ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Ρύζι σε Φωλιά Μελιτζάνας

Η συνταγή για νόστιμο ρύζι σε φωλιά μελιτζάνας.

ΡΥΖΙ ΣΕ ΦΩΛΙΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ

Υλικά

320 γρ. ρύζι

2 μέτριες μελιτζάνες

1 κολοκυθάκι

1 κρεμμύδι

1/2 ποτήρι λευκό κρασί

1,5 λίτρο ζωμό χορταρικών

1 κ.σ. βούτυρο

1 κ.σ. κοφτή βούτυρο για το τσιγάρισμα της «βάσης»

λίγο ελαιόλαδο, για το ψήσιμο της μελιτζάνας

λίγο ακόμη ελαιόλαδο για το σοτάρισμα των λαχανικών

3 κ.σ. τριμμένο τυρί κεφαλοτύρι

αλάτι

μαϊντανός ψιλοκομμένος

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες, τις πλένουμε καιτις κόβουμε κατά μήκος, σε πολύ λεπτές φέτες, προσέχοντας να μη μας κοπούν, τις χρειαζόμαστε ολόκληρες.

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι, αλείφουμε το τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε εκεί μέσα τις φέτες μελιτζάνας.

Εάν χρησιμοποιήσουμε και κολοκυθάκια, τα ψήνουμε με τον ίδιο τρόπο και αυτά.

Ετοιμάζουμε 4 ατομικές φόρμες, μεγαλούτσικες, να χωρούν μία μερίδα φαγητό.

Εάν δεν έχουμε ατομικά πυρεξάκια, κάνουν και τα πήλινα δοχεία του γιαουρτιού.

Τις καλύπτουμε εσωτερικά μεμεμβράνη ή αλουμινόχαρτο.

Κατόπιν, "ντύνουμε” με τις ψημένες φέτες μελιτζάνας, ελαφρά αλατισμένες, ξεκινώντας από το κέντρο τους. κυκλικά, και φροντίζοντας ένα σημαντικό μέρος από την κάθε φέτα μελιτζάνας να περισσεύει και να κρέμεται έξω. Θα μας χρειασθούν για να σκεπάσουμε το περιεχόμενο.

Ετοιμάζουμε το ρύζι.

Ψιλοκόβουμε ή τρίβουμε το κρεμμύδι και κόβουμε σε μικρά κυβάκια το κολοκυθάκι.

Τα βάζουμε να τσιγαριστούν με μία κουταλιά ελαιόλαδο (ή μία κοφτή βούτυρο).

Όταν πάρουν λίγο χρώμα και μαλακώσουν, προσθέτουμε το ρύζι, όλο μαζί και, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινο κουτάλι, το ψήνουμε για 2 λεπτά.

Συνεχές ανακάτεμα, για να μη μας κολλήσει.

Μόλις δούμε τους σπόρους του ρυζιού να έχουν αρχίσει να γυαλίζουν, προσθέτουμε το λευκό κρασί και το αφήνουμε να εξατμισθεί, ανακατεύοντας πάντα.

Προσθέτουμε τότε δύο κουτάλες ζωμό και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας κάθε τόσο, προσθέτοντας και επιπλέον ζωμό κάθε φορά που θα δούμε να απορροφάται η προηγούμενη ποσότητα.

Συνεχίζουμε έτσι έως, περίπου, το 15λεπτο.

Όταν το ρύζι είναι έτοιμο, το αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μία κουταλιά βούτυρο, καθώς και 2-3 κουταλιές τριμμένο τυρί.

Ανακατεύουμε καλά να λιώσουν και να μαστιχώσουν.

Αδειάζουμε το ρύζι, μοιράζοντάς το στα φορμάκια με ψητές μελιτζάνες, μέχρι το χείλος του σκεύους.

Σηκώνουμε τις φέτες μελιτζάνας που περισσεύουν έξω από τις φόρμες, τα φέρνουμε πάνω από το ρύζι και κλείνουμε.

Τα αναποδογυρίζουμε κατόπιν προσεκτικά σε πιάτα.

Επίσης...

Αγκινάρες α λα Πολίτα

Η συνταγή με όλα τα αρώματα της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας που μπορεί να έχει "ιταλικό" όνομα, αλλά αποτελεί μια από τις πιο κλασικές εκδοχές της γαστρονομικής μας παράδοσης.

Αφράτη Πίτα Πατάτας με Κρέμα

Η συνταγή για αφράτη πίτα πατάτας με κρέμα.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Πίτσα με Λαδένια Ζύμη, Ζαμπόν και Μανιτάρια

Πώς θα φτιάξεις πίτσα με λαδένια ζύμη, ζαμπόν και μανιτάρια.

Πράσα με Καπνιστό Τυρί Ογκρατέν

Τα λαχανικά ταιριάζουν ιδανικά με τα ογκρατέν καθώς και με αλλαντικά αλλά και με καπνιστά τυριά, πλούσια σε γεύση.

Φωλιές από Φύλλο Κρούστας με Πουρέ Αγκινάρας α λα Πολίτα

Να πώς μπορείς να μεταμορφώσεις ένα κλασικό λαδερό φαγητό σε κάτι διαφορετικό, χωρίς να του αλλάξεις τον χαρακτήρα. Μόνο να το κάνεις πιο ορεκτικό, δίνοντάς του και μια τραγανή υφή.

Τυρόπιτα με Πιπεριές

Η πιπεριά και τα μυρωδικά δίνουν ένα άρωμα πίτσας σε αυτή την υπέροχη τυρόπιτα, που για να γίνει τραγανή και στα καλύτερά της πρέπει να βγει λεπτή, γι' αυτό να την τηγανίσετε σε μικρές δόσεις.

Μουσακάς με Φέτα

Στις χώρες της Ανατολής ο μουσακάς μαγειρεύεται χωρίς κρέας, γίνεται όμως πεντανόστιμος και πιο ελαφρύς. Αν σας αρέσουν τα μπαχαρικά, κάντε τον όπως στην Αίγυπτο: προσθέστε λίγο τριμμένο μπαχάρι, λίγο μοσχοκάρυδο και λίγη κανέλα.

Κιμαδόπιτα Ρολό με Μελιτζάνες

Ο συνδυασμός κιμά και μελιτζάνας, όταν δροσίζει με την ευωδιά του μαϊντανού, φτιάχνει μια πολύ φινετσάτη πίτα.

Σνίτσελ από Φιλέτο Κοτόπουλου με Ανάμεικτα Ψητά Λαχανικά

Πώς θα φτιάξετε ζουμερό σνίτσελ από φιλέτο κοτόπουλου με ανάμεικτα ψητά λαχανικά.

Τάρτα Κρεμμυδιού με Ξινομυζήθρα

Η συνταγή για τάρτα κρεμμυδιού με ξινομυζήθρα.

Παστίτσιο με Κρέμα από Κόκκινη Κολοκύθα

Η κολοκύθα γίνεται πίτα, τάρτα, κέικ, γλυκό, ψητή στον φούρνο, αλλά ταιριάζει υπέροχα και με τα ζυμαρικά, κάτι που ξέρουν εδώ και αιώνες οι γείτονές μας οι Ιταλοί.

Αβοκάντο, Ψητές Γαρίδες και Βινεγκρέτ Lime

Η συνταγή για μία νόστιμη σαλάτα με γαρίδες και αβοκάντο.