ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Ρύζι σε Φωλιά Μελιτζάνας

Η συνταγή για νόστιμο ρύζι σε φωλιά μελιτζάνας.

ΡΥΖΙ ΣΕ ΦΩΛΙΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ

Υλικά

320 γρ. ρύζι

2 μέτριες μελιτζάνες

1 κολοκυθάκι

1 κρεμμύδι

1/2 ποτήρι λευκό κρασί

1,5 λίτρο ζωμό χορταρικών

1 κ.σ. βούτυρο

1 κ.σ. κοφτή βούτυρο για το τσιγάρισμα της «βάσης»

λίγο ελαιόλαδο, για το ψήσιμο της μελιτζάνας

λίγο ακόμη ελαιόλαδο για το σοτάρισμα των λαχανικών

3 κ.σ. τριμμένο τυρί κεφαλοτύρι

αλάτι

μαϊντανός ψιλοκομμένος

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες, τις πλένουμε καιτις κόβουμε κατά μήκος, σε πολύ λεπτές φέτες, προσέχοντας να μη μας κοπούν, τις χρειαζόμαστε ολόκληρες.

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι, αλείφουμε το τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε εκεί μέσα τις φέτες μελιτζάνας.

Εάν χρησιμοποιήσουμε και κολοκυθάκια, τα ψήνουμε με τον ίδιο τρόπο και αυτά.

Ετοιμάζουμε 4 ατομικές φόρμες, μεγαλούτσικες, να χωρούν μία μερίδα φαγητό.

Εάν δεν έχουμε ατομικά πυρεξάκια, κάνουν και τα πήλινα δοχεία του γιαουρτιού.

Τις καλύπτουμε εσωτερικά μεμεμβράνη ή αλουμινόχαρτο.

Κατόπιν, "ντύνουμε” με τις ψημένες φέτες μελιτζάνας, ελαφρά αλατισμένες, ξεκινώντας από το κέντρο τους. κυκλικά, και φροντίζοντας ένα σημαντικό μέρος από την κάθε φέτα μελιτζάνας να περισσεύει και να κρέμεται έξω. Θα μας χρειασθούν για να σκεπάσουμε το περιεχόμενο.

Ετοιμάζουμε το ρύζι.

Ψιλοκόβουμε ή τρίβουμε το κρεμμύδι και κόβουμε σε μικρά κυβάκια το κολοκυθάκι.

Τα βάζουμε να τσιγαριστούν με μία κουταλιά ελαιόλαδο (ή μία κοφτή βούτυρο).

Όταν πάρουν λίγο χρώμα και μαλακώσουν, προσθέτουμε το ρύζι, όλο μαζί και, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινο κουτάλι, το ψήνουμε για 2 λεπτά.

Συνεχές ανακάτεμα, για να μη μας κολλήσει.

Μόλις δούμε τους σπόρους του ρυζιού να έχουν αρχίσει να γυαλίζουν, προσθέτουμε το λευκό κρασί και το αφήνουμε να εξατμισθεί, ανακατεύοντας πάντα.

Προσθέτουμε τότε δύο κουτάλες ζωμό και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας κάθε τόσο, προσθέτοντας και επιπλέον ζωμό κάθε φορά που θα δούμε να απορροφάται η προηγούμενη ποσότητα.

Συνεχίζουμε έτσι έως, περίπου, το 15λεπτο.

Όταν το ρύζι είναι έτοιμο, το αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μία κουταλιά βούτυρο, καθώς και 2-3 κουταλιές τριμμένο τυρί.

Ανακατεύουμε καλά να λιώσουν και να μαστιχώσουν.

Αδειάζουμε το ρύζι, μοιράζοντάς το στα φορμάκια με ψητές μελιτζάνες, μέχρι το χείλος του σκεύους.

Σηκώνουμε τις φέτες μελιτζάνας που περισσεύουν έξω από τις φόρμες, τα φέρνουμε πάνω από το ρύζι και κλείνουμε.

Τα αναποδογυρίζουμε κατόπιν προσεκτικά σε πιάτα.

Επίσης...

Ριζότο Ντολμαδάκια

Τα ντολμαδάκια είναι από τα κλασικά κι αγαπημένα. Εδώ, δεν χρειάζονται καν τύλιγμα.

Μελιτζανοσαλάτα με Tαχίνι

Η συνταγή για ένα ανατολίτικο twist σε μία διαχρονικά αγαπημένη γεύση.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Μανιταρόπιτα Ανοιχτή

Πώς θα φτιάξετε μία εύκολη και νόστιμη ανοιχτή μανιταρόπιτα.

Πένες με Κοτόπουλο, Σπανάκι και Ντοματίνια

Μία γρήγορη, ελαφριά και υγιεινή συνταγή με πένες, κοτόπουλο, σπανάκι και ντοματίνια για ένα νόστιμο γεύμα.

Οι Διαφορετικές Πατάτες Ογκρατέν

Η ιδανική συνταγή ογκρατέν με την οποία μπορείτε να αντικαταστήσετε τις κλασικές πατάτες φούρνου και να απολαύσετε είτε σαν ορεκτικό είτε σαν συνοδευτικό σε κρεατικά, ψάρια και πουλερικά.

Σαλάτα με Φασόλια, Ψητά Ντοματίνια και Αρωματική Βινεγκρέτ

Πώς θα φτιάξετε μία βοτανική σαλάτα με έντονα αρώματα.

Παστίτσιο με Μανιτάρια

Στις μέρες μας όλο και περισσότεροι όλο και περισσότερο αποφεύγουμε το κρέας. Τα μανιτάρια είναι ένας ιδανικός τρόπος να αντικαταστήσεις το κρέας τόσο στη γεύση όσο και στη θρεπτική αξία. Και κάνουν ένα πεντανόστιμο παστίτσιο.

Αλμυρό Cheesecake με Γεύση Σπανακόπιτα

Σε ένα κάλεσμα μπορεί να αντικαταστήσει με τον πιο ντελικάτο τρόπο τη σπανακόπιτα.

Ρύζι στο Φούρνο με Φιστίκι

Η συνταγή για ρύζι στο φούρνο με φιστίκι.

Σαλάτα Ταμπουλέ με Κινόα

Πώς θα φτιάξετε την πιο νόστιμη σαλάτα ταμπουλέ με κινόα.

Κέικ Πατάτας με Σαλάμι

Η συνταγή για αλμυρό κέικ πατάτας με σαλάμι.