσθέτουμε τις σταφίδες και στο τέλος το αλάτι, τα ξύσματα και το βούτυρο.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ

  1. Σιγοβράζουμε το ζωμό ψαριού μαζί με το τζίντζερ κομμένο, μέχρι να μειωθεί στο μισό.
  2. Το αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα φύλλα βασιλικού και αφήνουμε για 15 λεπτά να αρωματιστεί.
  3. Σουρώνουμε τον ζωμό, τον τοποθετούμε σε κατσαρολάκι και τον κρατάμε ζεστό.
  4. Χτυπάμε το αυγό με τον χυμό λεμονιού και προσθέτουμε σιγά σιγά τον ζωμό, ανακατεύοντας συνέχεια.
  5. Το δένουμε, όπως το αυγολέμονο.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΦΥΡΙΔΑ

  1. Αφαιρούμε τα μικρά κόκαλα και το δέρμα από τη σφυρίδα.
  2. Αλατίζουμε το φιλέτο και το τοποθετούμε σε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλας.
  3. Προσθέτουμε ελάχιστο ελαιόλαδο, ένα πολύ μικρό κομμάτι βούτυρο, φλούδες λεμόνι και κλείνουμε τη λαδόκολλα σαν φάκελο.
  4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για περίπου 10 λεπτά.
  5. Σερβίρουμε το ψάρι και συνοδεύουμε με τα χόρτα και τη σάλτσα με τζίντζερ και βασιλικό.

Επίσης...

Αβοκάντο, Ψητές Γαρίδες και Βινεγκρέτ Lime

Η συνταγή για μία νόστιμη σαλάτα με γαρίδες και αβοκάντο.

Σάντουιτς με Τόνο και Ελιά

Η συνταγή για ένα θεσπέσιο σάντουιτς με τόνο και ελιά.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Ψάρι στον Ατμό με Φρέσκα Αρωματικά

Πώς θα φτιάξετε νόστιμο ψάρι στον ατμό με φρέσκα αρωματικά.

Σπιτικό Σεβίτσε με Λαβράκι

Η συνταγή για μία από τις κλασικότερες και πιο νόστιμες ιδέες της περουβιανής κουζίνας έχει υιοθετηθεί από πολλά εστιατόρια της χώρας μας και πλέον τη συναντά κάποιος σε εκατοντάδες μενού.

Φιλέτο Σολομού με Μέλι και Μπαλσάμικο

Πώς θα φτιάξετε νόστιμο φιλέτο σολομού με μπαλσάμικο και μέλι.

Πίτσα με Μπακαλιάρο και Πιπεριές

Η συνταγή για μία εναλλακτική πίτσα με μπακαλιάρο και πιπεριές.

Λιγκουίνι με Μελάνι Σουπιάς και Θαλασσινά

Πώς θα φτιάξεις τα πιο νόστιμα λιγκουίνι με μελάνι σουπιάς και θαλασσινά.

Γρήγορες Σαρδέλες

Η συνταγή για τις πιο νόστιμες σαρδέλες.

Γαριδομακαρονάδα

Η συνταγή για την πιο εύκολη καλοκαιρινή γαριδομακαρονάδα.

Ψητό Ψάρι Misoyaki

Η συνταγή για το πιο νόστιμο ψάρι misoyaki.

Λαχανοντολμάδες με Γαρίδες

Η συνταγή για τους πιο νόστιμους λαχανοντολμάδες με γαρίδες.

Burger με Φιλέτο Ψαριού

Η θαλασσινή νόστιμη εναλλακτική του burger.