ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Αφράτη Πίτα Πατάτας με Μυρωδικά

Η συνταγή για μία αφράτη πίτα πατάτας με μυρωδικά.

ΑΦΡΑΤΗ ΠΙΤΑ ΠΑΤΑΤΑΣ ΜΕ ΜΥΡΩΔΙΚΑ

Υλικά

700 γρ. πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε τέταρτα

2 κ.σ. βούτυρο

2/4 φλιτζανιού γάλα

1/4 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος

2 φλιτζάνια γραβιέρα τριμμένη

1 κ.γ. ρίγανη

1 κ.γ. θυμάρι

1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

5 αυγά (ξεχωριστά κρόκοι και ασπράδια)

2 ασπράδια

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα μέτριο ταψί ή πιρέξ.

Βάζουμε τις πατάτες σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν.

Τις στραγγίζουμε, τις ξαναβάζουμε πίσω στην κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά τις γυρίζουμε μερικές φορές για να φύγουν τα υγρά τους.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και πολτοποιούμε τις πατάτεςμε ένα πιρούνι.

Προσθέτουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το τυρί και τα μυρωδικά, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Προσθέτουμε ένα-ένα τους κρόκους ανακατεύοντας.

Στη συνέχεια μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ.

Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα.

Προσθέτουμε το 1/3 της μαρέγκας στο μείγμα της πατάτας με πολύ ελαφρές κινήσεις και απαλές.

Και στη συνέχεια μεταφέρουμε όλο το μείγμα στο μπολ με την υπόλοιπη μαρέγκα και ανακατεύουμε πάρα πολύ απαλά.

Βάζουμε το μείγμα στο ταψί και το ψήνουμε για 45 λεπτά περίπου, ή μέχρι να φουσκώσει και να αποκτήσει ένα χρυσαφί χρώμα.

Σερβίρουμε αμέσως.

Επίσης...

Η Ντοματόπιτα

Γίνεται πανεύκολα και μπορεί να αντικαταστήσει α λα ελληνικά τη γεύση της πίτσας στο τραπέζι.

Η Μελιτζανόπιτα

Από όλες τις πίτες, ξεχωρίζει για την απίστευτη νοστιμιά της μελιτζάνας όταν μπλέκεται με τα κίτρινα τυριά.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Η Σπανακόπιτα

Μια σπανακόπιτα μπορεί να γίνει πανεύκολα και χωρίς φύλλο, κρατώντας όλη τη γεύση της παραδοσιακής πίτας.

Η Ελιόπιτα

Κάτι ανάμεσα σε ελιόψωμο και πίτα, αυτή η ελιόπιτα είναι μία από τις νοστιμότερες ανοιχτές πίτες, χάρη στο κρεμμύδι, που δίνει γλύκα, μετριάζοντας την αψάδα της ελιάς.

Πίτα με Βλίτα και Κιμά

Την επόμενη φορά που θα βράσετε βλίτα για σαλάτα, βάλτε περισσότερα, για να φτιάξετε αυτή την πεντανόστιμη πίτα.

Μπομπότα με Κολοκυθάκια

Μπομπότες λέμε τις πίτες όταν αντικαθιστούμε το αλεύρι με ψημένο καλαμποκάλευρο, που τους δίνει το άρωμα και τη σπυρωτή, μεστή υφή του.

Γαλατόπιτα με Κρεμμύδια

Η γαλατόπιτα δεν είναι μόνο γλυκιά. Σε μια αλμυρή εκδοχή, κρατάει τη βελούδινη, αφράτη υφή, μαζί με τη γλυκοπικάντικη γεύση των κρεμμυδιών.

Χορτόπιτα χωρίς Φύλλο

Εκμεταλλευόμαστε τα πιο μυρωδάτα μυρώνια, τις καυκαλήθρες, τον μάραθο και τα άγρια χόρτα και φτιάχνουμε την πιο εύκολη πίτα.

Κολοκυθόπιτα σαν Πίτσα

Η πίτα που σου έρχεται πρώτη στο μυαλό, αφού ωραία κολοκυθάκια βρίσκεις όλο τον χρόνο και η ήπια γεύση τους ταιριάζει σε όλους.

Πολύχρωμη Πιπερόπιτα

Περισσότερο από κάθε άλλη πίτα συνδυάζει το γλυκό με το πικάντικο, σε έναν ήπιο συνδυασμό, που ταιριάζει σε όλα τα γούστα.

Η Πρασόπιτα με το Έξυπνο Κόλπο

Αν δε θέλεις να ανοίξεις σπιτικό φύλλο, υπάρχει το μυστικό για να κάνεις το φύλλο του εμπορίου να μοιάζει πιο σπιτικό και από της γιαγιάς στο χωριό: ο μαγικός χυλός.

Η Σπανακόπιτα με Διαφορετικό Φύλλο

Το φύλλο με αβγό και γάλα βγαίνει τραγανό και συνάμα πιο γλυκό και πιο αφράτο, κάτι που ταιριάζει πολύ σε μια αρωματική σπανακόπιτα.