ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Πρωτοχρονιάτικη Τυρόπιτα

Η συνταγή για μία νόστιμη πρωτοχρονιάτικη τυρόπιτα.

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΤΥΡΟΠΙΤΑ

Υλικά

6 σπιτικά φύλλα

1 κιλό φιλέτο χοιρινό μπούτι ή σπάλα (κομμένο σε κύβους)

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

3-4 κ.σ. ελαιόλαδο

1 λίτρο ζωμός κρέατος (κύβος)

300 γρ. τραχανά γλυκό

3 φλιτζ. τσαγιού γάλα

4 μεγάλα αυγά

500 γρ. τυρί φέτα ή μισό- μισό με ανθότυρο

1 κ.σ. πιπέρι

1 φλιτζ. τσαγιού

λάδι με βούτυρο

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί.

Ρίχνουμε το κρέας στην κατσαρόλα και το ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.

Προσθέτουμε το ζωμό, το πιπέρι και αλατο-πιπερώνουμε ανάλογα.

Αφήνουμε το κρέας να σιγο-μαγειρευτεί μέχρι να μαλακώσει για 60 λεπτά περίπου.

Στραγγίζουμε το κρέας, το ρίχνουμε σε μεγάλο μπολ και κρατάμε το ζωμό του στην άκρη. Θα πρέπει να είναι περίπου 1 1/2 φλιτζάνι, αλλιώς συμπληρώνουμε με νερό.

Παράλληλα, σε άλλη κατσαρόλα, βράζουμε το γάλα και μαγειρεύουμε το τραχανά μέχρι να απορροφήσει τελείως το γάλα. Σε αυτό το διάστημα ανακατεύουμε συχνά για να μη μας κολλήσει.

Αδειάζουμε τον τραχανά στο μπολ με το κρέας και προσθέτουμε το τυρί και τα αυγά ελαφρά χτυπημένα.

Ανακατεύουμε καλά.

Απλώνουμε ένα φύλλο στον πάγκο της κουζίνας μας και το αλείφουμε με λίγο βούτυρο.

Απλώνουμε το 1/6 από τη γέμιση κατά μήκος πάνω στο φύλλο αφήνοντας λίγο περιθώριο δεξιά και αριστερά.

Διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα και τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό.

Τοποθετούμε το ρολό σε μακρόστενο ταψί αλειμμένο με λίγο βούτυρο και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και τη γέμιση.

Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με λίγο λάδι και τη βάζουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο.

Την ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά της.

Τη βγάζουμε από τον φούρνο και την περιχύνουμε με το ζωμό.

Την ξανά ψήνουμε για άλλα 10-15 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά και να απορροφήσει τα υγρά.

Επίσης...

Μπουγιουρντί

Πώς θα φτιάξεις μπουγιουρντί.

Σουφλέ με Πατάτες, Σπανάκι και Φέτα

Ένα σουφλέ με σφραγίδα ελληνική, που θυμίζει λίγο την παραδοσιακή γεύση της σπανακόπιτας.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Σουφλέ με Σπανάκι και Μανιτάρια

Ανοίγει πεντανόστιμα ένα κάλεσμα στο σπίτι, τρώγεται μαγικά στο καθημερινό τραπέζι, ενώ συνοδεύει υπέροχα κοτόπουλο και ψαρικά.

Σουφλέ με Μπρόκολο και Τυριά

Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό-φετίχ των σουφλέ. Γιατί έχει έντονη γεύση, δένει υπέροχα με τα τυριά και δεν διαλύεται στον φούρνο.

Σπανακοτυρόπιτα

Η συνταγή για την πιο νόστιμη σπανακοτυρόπιτα.

Μύδια Σαγανάκι με Φέτα

Η συνταγή για μύδια σαγανάκι με φέτα.

Τυρόπιτα με Γιαούρτι

Πώς θα φτιάξεις τυρόπιτα με γιαούρτι.

Μανιτάρια με Φέτα στο Φούρνο

Πώς θα φτιάξεις μανιτάρια με φέτα στο φούρνο.

Πίτα Πολίτικη

Η συνταγή για πολίτικη πίτα.

Η Στριφτή Τυρόπιτα

Ξεχωρίζει για την εμφάνισή της, που όμως επηρεάζει και τη γεύση της: στριφτά λεπτά ρολάκια, που κάνουν την πιο τραγανή πίτα.

Τυρόπιτα με Κίτρινα Τυριά

Την παραδοσιακή τυρόπιτα την έχουμε συνηθίσει με φέτα. Μπορεί όμως να γίνει και με διαφορετικά κίτρινα τυριά.

Πρασοτυρόπιτα με Γιαούρτι

Δροσερά πράσα, τρυφερά, μαζί με τυριά και γιαούρτι. Μια ελαφριά πίτα, που γίνεται με ελάχιστα υλικά.